Разлика между латино и мексикански

Латино срещу мексиканец

„Латино“ е дума, която се използва за означаване на испаноезичните хора или култура. Използва се за означаване на хора от латиноамерикански произход, които живеят в Съединените американски щати. Те иначе са известни като испанци.

Думата „Latino“ или „Latina“ идва от американски испански думи, които са получени от латинската дума „Latinus“, което означава „латински“. Може да е била и съкратена форма на думата „Latinoamericano“ или „Латинска Америка“. Това е демоним или чадър, който се използва за описание на жител на определено място. Тези думи са създадени чрез добавяне на наставки към името на място като „африкански“ за хората от Африка и „азиатски“ за хората от Азия. По този начин терминът „латино“ се използва за описание на хората от Латинска Америка и други испаноезични страни.

Официално се използва в Съединените щати за хора от кубински, мексикански, пуерторикански и южноамерикански произход, както и тези от страни, които са били повлияни от испанската култура, независимо от раса и етническа принадлежност. Това включва хора с испански произход от страна на майката или бащата; тези с испанско наследство с предци, които са местни жители на бивша испанска колония; и тези, които говорят испански.

Терминът „мексикански“, от друга страна, се използва за означаване на страната на Мексико , нейния народ, език, култура, кухня и религия. Официално наречена Съединени мексикански щати, тя е федерална конституционна република, разположена в Северна Америка. Докато мексиканците, живеещи в САЩ, могат да се наричат ​​латиноамериканци, тези, които са жители и граждани на Мексико, се наричат ​​мексиканци. Те са смесена раса с местни индийски, както и испански предци. Други също имат азиатски, африкански и други европейски предци.

Мексиканският език се състои от няколко местни америндиански езика, но испанският е езикът, който се говори от по -голямата част от неговия народ. Нейната култура е силно повлияна от испанците, които също донесоха със себе си своята религия и обърнаха местните жители.

Мексиканската кухня също е много различна и се основава предимно на царевица и боб. Най -популярните му ястия са тортили, тамалес и гордита, всички направени от царевица. Мексиканската храна също е пълна с подправки и билки, а мексиканските напитки като мескал и текила са добре познати по целия свят.

Резюме:

1. „Латино“ е дума, която се използва за означаване на хората, живеещи в САЩ, които говорят испански или с испански произход, докато „мексиканец“ е дума, която се използва за означаване на хората, културата и езика на Мексико . 2. „Латино“ може да се отнася за хора от Куба, Пуерто Рико, Южна Америка и други държави с влияние на Испания, включително Мексико, независимо от раса и етническа принадлежност, докато „мексиканец“ се отнася конкретно за страната Мексико. 3. И латиноамериканецът и мексиканецът имат испански за език. Докато латиноамериканската кухня и културата може да са разнообразни, Мексико има отделна култура и кухня, които са собствени и които могат да се нарекат мексикански.

2 коментара

  1. Хммм ... Хм ... не вярвам това да е правилен анализ. Мексиканският не е латински. Мексиканецът е латиноамерикански и латиноамерикански индианец. Мексиканците не говорят латински език на португалски. Мексиканците обикновено говорят различни диалекти на испански и индиански и испански.

  2. И така, ако родителите ми са мексиканци, това означава ли, че съм мексиканец или латиноамериканец?

Вижте повече за: