Разлика между алкидна и латексова боя

Алкидна срещу латексова боя

Алкидът е боя на маслена основа, а латексът е на водна основа. Това е една от съществените разлики между алкидната и латексовата боя.

Когато се сравнява издръжливостта между алкидни и латексови бои, и двете имат отлични адхезионни свойства. Но е известно, че алкидните бои имат по -добра адхезия към силно напукани повърхности в сравнение с латексовите бои. Освен това латексовите бои имат по -голяма еластичност от алкидните бои.

При запазване на цвета латексовите бои са по -добри от алкидните. Когато латексовите бои са по -устойчиви на избледняване и напукване при излагане на слънце, алкидните бои са склонни към избледняване.

При нанасяне алкидните бои са по -трудни, тъй като са по -тежки от латексовите. Латексовите бои са по -гладки и се плъзгат много лесно по повърхността. Алкидни бои могат да се използват в повечето повърхности, но за нова мазилка или бетон, не трябва да се нанася директно. Латексовите бои са подходящи за облицовки от дърво, винил, тухли, мазилки и алуминий.

Друга разлика може да се види в миризмата. В сравнение с латексовите бои, алкидните бои идват със силна миризма. При почистването на боите е по -трудно да се почистват алкидните бои. Разредители за бои, терпентин и други отстраняващи разтворители се използват за почистване на алкидни бои, докато латексните бои могат да се почистват с вода.

Тъй като алкидните бои на маслена основа осигуряват хранителните вещества за плесен, повърхностите с алкидни бои не са толкова устойчиви на нея. Повечето от алкидните бои съдържат плесен за предотвратяване на такива израстъци. От друга страна, няма възможност за растеж на мухъл по повърхностите, боядисани с латексова боя.

Може да се види също, че алкидните бои изсъхват около 8 до 24 часа, докато латексните бои изсъхват за около един до шест часа.

Резюме

1. Известно е, че алкидните бои имат по -добра адхезия към силно напукани повърхности в сравнение с латексовите бои.

2. Латексните бои имат по -голяма еластичност от алкидните бои.

3. Когато латексовите бои са по -устойчиви на избледняване и напукване при излагане на слънце, алкидните бои са склонни към избледняване.

4. Алкидните бои са по -трудни, тъй като са по -тежки от латексовите. Латексовите бои са по -гладки и се плъзгат много лесно по повърхността.

5. Алкидните бои изсъхват за около 8 до 24 часа, докато латексните бои изсъхват за около един до шест часа.

Вижте повече за: ,