Разлика между джаз и блус

Джаз срещу блус

Джазът и блусът са музикални жанрове или стилове, които също могат да се разглеждат като две отделни американски музикални традиции . Те са взаимосвързани най -вероятно поради факта , че произхождат от американския юг. Объркването при различаването на двата жанра вероятно се дължи на многобройните музикални кросоувъри, които артистите правят в наши дни.

Произхождащ от Ню Орлиънс, джаз музиката първо беше известна като „jass“, но по -късно пусна двете „ss“ в „zz“, което означава „готино“. През по -късната част на 19 век джазът се оформя в няколко духови оркестри. Тогава джаз стилът беше доминиран от използването на саксофон, пиано, корнет и тромбон.

Особено от южната част на Мисисипи, блусът се появява с първата си записана блус музика през 20 -те години на миналия век. По това време блусът обикновено се свири като соло в сравнение с джаз музикантите . Въпреки че блус музиката отдавна е нараснала, за да използва сложни групи, първият солов играч на блус просто използва слайд китара като основен музикален инструмент.

Навлизането на джаз музиката от нейното създаване се премести на север към Чикаго и Ню Йорк. Имайки междурасово усещане в джаз музиката, много от Севера възприемат джаз музиката, превръщайки я в популярна музика в цялата страна. Противно на бума на популярността на джаза, блусът имаше проникване в джоба в Тексас и Чикаго. И така блусът намери своя набор от поддръжници, превръщайки го в по -градски стил на музика преди революцията на рокендрола през 50 -те години.

Технически погледнато, в джаз музиката има повече синхронизация (ритмични отклонения от обикновените ритми), за разлика от блуса. Джазът беше основно по -инструментален в сравнение с блуса, който беше предимно малко по -вокален. Що се отнася до забележителните изпълнители, новаторският джаз албум идва от Едуард Ори заедно с Креолския оркестър. Други популярни и забележителни джаз музиканти на сцената бяха Джордж Люис и Луис Армстронг само за да назовем само няколко. Въпреки това едва през 60 -те години джаз иконите като Джон Колтрейн и Майлс Дейвис стават прекалено забележителни успехи. От друга страна, Blind Lemon Jefferson и Robert Johnson бяха водещите в блус музиката. BB King с електрическия си блус също стана голямо влияние върху съвременните съвременни блус музиканти.

Резюме:

1. Джазът първоначално идва от Ню Орлиънс, докато блусът произхожда от Мисисипи. 2. Джазът се радва на национално навлизане в Америка в сравнение с джобната популярност на блус музиката през ранните им разцъфвания. 3. Джазът има повече синхронизация от блуса, което го прави по -сложен музикален стил. 4. Blues обикновено е по -вокална форма на музика за разлика от по -инструменталната джаз музика.

3 коментара

  1. много добре артикулиран, много съм впечатлен от сбитостта на функцията.

  2. sims се различава от джаз и блус

Вижте повече за: