Разлика между AISI и ASTM

AISI срещу ASTM

Американският институт за желязо и стомана (AISI) и Американското дружество за изпитване и материали (ASTM) са индустриални стандарти за производство и сортиране на желязо и стомана . Докато и двете се занимават с желязо и стомана, тези агенции имат много различия. Едната е, че AISI е северноамериканска асоциация, докато ASTM е международна.

AISI е една от най -старите търговски асоциации в САЩ. Той е създаден, за да отговори на нуждите на желязната и стоманодобивната промишленост от информация, разследване и форум, където проблемите могат да бъдат обсъждани и решавани. Тя има за цел да повлияе на публичната политика, да образова хората и да формира общественото мнение за стоманодобивната промишленост, за да поддържа растежа си. Той също така е загрижен да направи стоманодобивната промишленост по -безопасна и по -печеливша.

AISI популяризира идеята за осигуряване на голям пазарен дял в световната индустрия за желязо и стомана. Тя има за цел да направи северноамериканската стоманодобивна индустрия по -голяма, по -печеливша и добре уважавана на международния пазар.

ASTM, от друга страна, е основана в края на 1800 -те години и се е превърнала в един от най -големите разработчици на стандарти в света. Той не се занимава само с желязо и стомана, но и с няколко други материали. Освен тези два материала, той се занимава и с продукти от цветни метали, петролни продукти, изкопаеми горива, бои и аромати, текстил, каучук, пластмаси, електричество и електроника, технологии за вода и околна среда, ядрена, слънчева и геотермална енергия, медицински услуги и устройства.

Той разработва и произвежда стандарти за всички тези материали, включително други системи и услуги. Неговите членове включват производители, потребители и правителства от повече от 100 различни страни. Членството му е доброволно, а стандартите му се използват в много федерални разпоредби на САЩ.

Има шест категории стандарти ASTM:

Стандартна спецификация - определя изискванията. Стандартен метод на изпитване - определя начина на провеждане на теста и точността на резултатите. Стандартна практика - определя последователността на операциите. Стандартно ръководство - предоставя информация и опции. Стандартна класификация - осигурява групиране на материали със сходни характеристики, разделени според продукта, материала, системата и услугата. Терминологичен стандарт - предоставя съгласувано определение на термините.

AISI и ASTM не само се интересуват от разширяването и развитието на пазара, но и от разработването на продукти, които ще отговорят на нуждите на обществото. Те имат за цел да подобрят живота на човечеството и са наясно с взаимовръзката между околната среда, обществото и икономиката.

Резюме:

AISI е Американският институт за желязо и стомана, докато ASTM е Американското дружество за изпитване и материали. AISI работи само в САЩ и Северна Америка, докато ASTM има членове от повече от 100 държави, което го прави международна организация. AISI се занимава само със стоманени и железни продукти, докато ASTM се занимава с няколко други продукти, включително пластмаси, каучук, текстил, петрол и много други. Основната грижа на AISI е да направи северноамериканската стоманодобивна и желязна промишленост по -печеливша и по -безопасна, докато ASTM се занимава с регулиране на разработването и производството на различни материали, използвани от човечеството.

1 коментар

  1. Искате да посочите спецификацията на материала в чертеж, ако посочвам материал AISI4140 е правилен или трябва да посоча ASTM4140 измежду две, коя спецификация е правилна? Защо?

Вижте повече за: