Разлика между Мастаба и пирамида

Мастаба срещу пирамида

Когато човек умре, той обикновено е погребан в гробница. В различни части на света хората имат различни начини да погребват мъртвите си. Индусите практикуват кремация, докато други хора погребват мъртвите си в буркани или висящи ковчези. В Египет те погребваха мъртвите си под структури като мастаби и пирамиди.

Мастаба е правоъгълна гробница с плосък покрив и правоъгълна египетска гробница, където са погребани повечето от най-важните хора на древен Египет. По -късно се използва и като гробище на обикновените хора. Изработен е от камък или тухли от кал, които са подредени така, че да се наклонят навън. Отвън прилича на пейка, като по този начин името „мастаба“, което на арабски означава „пейка от кал“. Терминът означава също „къща за вечността“ или „вечна къща“, отнасяща се до нейната функция като последно място за почивка на мъртвите.

Обикновено е висок 30 фута с поне 2 камери. Едната камера има фалшива врата и служи като параклис за приношения, където членовете на семейството и свещениците предлагат храна и други неща за починалия. Друг е скрит и съдържа статуя на починалия. В по -късните години използването на мастаби като гробници за египетския елит приключи и те бяха използвани като гробници за обикновените хора. Пирамидите са заменили мастабите като гробници за управляващата класа на Египет и фараоните.

Пирамидата е триъгълна структура, която се сближава в една точка. Най -често срещаният дизайн на пирамидата е квадратната пирамида с четири триъгълни външни повърхности и квадратна основа, въпреки че пирамидите могат да бъдат и тристранни или с всякаква форма на многоъгълник. Пирамиди могат да бъдат намерени във всяка част на света, като най -ранните са открити в Месопотамия. В Мексико древните индианци са построили пирамиди с Пирамидата на Слънцето като третата по големина пирамидална структура в света.

Пирамиди се срещат и в Китай, Судан и Канарските острови, но най -известните и най -големите пирамиди се намират в Египет. Египет има повече от 135 пирамиди с Великата пирамида в Гиза като най -голямата. Те са направени от тухли или камък, които са натрупани по такъв начин, че по -голямата част от теглото на конструкцията е концентрирано близо до земята с по -малко материал отгоре, което ги прави стабилни и издръжливи.

Мастабите, оцелели в сравнение с пирамидите, са много малко, поради материалите, използвани при тяхното изграждане. Калните тухли, използвани в мастабите, не са толкова издръжливи, колкото камъните или тухлите, използвани при изграждането на пирамиди.

Резюме:

1. Мастаба е древна египетска гробница, която е направена от кални тухли или камъни, докато пирамидата също е древноегипетска гробница, която е направена от камъни или тухли. 2. Мастаба е с правоъгълна форма, докато пирамидата е с триъгълна форма. 3. И двата са били използвани като гробници за египетския елит. Докато мастабите по -късно са били използвани за обикновените хора, пирамидите са изключително за фараоните и владетелите на Египет. 4. Мастабите имат плоски покриви, докато пирамидите имат заострени покриви. 5. Поради използваните материали са оцелели повече пирамиди, отколкото мастаби

1 коментар

  1. Чудесна работа

Вижте повече за: