Разлика между елша и ясен

Елша срещу Пепел

Китарите имат различни видове. Но това, което китаристите са по -загрижени, е видът материал, използван за направата на самата китара. Причината за това е, че различни материали, като разнообразието от дървесина, използвана за направата на корпуса на китарата, ще предадат различни звукови или тонални качества. Два от най -често използваните материали са елша и пепел.

Елша се използва по -популярно за производство на електрически китари. Идвайки от семейство брези, това е леко дърво, което издава по -ярък тон в сравнение с други видове. Също така, тъй като елша всъщност не е гъста дървесина, тя дава резонансен и често добре заоблен (пълен) тон, който има отличен поддържащ потенциал.

Самата елхова дървесина има мека до средно качествена здравина. Другите му свойства на дървесината като идеалния цвят, структурата на дървесината, мекотата, нежеланието за набъбване и свиване правят елша подходяща за производство на китари. Ето защо Лео Фендер, създател на една от най -успешните китарни линии днес, използва това знание в своя полза.

Атаката на традиционния звук от елша е доста умерена и се разпада плавно. Това му дава добре балансиран тон на ясни върхове и дефинирани минимуми. По този начин това се препоръчва за китаристи, които планират да покрият широк спектър от звуци, като използват само една китара.

Пепелта, по -специално блатната пепел, е друг лек материал, който има изключително пореста характеристика. Неговите дъна са силни, средните са изразени, а високите са като камбани, но ясни. Съществува също така предположението, че пепелта е пробила път към производството в китари от висок клас, не само заради тона си, а защото обикновено придава по -привлекателен завършек на китарата. Това е причината, поради която покупките на китара обикновено започват от елша, а пепелявата китара ще дойде по -късно като допълнителен ъпгрейд.

Има и другият фактор на изключителната електроника, качеството на звука и тона също може да се промени малко, независимо от вида на дървото, което използвате поради електрониката на китарата. Това означава, че дори ако имате елша или пепелява китара, но използваната в нея електроника е дефектна, звукът може да свърши като глупости.

За някои обсъждането на разликата между двете е силно убедително. Както един китарист може да каже, че елша е най -добре използвана за свирене на блус, докато пепелта е за рок, докато друг може да каже друго. Но често това е първото. Независимо от това, много китаристи имат малко различни описания със звуците на китарите, които използват, може да е елша или пепел.

1. Елша обхваща по -широк тонален диапазон.

2. Ясеновото дърво обикновено завършва с по -красив завършек.

Вижте повече за: