Разлики между кюрдите и персите

Кюрдистан

Кюрди срещу персийци

Кюрдите и персите са два етнически народа, които живеят предимно в страната на Иран. Като етнически групи те са свързани предимно с тяхната култура и традиции, а не с религиозните си принадлежности. Двете етнически групи принадлежат към четирите основни етнически народа, живеещи в Иран. Другите етнически групи са араби и турци.

Двата термина са описания за човек, който идва от определена земя. Известно е, че кюрдите са хора, които живеят или са свързани с Кюрдистан или кюрдската култура. Същото се отнася и за персите и тяхната връзка с Персия (сегашен Иран) и историята и културата на техния народ.

Кюрдите живеят в Иран, но се считат за малцинство в страната. Освен в Иран, те също живеят в съседните държави Ирак, Сирия, Турция и други страни, образуващи неофициално селище, наречено Кюрдистан. Междувременно персите се считат за основните хора на Иран. Те не са ограничени до страната и могат да бъдат намерени в страни от Иран до Афганистан.

Персите произхождат от арийската раса, произхода на съвременния персийски народ. Самото име „Иран“ е персийската дума за страната. Името е използвано за първи път през 1935 г. като заместител в Персия. За разлика от това, кюрдите са един от коренното население на Месопотамските равнини.

Кюрдите са предимно етнически хора и нямат собствена независима религия. От друга страна, персите имат зороастризъм като своя регионална религия.

Двамата също говорят различни езици. Кюрдите говорят на кюрдски, докато персите говорят фарси, доминиращият език в Иран. И кюрдският, и персийският език са част от иранския език, по -специално западноиранския език.

И двамата хора имат дълга история като народ. Кюрдите са предимно номади и без постоянно селище. Няма кюрдска нация или държава. От друга страна, персите имат постоянно селище. Те живеят на една и съща земя от хиляди години. Пример за това е Ахеменидската империя, която включва много държави във върха на своята власт. По -късно е включена в Македонската империя при Александър Велики.

Известно е, че кюрдите са понасяли репресии от други етнически групи. За разлика от това, персите са известни като завоеватели и воини в древната история.

Резюме:

 1. И персите, и кюрдите са две от основните етнически групи в страната на Иран и в Близкия изток. И двамата имат своя уникална култура, традиции и език. Арабите и турците съставляват другите две от четирите етнически групи.
 2. Персите са доминиращата етническа група в Иран и се смятат за нейния местен народ. Междувременно кюрдите са една от малцинствените етнически групи. Известно е, че персите са потомци на арийския народ, докато кюрдите са един от коренното население на Месопотамските равнини.
 3. Персите имат своя собствена регионална религия, зороастризъм, освен преобладаващата религия на исляма. Кюрдите нямат независима религия, но те също са членове на религиите, които съществуват в Близкия изток.
 4. И двата етноса имат своя дълга история. Кюрдите обаче са останали номади през повечето време, докато персите създават селища, дори империя. Персийците обикновено са концентрирани в Иран, докато кюрдите живеят в Кюрдистан, неофициално селище и се разглежда като регион, а не като държава.
 5. И двата етноса имат свой собствен език, кюрдски и фарси. Освен това и двата езика са част от иранския език и западноиранския език като подкласификация.
 6. За сравнение, персите са местни иранци и се считат за по -прогресивната етническа група в сравнение с кюрдите.

46 коментара

 1. Хей човече, кюрдите не са турци, но кюрдите са новите арийци, точно както персите, за които информацията ви не е точна.

  • Аз съм кюрд и обичам персийските си братя. Кюрдите не са турци или араби. Ние също не сме персийци, но имаме една и съща раса, култура и подобен език с персите. Иран е нищо без кюрди и повярвайте ми, никога не съм виждал нито един персиец да се държи по -висш от мен. Някои момчета тук не живеят в Иран и под някои (не всички) грешни новини казват някои грешни неща за Иран. Кюрдите не харесват правителството, както повечето персийци, така че, моля, нека отделим иранския народ от неговото правителство. Иран се състои от няколко етнически групи, които са всички иранци (с изключение на арабите), персийци, азери, кюрди, лури, балухи и др. Ако има нещо лошо в Иран, това е за всички иранци, не само за кюрдите. Накратко, обичам страната си Иран и всъщност трябва да кажа, че също смятам кюрдите от Турция, Ирак и Сирия за иранци, защото тяхната раса е иранска, езикът им е ирански, а също и тяхната култура, подобно на Навруз, е ирански. Благодаря

   • Здравейте, кюрдите са толкова турски, колкото и уискито е немското. Това беше най -смешният коментар, който съм чувал. Не се обиждайте, но освежете знанията си по етнология. Персите и кюрдите са етнологично считани за братовчеди поради многобройни прилики в техните истории. Турците са просто полюси един от друг. Искам да кажа, че е абсурдно да повдигате такива теми, освен ако не искате да направите клоун от себе си.

   • Вярно е, че съм напълно съгласен с брат ми Сирван. Иран е земята за арийци, не само за персийци. Ние живеем тук заедно с нашите братя кюрди. И всички страдаме от нашия режим, не само кюрдите се третират зле. Не мога да си представя Иран без кюрдите. И вече не можем да наричаме тази държава Иран без кюрдите. Ние споделяме една и съща култура, история и оформихме „заедно“ най -голямата империя, която светът някога е виждал. и всичко започна след битката при Халдоран, когато части от Кюрдистан се отделиха от Иран.

   • Вярно е, че съм напълно съгласен с брат ми Сирван. Иран е земята за арийци, не само за персийци. Ние живеем тук заедно с нашите братя кюрди. И всички страдаме от нашия режим, не само кюрдите се третират зле. Не мога да си представя Иран без кюрдите. И вече не можем да наричаме тази държава Иран без кюрдите. Ние споделяме една и съща култура, история и оформихме „заедно“ най -голямата империя, която светът някога е виждал. и всичко започна след битката при Халдоран, когато части от Кюрдистан се отделиха от Иран. Османската империя завладя северозападната част на Иран и оттогава те и арабите се отнасят с тях лошо. Саддам Хюсеин също уби хиляди невинни кюрдски хора, които живееха в собствената му страна, точно както той направи с други иранци в 8 -годишната война срещу Иран.

  • съгласен съм с теб

  • КУРДИСТАН, Историята на съществуването, съпротивата и освобождението от кюрдския лидер Абдула Оджалан продължава в Кюрдистан срещу конспирациите на ционистките еврейски лидери и окупацията на Кюрдистан от персийски предатели от Тамил-Индия, арабски ислямски терористичен престъпник от Африка и престъпник от турския геноцид от Монголия. Вече не е тайна, че еврейският лидер е помогнал на Дарий, син на Хистасп и Родогун, да унищожат Медианската империя (забележка: Родогуне е майка на Дарий, тя е дъщеря на мидийския крал Астиаг и мидийската кралица Естер, кралица Естер е еврейска робиня женен цар Астиаг от Мида). Ционистките еврейски лидери помагат на семействата Барзани и Талабани да разделят Кюрд и Кюрдистан сега. Но войната се води срещу кюрдите от персийци, араби и турци, тъй като тези редове са записани през май-10-2016 г. Тампа, Флорида САЩ след 40 години в изгнание.

  • Цялата тази статия е погрешна, как могат кюрдите да идват от турци, ако турците са дошли от Монголия само преди 1 хиляда години, докато кюрдите са били в нашата земя повече от 8 хиляди години, а иранците са дошли от кюрди и персийци дори са откраднали нашата религия зороастрийски те твърдят, че всичко е медиите са фалшиви и лъжат, опитвайки се да скрият кюрдската идентичност.

   • Каква религия и култура персите са откраднали от кюрдите? Ти си полудял или какво…. Персите крадат от малко малцинство в сравнение с тях и основават религията и културата си на тяхната, ами интересно. Затова кюрдите са като евреите. Все още без земя

  • Кюрдите не са тюрди не.

  • Напълно съм съгласен с коментарите ви като човек от Zaza от Турция. Всички идваме от протоиранци, еднакви. Всички ние имаме един и същ вид външен вид и разбира се, има някои различия в иранските групи като езици, някои културни различия, но това са нормални неща. Земята на Иран беше управлявана от всички ирански групи. Основателят на династията Сефевиди е бил кюрд и също се смята, че предците на кюрдите, азербайджанците, лурите са (така северозападните иранци) медии. След като персите (Ахеменидите) подобриха тази култура до напреднало ниво. Смята се, че зазите са потомци на империята на Сасанидите. Иран е нашата родина. Не позволявайте на САЩ, Русия и т.н. да го разделят. Искам също да кажа, че в една държава всички хора трябва да се разбират. Така че изучаването на персийски език и говоренето на персийски е задължително и не би трябвало да е проблем. Изучаването на друг ирански език е много просто, когато знаете един от тях, а кюрдският и персийският са силно свързани помежду си. В Турция новото поколение не знае езиците на предците си и не е лесно да научите кюрдски или дзазаки, след като научите турски. Какво невежество, което твърди, че персите са ариани, но кюрдите са месопотамци ??? хаха ТОЧНО САМИ ХОРА КАТО ВСИЧКИ ИРАНЦИ.

 2. Кюрдите НЕ са турци. Иранците в южната част на Иран откраднаха кюрдската история и се опитват да се свържат в по -голямата си част с кюрдите. Всеки знае, че езикът на ирани е наполовина кюрдски и наполовина арабски lmfao. В древната история през онези времена, които четете за персийци, те всъщност бяха кюрдски. Персите дори не са етнос. Те толкова много се опитваха да продължат да наричат ​​кюрдите свои братя бла -бла. Дай ми почивка. Също така всеки знае, че Зороастър е роден от семейство йезиди. това не е наистина расово с кюрдите tbh. Сорани също имат различен език, но са приети от бахдини като кюрди. Причината, поради която персите никога няма да бъдат приети, е, че те са луди и имат някакъв комплекс за превъзходство. Не, кюрдите не са измамени от персийци, не са измамени от турци, нито от араби. Съвсем очевидно е, че кюрдите са живели на север, а асирийците на юг. Арабите са на първо място с исляма. Тогава се формираха кюрдските империи, различните езикови дървета на кюрдския вече бяха там. Предполагам, че арабите са имали някаква власт и по този начин религията на шиитите е дошла при персите. Няма ли това да има много повече смисъл? Как иначе ще обясните защо персите имат наполовина кюрдски и наполовина арабски език. Защо персите са предимно шиити? И защо кюрдите като цяло са по -бели, руси и по -цветни очи от персите? Хахаха моля. На всичкото отгоре кюрдите в Ирак не ви уважават да ви наричат ​​фарси или персийци. Ние ви наричаме арабски кюрди. Jus като sorani. Но ние ще се погрижим за нашите сорани племена, но персите са просто твърде расистки и насилствени. Освен това вашето правителство създаде твърде много лъжи в учебниците ви по история в училищата, за да можете дори да ги разберете. Откажете се от расизма си и осъзнайте, че няма такава чиста раса. Не се правете по -висши от кюрдите, не сте. Никой не се интересува от това, че е арианец. Само един арабин би получил комплекс за превъзходство, карайки себе си да вярва, че е някак специален. Можете да видите, че кюрдите са племенни. Така запазваме етническата принадлежност, като същевременно оставаме скромни и цивилизовани в продължение на хиляди години. Въпреки че повечето цивилизовани кюрди също не се интересуват от това. Колко пъти съм чувал от iranis, че сме братя, всеки отговор от kurds е, че не убиваме братята си. моля, образовайте се и осъзнайте, че персийският етнос, какъвто го познавате днес, не е съществувал по времето, когато са съществували персийските империи, те са били кюрдски.

  • Обичам кюрдските хора !!! Но те учили ли са ви тези неща в училище или сте ги придобили сами. Защото това са едни от най -лудите измислици, които съм чел в живота си и дори не съм персийски. Дори не знам защо си правя труда да оставям коментар тук, очевидно сте били малтретирани от персийци и по някакъв начин се опитвате да им отвърнете по този начин ...

  • Сара, сега си най -големият идиот, който съм виждал в интернет! Персите са иранци, а кюрдите са иранци. Езиците са свързани, като английски и немски. Арабският се смеси с всички наши езици, защото те нахлуха в нас, точно както латинските думи бяха смесени в германските езици като английския, след като римляните ги нахлуха и разпространиха християнството. Кюрдите и персите са братя. Вие сте невежи! Обзалагам се, че дори не сте кюрд, вероятно сте поредният азербайджански пан-турк, разпространяващ антииранска пропаганда! Разболяхте ме!

   • Хей Sîrwan НЕ придавайте вкус на „Sîr“. Вие изглеждате по -скоро като персийска личност / по -скоро персийски фен / по -скоро много невежа необразована кюрдска личност.

    Това, което казва Сара, е 99% процента вярно. Отидете и прочетете най -новата кюрдска история в Иран.

    Прочетете за Симко Шикак през 1920 -те, Хама Рашид през 1940 -те, прочетете за Република Махабад и Кази Мохамед през 1946 -те и кюрдския бунт през 1967 -те и наскоро живял кюрдския герой Ахмад Мофтизаде

    Какво се случи с всичко това? ВСИЧКИ бяха изтезавани, а след това жестоко убити.

    Това брат прави ли с другия си брат? Добре ли е, че забраняват кюрдското образование в Иран?

    Да, кюрдският е основен език в индоевропейското семейство. Направих проучване, че кюрдският е единствен език, а не персийският. Ние казваме „сутиен“ за „син“, те гледат „брадар“. Ние казваме „xweh“ за сестра, те казват „kwahar“, ние казваме „khor“ или „tav“ за „слънце“, те казват „af-tab“ или „khor-shid“. Кюрдският е уникален и дори не може да бъде сравним с персийския.

    Отидете и се справете с нещо, което ви харесва. Но не тази тема.

    На автора на статията: Какво ти става, човече. Турският е алтайски език. Кюрдският е индоевропейски език. Искам да кажа, няма връзка ...

  • Гарантирам ви, че дори не знаете за собствената си култура, без значение персите, персите са били сунити до 18 век, след това са приели шиизъм, не от араби, а от перси, за разлика от вас, кюрдите, които наричат ​​дъщерите си имена като „ала“ нас Персите приеха исляма, но останаха персийски дори преди шиизма. В 600-700 г., когато персийците приеха исляма. Кир Велики не беше кюрд, Сасанианската империя не беше кюрди, зороастризмът никога не идваше от кюрд. Нито има нещо общо с yazadnsim, което някои от вас, кюрдите, все още практикуват. За съжаление приятелите персийци не са базирани на кюрди, нито произхождат от тях. Наричаме се Иран, което означава земя на арийци, а не друго. Нашият език не е наполовина фарси наполовина арабски, сирийците говореха гръцки, преди да бъдат завладени от арабите, това е факт, извинете, така че езикът ви няма тонове арабски думи, нали? Турският също. Също и фарси! Защо ? Заради свещения Коран и влиянието на арабския език. ... Фарси има около 4 хиляди заимствани френски думи, това не ни прави французи !!! Къде е кюрдската земя? Персийците са базирани на кюрди добре? И така, къде е вашата основна земя? Защо персите не са разпръснати из 4-5 страни, като Сирия, пуйка и т.н. ... защото ние сме персийци и нашата земя е една държава, наречена Иран и живеем с нашите събратя, които ги наричат ​​иранци с различен произход като азарии , Арманци, кюрди и др. Ето защо, за разлика от други страни като Ирак, когато се случи война, всички се държим заедно и воюваме под един флаг, ние не се разделяме така, както става в Ирак ... .. моля те, прочети малко история, не знам каква е майка ти и татко ти казва. Това е бс ... персите идват от кюрдите, уау нута

 3. казахте: „Персите имат своя регионална религия, зороастризмът“. но зороастризмът принадлежи на курди, а не на персийци (фарс). тъй като пророкът Зардащ е от кюрдски националист. този случай е малко сложен, тъй като кюрдите са част от древните персийски групи и курдите все още не са получили своята независимост, тъй като тяхната държава Кюрдистан е разделена на 4 части ирански Кюрдистан, сирийски, иракски и пуешки. Археологията на Зардащ се намира в ирански кюрдистан, град Хамадан. така че прилича на персийска религия! но реалността е по -горе. от друга страна КУРДИТЕ НЕ СА ТУРКИ !!!!. не се нуждае от никакви хвалби, тъй като бялото не е черно !!!. това е пост на някои расистки турци, които се опитват да разтопят кюрдските националисти ... „ЕДНОДНЕВНИ КУРДОВЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ СВОЯТА НЕЗАВИСИМОСТ И ТЕЗИ ВЪПРОСИ ЩЕ СЕ ЯСНАТ КАТО НАВРОЗ, ЗОРОАСТРАНИЗЪМ И СРЕДНА ИМПЕРИЯ И ТАКА…“

  малко предложение за вас, бъдете критични мислители и правете повече изследвания. след това редактирайте статията си.

 4. интересно

 5. Ами много грешите. Кюрдите и персите са иранци, техните езици са индоевропейски, а турският е алтайски. Кюрдите са живели в Близкия изток преди турците да дойдат там и кюрдите са свързани с персийци, подобно на ирландците, свързани със шотландците.

  • да, каза истината, че персийците и кюрдите са ирански, дай този поглед към аницентните карти и религиите в миналото преди преди 1400 години, преди мюсюлманите да нахлуят в Персийската империя. повече от турците. кюрдите са иранински и ще се върнем към тях

 6. Според моите познания кюрдите са живели в Иран преди турците (тогава турците са мигрирали). Една от първичните цивилизации е свързана с кюрдския народ (Хегматане). Изглежда, че докато кюрдите нямат собствена държава, те не са истински признати!

 7. Спрях да чета след „... кюрдите са от турски произход“. Изяснете фактите си; Кюрдите са ирански народ, също като персите.

 8. Колкото и нашият език някои са почти същите. Кюрдите и иранците не са едни и същи хора. Когато Асирийската империя управляваше земята. На север имаше курди (Медия) и персийци на изток (Персия). Те се биеха заедно с Асирийската империя заедно. И първият крал беше среден цар (кюрд). той управлява няколко години. Но прехвърлен от кир (персийски). Тогава Персийската империя започва да се разраства. Когато персиецът беше във война с Гърция, гърците наричаха медианите. Защото в персийската армия е имало курд (медиана). И персийците запазиха името след това. Дори когато гърците отидоха да атакуват Персия, те бяха тормозени от кюрдски стрелци, които може би са смятали за персийци. И зороастрийската религия, която идва от източен Кюрдистан (западен Иран) и на която е бил кюрд и е проповядвал първо в кюрдските райони. Персийският е имал своя собствена религия (Митра), но персийският казва, че зороастрийският също е персийска религия. и както всички знаем (победителят във война пише историята), а не губещите. Турците са дошли през Средновековието и нямат нищо общо с курд, ирански или араби. те взеха земя от гърци, кюрди, арменци и западната част на Персийската империя, които принадлежаха на медианите (курдите). Турците принадлежат на Монголия и са дошли след ерата на Djingis Khan.

 9. На първо място кюрдите не са от турски произход. Те са ирански като персийците, белузите, пестуните, осетите и т.н. .

 10. Леле, откъде взехте информацията си ?!

 11. Кюрдски интелектуалец, убит (199os) от турски шовинистки агенти, чийто Муса Антер разказва в книгата си „Hatıralarım = мемоари“ онзи „персийски“ на кюрдски „Parsek“, което означава „просяк“. В древни времена те са били като номадски цигани, идващи в нашите градове/села и молещи от нас нещо за ядене.

  Въпреки че персийският се счита за хиндоевропейски език, той включва много арабски и кюрдски речник. Кюрдският е по -древен от персийския.

  Например „Врата“ е на кюрдски „Derî“, а „Derî“ идва от думата „извън страната“ „der ve“ на кюрдски можем да я преведем като „(нещо), което се отделя отвън“

  Също така брат на кюрдски е „Сутиен“, както и на персийски „Брадар“ и първоначално може да идва от корена „Би-ра“, който е „с вена/По вена; с кръвоносен съд, по кръвоносен съд. Така че можем да го разширим/преведем като „Кой идва от същата вена/кръвоносен съд. Най-близкото значение на кюрдски за „-ther“ и „-der“ в „Brother“, „Brader“ е кюрдската дума „Der“, която означава „отвън“. Така че е невъзможно кюрдите току -що да са го изоставили, тъй като персите го използват. Тъй като вече се използва от кюрдите като значението „отвън“. Ето няколко кюрдски и персийски думи за ваше сравнение:

  КУРМАНДЖИЗОРАНИ КУРДСКИ - ПЕРСИЙСКИ - АНГЛИЙСКИ - КЪРДСКИ - НЕМСКИ Баб, бав* - Падар* - Баща - Баб = باب - Вода Де, Мак - Мадар - Майка - Дайе = دايه - Мътър Бра - Брадър - Брадър - Брадър* Xweh —Khwahar —Sister —Xwişk = خوشك —Schwester Dot, Keç —Dokhtar*—Daugther — Kiç = کچ-Tochter Mam, Ap-Amoo, Mam-чичо по бащина линия-Mam = مام —Onkel Dotmam —Dokhtar-amoo-чичовата дъщеря Kiçî mam = کچ مام Onkel Tochter

  Kurt, Kin - Kutah - Short - Kurt = كورت - kurz Qic, Hur —Kuchak* - Малък —Çûk = چووک klein

  Кур, Пис - Песар - Син - Кур = كور مام - Сон Писмам - Песар Амоо - Братовчед - Кури мам = كور - Сон де Онкелс

  Mêr-Mard*-Man-Pyaw = پـيــاو-Mann Dlop-Raha Kardan Drop-Dlop = دلوپ Tropfen Hêk-Tokhm-margh*-EggTow = تۆو, Helka = هيلكه-Ei, яйце

  Stêr - Satara - Star - Astera = - ئستره Stern Anîn— Awurdan - Bring - Hawir = هاور bringen Grîn - Beriistan - Cry - Grî = گری Weinen, Schrei Nû - Taza, Jadid (арабски)* - Нов - Nwê = نـوێ neu Çav - Chashm* - Око - Çaw = چاو Auge Tlî, Pêçî - Angusht - Finger - Pil = پل, Panca = پــهنجــه Finger Agir - Atash* - Огън - Agir = ئاگر Feuer Birçî - Горосна (gi) - Гладен - Birsî = بـرسى Begierig, hungrig Kenîn - Khandidan - Смейте се - Kenîn = کـه نـين Lachen Ba - Лош - Вятър - Ba = با Blähung, Вятър Baran— Baran - Дъжд - Baran = باران regnen Bahoz - Tufan shada* —Tempest - Boran* = بوران Sturm Brûsk - Barq (арабски) - Lightning - Trişka = ترشقه Blitz Mê - Zanana - Feminine Mê = مى feminin Nêr - Mardana* - Мъжки Nêr = نير maskulin J Живот - Jîn = ژين Leben Dev - Dahan - Mouth - Dam = ده م Mund

  *Думите, заимствани от турците.

  Bab Peder Brader Doktor Küçük Taze Çeşme Tohum Ateş Tufan Boran Mert Merdane

 12. Здравей Къде ми е статията?

 13. Здравейте. Има ли човешко същество там?

 14. Кюрдският език е в едно семейство с персийския и това е сигурно, че кюрдската култура е по -близка до персите. Също така персите, кюрдите, арабите в Левант или дори арменците имат много сходни култури.

 15. Кюрдите и персите живеят на иранския полуостров хиляди години. Кюрдите са етническа група на мидите, които са живели до персийци и двамата са иранци. Ахеменидската империя съставлява и двата етноса. Всъщност бащата на Кир Велики е бил персиец, а майка й е била Медий (Кюрд).

 16. Точно като Али спрях да чета след „... кюрдите са от турски произход“. Всички сме ЧОВЕК. И не бива да сме расисти. НО е лъжа. КУРДОВЕТЕ са ИРАНСКИ хора и живеят заедно с ПЕРСИЙСКИ хиляди години точно като братя. И ИСТИНСКИ ПЕРСИИ И ИСТИНСКИ КЪРДИ умират един за друг. Турците също са велики хора. всички сме хора. и това има значение. НО кюрдите никога не са ТУРКИ.

 17. Хей момчета нека ви кажа ИСТИНАТА. Аз съм персиец и умирам за скъпите си приятели кюрди. F..k правителството. Кюрдите са ирански, също като персите и лурите, балухите, гилаците и азерите. Иранците са различни от турците и арабите (уважавам ги и не искам да ги обидя). Кълна се в БОГ, АКО КУРДИТЕ НЕ СА ИРАНСКИ, НЕ СЪМ ИРАНСКИ НИ ...

 18. Хей, кюрдите по произход са йезданизъм, но персите са шиитски мюсюлмани, кюрдите не са арийски иран или туран турски, а персийският никога не е имал държава, докато кюрдите са имали васали и малки царства

 19. Като персийски ирански, аз обичам кюрдски говорещи хора и език / култура, тъй като мога да говоря на кюрдски много повече от турски и арабски, има толкова много сходства между персийските и кюрдските думи и култура, ако кюрдският народ е от турски произход, турското правителство нямаше да убие толкова много от тях и вместо това щеше да им помогне, турският език и култура нямат нищо общо с кюрдския народ, през Кюрдистан, през Иран ...

 20. Леле спрете тези глупости !! Кюрдите не са турци .. Не араби .. Не перси .. Но някакъв братовчед с персийски .. Турците са монголски потомци. А кюрдите нямат нищо за коментар с турците! Който и да е писал тези глупости, трябва да се смени незабавно ..

 21. За да бъда честен, не съм чел повече от това, че кюрдите са от турски произход. Кюрдите са ирански, което означава, че са арийски народ. Не искам да навредя на никакви турци и както можете да разберете с моето име AZADEREN (azad = свободен (кюрдски) и eren = пристигналият (турски)), че не съм пълен кюрд. Баща ми е кюрд, а майка ми турчина, но основното, което исках да кажа, е, че трябва да проучите малко повече.

 22. Това има много липсваща информация. Кюрдите не са от мезопатамията. Също така казахте, че кюрдите, арабите, персите и турците са хората в този регион. Това не е точно. Забравихте да споменете тюркския народ. Не турци, а тюрки, които са първоначално от Монголия и са Узбекистан, Казахстан, Туркменистан, Турция, азербаджан, татари, Киргистан и др. Кюрдите не произхождат от турци. Те са индо-арийска раса като таджики, пуштуни, персийци, афганистари, балух, язиди и др. Всичките им езици са сходни. Кюрдските са близки до иранските персийци, но те са по -номадски и не са толкова силно организирани от векове като персите. Но те споделят сходен език и кръвна линия. преди толкова години и двете групи се биеха и затова персите и курдите не са толкова близки, колкото би трябвало да бъдат. иранските персийци са шиити, а кюрдите са предимно сунити, а кюрдите също са близки до народа язиди.

 23. Кюрдите и турците са различни раси. Турците са тюрки и монголи, но кюрдите са индоарски персийци. в това няма съмнение. те са като номадски персийски туземци от района, който обитават. тюркските хора мигрираха и нахлуха в кюрдите и земите, които бяха предимно персийска земя

 24. ти грешиш. курдира арийска група

 25. Кюрдите са по -древни от турците персийски араби ние имаме своя собствена религия ezedi нашата история се връща към 6000 г. пр. Н. Е.

 26. Това, което казахте, не е вярно, руският историк и лингвист Владимир Минорски предположи, че мидийците, които широко населяват земята, където в момента кюрдите съставляват мнозинство, може да са били прародители на съвременните кюрди. Той също така заявява, че мидийците, нахлули в региона през осми век пр. Н. Е., Езиково приличат на кюрдите. Това, което си написал е някакъв расизъм

 27. Кюрдите са една от съвременните ирански групи, за разлика от персите. Мисля, че сте персийски племена, които са използвали кюрда като ваша самоличност. Например таджиките са персийци от Централна Азия или персизирани иранци, но те не отричат ​​своя персийски произход. Кюрдите го правят. Роднини ли сте с персите на Ахемениди и Сасаниди? Защото вашият кюрдски регион беше тяхната крепост. Или сте останали средно/партски?

Вижте повече за: , ,