Разлика между палеонтолог и археолог

Палеонтолог срещу археолог

Палеонтолозите и археолозите лесно се бъркат помежду си, тъй като техните творби сякаш се припокриват. Дори в академичната област разликата между двете не е ясно разграничена. Въпреки че не е съмнително, че техните професии са тясно свързани помежду си, все пак трябва да се признае, че те са две различни лица, занимаващи се с различни специалности.

За да се установят разликите между палеонтолог и археолог, най -добре е да знаете повече за техните професии. Палеонтологът е експерт по палеонтология, докато археологът е експерт по археология.

Палеонтологията се занимава с живота в миналата геоложка среда. С това се обръща особено внимание на вкаменелостите от животни и растения, които някога са процъфтявали на планетата. Общоизвестно е за мнозина, че палеонтолозите са тези, които отблизо изучават динозаврите и други подобни. Поради този аспект той е по-скоро под-специалност на по-голямата научна област, наречена геология. Ако изучавате палеонтология, ще бъдете потопени в академични курсове, включващи утаяване, изкопаема химия, геология, еволюционна биология и вкаменелости. Въпреки това, сертифицираните палеонтолози често трябва да вземат кредити за следдипломна квалификация.

За разлика от това, археологията е по -фокусирана върху изучаването на културите и останките на хората в миналото. Той има особен акцент върху културите, тъй като е под-специализация на антропологията (изучава различни човешки култури независимо от времето). Така че той основно изучава праисторическия начин на живот. За разлика от палеонтологията, археолозите нямат нищо общо с вкаменелостите. Има обаче изключение от това твърдение, тъй като археолозите понякога могат да се справят с вкаменелости от животни, от които са се възползвали ранните човешки общества. Пример за това е в Африка, където животински кости с белези от каменни инструменти са били изкопани и е установено, че са били експлоатирани от ранните заселници.

Като цяло палеонтолозите и археолозите са допринесли много за разширяването на настоящата историческа база данни. И все пак те трябва да се различават един от друг поради техните особености.

Резюме:

1. Палеонтолозите се занимават повече с изучаване на вкаменелости от животни или растения. 2. Палеонтолозите са по -скоро биолози, които изучават различни минали животински и растителни видове. 3. Археолозите са свързани с антропологията, докато палеонтолозите са свързани с геологията. 4. Археолозите изучават миналите човешки култури и начин на живот. 5. Археолозите изследват, за да дадат повече плод на човешката еволюция. 6. Археолозите също могат да изучават миналите структури или сгради, направени от човека, докато палеонтолозите обикновено се изключват от тези области.

4 коментара

 1. Така че основно палеонтологът = изучава вкаменелости на животни/растения, а археологът = изучава вкаменелости на хора/човешки структури?

  • археолозите изследват обекти и артефакти и не им пука за вкаменелостите. и палеонтолозите изучават древните житейски сделки с поставянето на минали цели.

   • Всъщност ние изучаваме човешки вкаменелости, в този случай костите като човешки (sapiens) останки не са съществували достатъчно дълго, за да се вкаменеят. Ние също така изучаваме останките, които се занимават с минали хоминиди (хомо антецесор, хомо неандерталис) и т.н., които наричаме това палеоархеология.

    Изучаваме погребения, мумии, масови гробове, гробища. Така че thepenmen22 е прав в твърдението си, но просто не е казал правилно.

 2. Честно казано не виждам разлика, особено че и двамата използват C14 за обучение.

Вижте повече за: