Разлика между феминизъм и равенството между половете

В борбата за равни права на мъжете и жените, като двата термина, които възникват, повечето от тях са феминизма и равенството между половете. В крайна сметка, много хора използват някоя от тях като синоним на другия. Равенството между половете ще бъдат разменени с феминизма, а обратното притежава също.

Въпреки това, има една тънка линия, която изважда разликата между двете, главно от подразбиращите значение, причините и мотивите за двете деяния.

Независимо от това как дискусията се превърна загрява през последните години, двамата никога не може да се използва на мястото на една от друга. Те са значително обратното един от друг на базата на това, което те се отнасят до и това, което всяка от страните, свързани с всяка дума е лобиране за. Постът, следователно, има за цел да изведат на линията между тях.

Значение на феминизма

Феминизмът се дефинира като набор от идеологии, политически и социални движения, които споделят една обща цел. Целта е преди всичко да се определи, се установи, и след това да се постигне икономическо, социално, лично и политическо равенство между различни полове, независимо дали са мъжки или женски.

Общата прилагането на феминизма се стреми равни възможности за жените, тъй като е с мъжете по отношение на образованието и професионалната възможности. Например, че е имало феминистки движения, които са били, борещи се за правата на жените да гласуват, работа, да се равни заплати с мъже, и да проведе публични офиси. Те също са били настоява за равни права в собственост, печелейки справедливи заплати, равни права в рамките на бракове, родилни листа, право да получат образование и да влязат договори и др.

Въпреки че терминът се свързва с борбата за равни права за жените, има феминистки, които се борят за включването на мъжки освобождение. Такива групи смятат, че мъжете също са пострадали по време на традиционните роли, свързани с пола.

Значение на равенството между половете

Равенството между половете се отнася до състояние, в което някои права, свободи и възможности не са засегнати от пола. Също известен като сексуалното равенство, то дава равен достъп до ресурси, както и възможности за всички родове. Той също така позволява на равен достъп до вземането на решения, социални, политически, икономически и участие.

Концепцията за равенството между половете се посочва, че всички човешки същества, независимо от пола са свободни да правят своя избор. Той също така налага, че те са свободни да развиват собствени и лични способности, без да се ограничава от строгите полови роли, стереотипи и предразсъдъци.

Сходство между феминизъм и равенството между половете

И двете равенството между половете и феминизма са били използвани, за да лобира за правата на жените в различните пътища на обществото.

Основните разлики между феминизъм и равенството между половете

 1. Значение на феминизма Vs. Равенството между половете

Феминизмът е набор от идеологии, политически и социални движения, които споделят обща цел за дефиниране, създаване и постигане на равенство между различни полове, най-вече от страна на жените. Равенството между половете, от друга страна, се отнася до състояние, в което някои права, свободи и възможности не са засегнати от пола.

С други думи, феминизма е застъпничеството, че покани за правата на жените, да бъдат изпълнявани и да бъдат на едно и също ниво с а призивите за равенство между половете за мъже за равен достъп до права и възможности от мъже, така и жени.

 1. Насочете се

Целта на феминизма е да гарантира равни права, както и възможности за жените, точно както е и с мъжете, докато равенството между половете е за получаване на равни права и възможности за всички родове. Равенството между половете също е на мнение, че мъжете и жените трябва да получават равно третиране без дискриминация между половете.

 1. Формуляр

Феминизмът е колекция от политически и социални движения, докато равенството между половете е основната цел на феминизма.

 1. Права на феминизма Vs. Равенството между половете

Феминизмът се занимава с правата на жените, докато равенството между половете се занимава с правата на всеки човек, независимо от техния пол.

Феминизмът Vs. Равенството между половете: Сравнение на маса

Обобщение на феминизма Vs. Равенството между половете

Въпреки различните фракции на кръстоносците на права да използват двете думи на мястото на един от друг, те имат различни идентифициращи характеристики. Това са черти, които определят различията между тях. Основната точка, обаче, е, че феминизмът е всичко, за да изведат равни права за жените, докато равенството между половете е свързано с осигуряването на равни права за всички, независимо от техния пол.

7 коментара

 1. Смятам, че е интересно как цялата статия, авторът пише, че феминизмът е застъпничеството на женски и мъжки права, обаче, в таблицата в края, като единствената разлика между феминизма и равни права е, че феминизмът е предназначен изключително за жени. Само малко объркващо за мен, като читател.

  • Емили, това, което разбрах е, че повечето от така наречените феминистки настоява само за правата на жените, докато истинския смисъл на думата феминизъм трябва да бъде "призовават за равенство / права и от двата пола."

 2. Благодаря за тази статия. Аз разбирам, че феминистки теории са по-пристрастни към проблемите на жените, докато теории пола се борят за двата пола; мъже и жени, така.

 3. Смешни феминизма е подобен на мъжки chavlaion общество ми притежава 20 милиона индийски рупии, но баща ми си собственик само на 8 милиона, но всеки е спечелил от него

 4. Това, което се получи в статията е като когато става въпрос за феминизма като се основава на равни права на жените и когато става въпрос за равенството между половете е всичко за да се гарантира равни права на всеки от техните родове

 5. Тази статия не е да ми помогне да се изяснят различията между феминизма и равенството между половете. Това е така, защото той предлага различни описания за двамата, които са противоречиви. Например, по време на статията се казва, че няколко пъти феминизма еднакво се застъпва за правата на жените и на мъжете, и в други части, които феминизма застъпници предимно или само за правата на жените. Тази статия е ненадеждна информация.

 6. Мисля, че това е погрешно.

Вижте още за: ,