Разлика между Спарта и Атина

Спарта срещу Атина

Когато се обсъжда величието на древните цивилизации, е невъзможно да не се хвърли Гърция в смесицата. По това време гърците се смятаха за по -добри в почти всички аспекти на живота от интелекта до физическата сила. Доказателството беше намерено в два от най -известните градове в историята - Спарта и Атина.

Докато двата града се намират в Гърция, приликите свършват дотук. Въпреки че са от една и съща нация, гражданите от Спарта и Атина имат различни възгледи и вярвания. Всъщност имаше само един случай в историята, когато те обединиха сили, когато Гърция беше нападната от персийски нашественици. През по -голямата част от времето те бяха в противоречие помежду си, особено по въпросите за управлението на страната.

Тези различия могат да се коренят в техните гени, тъй като и двете произхождат от различни родове. Атиняните идват от йонийците, докато спартанците са потомци на дорийски нашественици, дошли от север. Това в крайна сметка би довело Спарта да атакува и завладее Атина.

Те също имаха различни възгледи, що се отнася до правителството. Атина се смята за родното място на демокрацията поради начина, по който са избрали да управляват своя град. Атиняните гласуваха за своите водачи, които произхождаха от висшата класа. Спарта, от друга страна, беше управлявана от петима мъже с помощта на съвет от старейшини. Този тип управление беше в съответствие с тяхната вяра във военното управление.

В резултат на това несъответствие във формите на управление, културните аспекти и вярванията на двата града също бяха силно контрастиращи. Атина стана известна със своята архитектура и инфраструктура, докато Спарта насочи ресурсите си към военно обучение. Това беше показано в начина на възпитание на деца от двата града по това време. Докато спартанските момчета бяха принудени да се обучават за бой в много ранна възраст, атиняните учеха децата си на изкуство и науки. Той също така показа как богатството и ресурсите са разпределени между гражданите на Спарта и Атина. Спартанските владетели използваха груба сила, за да се борят за земя и богатства, които отиваха директно в касата на правителството. Атиняните насърчават своите граждани да се занимават с търговия, което ги прави по -богати от съседите им.

Друго показателно сравнение между тези градове е как се очаква да живее всеки гражданин. Атиняните насърчават хората си да изучават музика, изкуство и литература. Те също се занимават с физически дейности като спорт. Това доведе до по -продуктивни граждани в сравнение със спартанците. Военният живот очаква всяко дете, родено в град Спарта. Още от раждането момчетата бяха подготвени да станат войници, които съставляват силата на града. И не се казваше, че нито една група воини е по -добра и по -ожесточена от могъщите спартанци по онова време.

Техният поминък също варира. Атиняните бяха забележителни интелектуалци и затова прекараха много време в разработване и усъвършенстване на техниките за земеделие и производство на храни. Спарта разчита на земеделието и използва военната си мощ, за да завладее други градове. В резултат на интелектуалното превъзходство Атина развива най -големия флот през този период, докато Спарта не предизвиква сухопътни войни. Тези противоположни качества направиха Гърция много могъща и влиятелна нация, но в същото време тя се превърна в тяхна крайна слабост.

Резюме: 1. Населението на Атина е от йонийски произход, докато Спарта води своя произход от дорийските нашественици. 2. Атина използва демократично управление, докато Спарта имаше олигархия. 3. Атиняните са били известни архитекти и строители, докато спартанците са били известни войници. 4. Атина търгуваше за богатство, докато Спарта го взе със сила. 5. Атина насърчава творчеството и интелектуалния труд сред жителите си, докато Спарта очаква всички мъже от техните редици да станат войници. 6. Атина разработи нови техники за подобряване на производството на храни и изгради голям флот, докато Спарта се съсредоточи единствено върху земеделието и сухопътната война.

10 коментара

  1. Боб поздравява всички, които обичат кисели краставички !!!!

  2. боб харесва кисели краставички !!!!!!!

  3. WTF няма деца, които да изнасилват LOL

  4. lmfao изнасилване парти? XD

  5. добре, а? това са ... странни:/ не съм шапка. . . IM GAY !!! 😀

Вижте повече за: