Разлика между айкидо и хапкидо

Айкидо срещу Хапкидо

Хапкидо се различава от айкидо, защото има повече ритащи движения в сравнение с последното. Това до голяма степен съответства на стандартното бойно изкуство на Корея като таекуондо. Това също води до втората разлика, при която Хапкидо е основан в Корея, докато Айкидо е основан в Япония. Първият е основан от Чой Йонг Сул (някъде през 50 -те години), докато другият (айкидо) е основан и кодифициран от Морехи Ушеба в по -късната част на 40 -те години.

Всъщност и двамата имат същия произход, идващ от бойното изкуство Daito-Ryu Aiki Jujutsu. Поради това двете са тясно свързани помежду си, но са поставени върху различни философии и основи. Хапкидо е само буквалният корейски превод на японското бойно изкуство айкидо. Терминът означава универсална хармония или работа с енергии.

Айкидо и хапкидо тренират ученика да получава атаки с по -малко съпротивление, след което го отдалечава от защитника (пренасочва атаката) и по този начин добавя или използва личната сила на защитника. Това е много различен подход към традиционния стил на борба, при който атаките се противопоставят челно. По този начин защитникът използва и по -малко енергия и сила в сравнение с други стилове на бойни изкуства. В резултат на това противникът ще бъде в състояние на дисбаланс, което го прави уязвим за атаки, подобни на грайфери, като брави, сваляне и хвърляне на тяло.

По -специално с Hapkido, изпълнението на ритниците ви дава по -голям шанс за атака, но ако не сте обучени правилно в ритане, не трябва да използвате краката си в битка. По този начин трябва да се опитате да работите усилено за подобряването им, дори ако това означава, че трябва да се въздържате от използване на ръцете и другите части на тялото.

Като цяло, Хапкидо е по -либерално и агресивно бойно изкуство от Айкидо поради обхвата на основните бойни умения като използването на ритници, удари с ръце, брави на лакти и ръце и дори използването на оръжие. Това прави Хапкидо добро бойно изкуство, което наблюдава както отбраната, така и атаката, тъй като включва меки и твърди техники. И обратно, дори ако корените на айкидо са израснали върху техники, предназначени за военна употреба, айкидо дава приоритет на защитните техники, а не на атаките. Опитва се да не започне атака.

1. Айкидо е основано в Япония, докато Хапкидо е основано в Корея

2. Айкидо е развито по -рано от Хапкидо.

3. Айкидо се концентрира повече или защита, докато Хапкидо е по -агресивно бойно изкуство, защото включва както атака, така и защита; понякога дори използва оръжия като въжета и мечове

4. Хапкидо използва изобилие от стилове на ритане, за разлика от айкидо, където е малко обезкуражено поради по -големия потенциал за нараняване поради падания.

Вижте повече за: ,