Разлика между лов и бракониерство

Лов срещу бракониерство

Ловът е съществувал преди съществуването на човека, а за най -ранните хора е било известно, че са ловци и събирачи. Те ловували животни, големи и малки, за храна, а също и за оцеляване. Дори след развитието на земеделието, ловът все още е много важен източник на храна за човека. Ловът се определя като преследване на животни за храна или за отдих. Ловените животни се наричат ​​дивеч. Те могат да бъдат бозайници, птици или риби. Ловят се и вредители и паразити, за да се предпазят други животни от претоварване от тях. Днес все още има много племенни общества, които разчитат на лов за храна, като например коренното население на Амазонка, бушмените от Централна и Южна Африка и някои племена от Нова Гвинея, Тайланд и Шри Ланка. Ловът в повечето развити държави днес е регулиран със закони, които ловците трябва да спазват. Това е различно от бракониерството, което е незаконно. Бракониерството не се ограничава до лов на диви животни; тя включва и незаконното отнемане на диви растения. Поради бързото изчезване на няколко растителни и животински вида, ловът на диви растения и животни е предмет на закони, които имат за цел да запазят това, което е останало от тях. Докато много хора са против лова, мнозина също смятат, че нарастващият брой на някои животински видове трябва да бъде съкратен, тъй като те могат да бъдат опасни за околната среда, особено при липса на естествени хищници. Ловът става бракониерство, когато:

Ловуване на животни, когато не е през сезона и не е в законно време. Ловците нямат разрешителни и използват незаконни оръжия, прожектори, електрошокове или ловуват от движещо се превозно средство. Ловците използват стръв, която не е подходяща за здравето на животното. Растението или животното е маркирано от изследовател или е в списъка на застрашените. Ловците ловуват в частна собственост без разрешение от собствениците. Животните, частите на животните или растенията се продават с цел печалба.

Могат да се ловят само диви растения и животни и те са видовете, които са в списъка на застрашените, които включват: тигри (сибирски тигър), слонове (азиатски слон), птици (филипински орел) и много други. Всички домашни животни, които са взети или умъртвени, имат различно наказание. Ловът е от съществено значение за екологичния баланс на околната среда, но е необходимо ловците да бъдат много внимателни, за да не изчерпят ресурсите, които все още имаме. За това бракониерството трябва да бъде спряно. Резюме:

1. Ловът е акт на преследване на живо същество за храна, дивеч или търговия, докато бракониерството е незаконно отнемане и убиване на диви растения и животни. 2. Ловът е предмет на правила и разпоредби и всяко нарушение на някое от тези правила и разпоредби кара деянието да се счита за бракониерство и се наказва от закона. 3. Ловът може да бъде полезен за поддържане на екологичния баланс, докато бракониерството е ненужно и всъщност може да разруши екологичния баланс. 4. Могат да се ловят само диви растения и животни, докато всяко животно може да бъде ловувано.

4 коментара

  1. Мразя бракониерството

    • кой е написал това? Не мога да намеря автора, правя библиография за плюсовете и минусите на лов на трофеи и не мога да намеря, за да дам кредит.

  2. Какво е икономическото значение на Python в екосистемата

Вижте повече за: