Разлика между бароковото изкуство и ренесанса

Бароково изкуство срещу Ренесанс

Изкуството е една от най -интересните теми за обсъждане по време на уроците по история. Освен че демонстрира артистичен талант и креативност, той също така дава възможност на студенти и ентусиасти да видят как великите художници в миналото са успели да измислят шедьоври, които остават безспорни и до днес.

Два различни периода в историята се открояват, когато говорим за изкуство и велики майстори - барок и ренесанс. Творбите, създадени през това време, бяха много сходни помежду си, но с отчетливи различия; дебатите за това кой период е произвел по -добро изкуство продължават и днес с поддръжници от двата лагера, представящи убедителни аргументи. Може би най -добрият начин да се справите с това е да изброите разликите между двете.

Ренесансовият период за изкуството започва през 1400 -те години в Италия, която днес се счита за столица на изкуството в света, заедно с Париж. Този период се счита за един от най -важните в историята на Европа, тъй като бележи прехода от средновековието към ранната модерна епоха. Епохата на барока скоро последва през 1600 -те години, като се случи друга трансформация, когато църквата започна да се разделя между протестанти и римокатолици. Не е чудно, че много творения през този период са пресъздаване на известни произведения през епохата на Възраждането.

Много съвременни художници и ценители на изкуството, както и обикновени хора са запознати с много от ренесансовите художници като Микеланджело и Леонардо да Винчи. Майсторите от бароковия период обаче не са толкова добре познати на много хора. Това е показателно за това как през времето си е гледано на бароковото изкуство. В сравнение с ренесансовите творения, той се счита за странен и странен, което приблизително означава на френски.

Някога имаше силно твърдение сред много ентусиасти на изкуството, че през периода на барока не е имало произведения с голяма стойност. Но това по -късно беше опровергано от признаването на творбите на художници като Бернини и Караваджо. Една от причините за неприязън към бароковото изкуство е, че много от художниците и скулпторите се стремят да пресъздадат предишни произведения на майстори на Ренесанса.

Но най -голямата разлика между тези две важни епохи в историята на изкуството е в стила, използван от художниците. Ренесансовите художници и скулптори бяха сред първите, които използваха перспективата в работата си. Това им позволи да придадат повече реализъм на своите творения. Този фокус върху добавянето на дълбочина към тяхната работа направи така, че картините и скулптурите изглежда нямат емоции и не успяват да уловят емоциите, които трябва да изобразяват. Тази „тишина“ е разрешена от барокови художници, както се вижда в техните известни произведения. Те се фокусираха повече върху драмата на темата, която се опитваха да покажат.

Това противоположно третиране на тема е показано в статуята на Давид, който ренесансовият човек Микеланджело за пръв път е изваян и пресъздаден от Бернини от бароковото движение. Първият показва безчувствен Давид, който се отправя към битка с Голиат, което е точно обратното на работата на Бернини, която показва интензивен Дейвид, който се надпреварва да се бие с гиганта. Този контрастен стил показва най -голямото несъответствие между тези два периода.

Резюме:

1. Ренесансовото изкуство започва в началото на 1400 -те години, докато барокът идва по -късно през 1600 -те. 2. Ренесансови художници като Микеланджело и Леонардо да Винчи са по -известни от бароковите майстори Бернини и Караваджо. 3. Ренесансовите произведения на изкуството не изобразяват напълно човешките емоции, докато бароковото изкуство се фокусира повече върху показването им.

3 коментара

  1. Благодаря - много, много полезно.

  2. Авторът на тази статия прави типичната ренесансова липса на емоции да звучи като нещо лошо - такова, което е „коригирано“ от бароковия период.

    „Изглежда липсват емоции и не успяха да уловят емоциите, които трябва да изобразяват.“

    Винаги трябва да помним, че няма стандарти за „правилно изкуство“. Те не пропуснаха да изобразят нещо, което би трябвало да е там, никога не са искали то да е там, защото искат да достойят човешката фигура колкото е възможно повече.

  3. Намерих тази информация за много полезна и бих искал да използвам тази концепция за обяснение като отправна точка за моя роман ... без авторски права, просто искам моите читатели да разберат малко от тези епохи ... Аз бих взел само концепцията, а не истинските думи ... Така че бих бил много щастлив, ако мога да ги използвам като ориентир

Вижте повече за: