Разлика между земеделие и градинарство

agriculture Земеделие срещу градинарство

Въпреки че градинарството обикновено се класифицира като подразделение на селското стопанство, което се занимава с градинарство, то всъщност е различно от земеделието. Лесно е да се свържат двете, тъй като някои от използваните техники се използват взаимозаменяемо и в двете науки, например при отглеждането на култури, което е земеделски процес, се използват много методи за градинарство. Градинарството е цялостна наука, както и пълна индустрия.

Градинарството се дефинира в строг смисъл като наука, която използва специални техники и методи за отглеждане на растения, включително методи, използвани за правилно кондициониране на почвата за засаждане на семена или засаждане на клубени. Областта на градинарството включва отглеждане, размножаване на растения, отглеждане на растения, производство на култури, физиология на растенията, както и биохимия и генно инженерство. Разглежданите растения са предимно зеленчуци , дървета, цветя, трева, храсти, плодове и ядки. Градинарите извършват обширни изследвания в своята област, за да получат по -качествени добиви, да подобрят хранителната им стойност за хората, да направят културите устойчиви на вредители и болести и да се адаптират към стреса на околната среда. Най -забележимата разлика от селското стопанство е, че градинарството се занимава с дребно градинарство и обикновено в затворени градини, въпреки че това не е необходимо, докато селското стопанство се извършва в голям мащаб с широко отглеждане на култури.

Земеделието е наука за отглеждане на хранителни култури и отглеждане на животни за земеделие. Тя включва цялата мрежа от процеси, използвани за пренасочване на естествения поток на хранителната верига и пренасочване на енергия. Естествената хранителна мрежа започва със слънцето, което осигурява слънчева светлина на растенията, която след това се превръща в захари, които се преработват в растителна храна в процес, наречен фотосинтеза . Тревопасните животни ще ядат растения като храна, а месоядните животни ще ядат тревопасните за храна. Мъртвите животни и растения ще бъдат разложени от бактерии и ще се върнат в почвата като хранителни вещества за растенията и цялата верига се повтаря отново. Селското стопанство всъщност пренарежда тази мрежа, така че растенията да бъдат защитени за консумация от човека, въпреки че растенията могат да се отглеждат специално за консумация от животни (тревопасни животни) като говеда, които от своя страна се отглеждат за консумация от човека. Земеделието може да бъде разделено на две категории, които са конвенционално и устойчиво земеделие. Конвенционалното земеделие се занимава с промяна на някои фактори на околната среда като дървета, обработка на почвата и напояване и всички дейности, които благоприятстват отглеждането на една култура, особено за култури като пшеница, ориз и царевица. Устойчивото земеделие е мястото, където в земеделието се използват екологични принципи. Известен е още като агроекология. Той цели устойчиви земеделски практики. Това включва засаждане на различни култури заедно, така че фермерската градина никога няма да бъде гола по всяко време.

Резюме:

1. Градинарството стриктно включва отглеждане на растения само докато селското стопанство се занимава с отглеждане на култури, както и животновъдство.

2. Градинарството може да включва растения, които не са за консумация от човека, докато селското стопанство се фокусира главно върху култури за консумация от човека.

3. Градинарството се извършва на по -малки, затворени парцели, докато земеделието се извършва на обширни парчета земя в голям мащаб.

22 коментара

 1. Така че, ако имам сертификати за градинарство, мога да уча земеделие.

 2. Благодаря за помощта

 3. Вашата статия би имала повече доверие, ако не продължавате да злоупотребявате и злоупотребявате с думата „наука“. Може да има някаква наука, но в повечето случаи нито градинарството, нито земеделието са науки.

  • Наистина съм любопитен за основната идея, която ви кара да вярвате, че земеделието и градинарството не са наука. Мисля, че сте объркали земеделието с холикултурата. Има няколко университета по целия свят, както и много институции, които правят много сериозни изследвания в областта на селското стопанство. Имам магистърска степен по градинарство и вече съм публикувал статии в международни научни конференции и списания. Селското стопанство никога не би могло да нахрани планетата без публикуването на резултатите от изследванията в селското стопанство. По какъв начин това ви звучи ненаучно?

   • PS: И за протокола, използването на думата доверие незабавно предполага използването на правилното цитиране в статия. Няма друг начин вие или някой да знаете за доверието. Научно казано.

   • Здравейте, аз се занимавам с бакалавърска градинарство и имам нужда от водач, който е мой майстор в моя отдел за бъдещо придобиване на знания ...! Можете ли да ме насочите за моята кариера, сър ... !!!

    • Здравейте kaviraj..моля, може ли да споделите вашата информация и опит в градинарството ?? Синът ми планира да направи кариера в това ... Благодаря

 4. Днес отидох на вашата уеб страница, градинарство. Наистина е много интересно. Аз го харесвам много.

 5. Добре обяснено. Благодаря ти

 6. така че кое е по -гуд ??? трябва ли да взема земеделие или градинарство ???? или цветарство? и плз помогнете ми..искам да взема биотехнологии и да направя проучване на ДНК..но изглежда, че в Хайдарабад няма работни места.о някой знае ли, че наистина няма работа ?????????

 7. каква е разликата между градинарството и градинаря

 8. Благодаря ви за статията за земеделие срещу градинарство. Намерих го много информативно.

 9. Много благодаря, че отделихте време да направите това парче. Беше информативно и полезно.

 10. Преминах през датите, в които бих искал да направя курс за дипломиране по градинарство, моля, помогнете ми с повече подробности, Благодаря

 11. Което е доброто между тях

 12. Благодаря, че ми дадохте много знания, защото училищната ми книга е загубена преди няколко дни, а утре е моят изпит и в тази област, където живея, няма никой мой приятел и никой не ми дава копие преди няколко дни, за да го копирам и сега ще пиша със собствени думи в изпита.Благодаря! Много

 13. Намерих го много информативно

 14. Нейното много ясно обяснение и лесно разбиране и лесно прехвърляне чрез лекция благодаря.

 15. Благодаря, доста е полезно

 16. Към коя категория земеделие се отнасят каучуковите насаждения? Агри или хорти

Обратни обрати

 1. Разлика между натуралното и интензивното земеделие | Разлика между | Натурално земеделие срещу интензивно земеделие

Вижте повече за: