Разлика между HND и BA

HND срещу BA

Висша национална диплома и бакалавър по изкуства са две различни дипломи и степени за по -висока квалификация съответно.

HND „HND“ е съкращение за „Висша национална диплома“. Тя се присъжда в Обединеното кралство. Това е диплома и се използва за постъпване в университети. Това е равно на първата и втората година от тригодишен курс в университет. Има две нива или модули на HND. Университетите приемат студенти за втора или трета година в четиригодишен курс. Това често се нарича „зареждане“. След трите години студентът може да има две различни степени: HND и степен с отличие. Тази система е приложима в Англия, Уелс и Северна Ирландия. Той е еквивалентен на ниво 5 в Националната квалификационна рамка.

HND е BTEC или бизнес и технологична квалификация. Тя се присъжда от Edexcel. HND може да бъде завършен както в двугодишен, редовен курс, така и в едногодишен, редовен курс след придобиване на висш национален сертификат. След завършване на дипломата студентите могат да използват „HND“ след имената си. HND се оценява според GNVQ. HND в Шотландия е различен. Тя се присъжда от Шотландския квалификационен орган. HND е еквивалентно на ниво 8 в Шотландската рамка за кредит и квалификация.

BA „BA“ означава „бакалавър по изкуства“. Това е бакалавърски курс за свободни изкуства. Това е бакалавърска степен и отнема три до четири години в зависимост от конкретната страна. В страните от Европейския съюз той завършва за три години. За степени обикновено се използва BA; BA обикновена степен или BA (с отличие).

Във Великобритания и Ирландия бакалавърската степен се присъжда само на студенти по свободни изкуства, но в някои древни университети като Оксфорд, Кеймбридж и Дъблин системата е различна. В тези университети бакалавърската степен се дава на студенти, които вече са завършили финалния изпит по изкуства или наука.

В Съединените щати BA означава „бакалавър по изкуства“ или AB, което означава „Artium baccalaureus“. Това са бакалавърски степени, специално дадени на студенти по език, литература, математика, социални науки, хуманност, история и др. Резюме:

1. „HND“ означава „Висша национална диплома“; „BA“ означава „бакалавър по изкуства“. 2. HND е бизнес и технологична квалификация, докато BA е бакалавърски курс за свободни изкуства, включително литература, математика, социални науки, история, хуманитарни науки и др. 3. HND може да бъде завършен за две години, напълно -урочен курс или едногодишен, редовен курс след придобиване на висш национален сертификат. BA е три- или четиригодишен курс в зависимост от страната. 4. HND е основно европейска диплома, присъдена от Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия; бакалавърска степен се присъжда в Европа, САЩ и Азия и др.

2 коментара

  1. Уважаеми господине / госпожо,

    Надявам се, че този имейл те намира добре. Надявам се, че можете да ми помогнете с моето запитване, преподавам в университета в ОАЕ. Сега висшето ръководство на университета и отдел „Човешки ресурси“ се стремят да прилагат правителствените разпоредби и стандарти; при решението на министъра относно задължението всички служители на висшите учебни заведения в ОАЕ да представят заверени копия или еквиваленти на своите академични степени, включително степен Bachulaer (или еквивалент в зависимост от държавата на завършване). Завършил съм HND от Манчестърския столичен университет по електротехника и електронно инженерство, след което след няколко години се присъединявам към магистърска степен по заявление за обработка на сигнали в института Болтън, по това време администрацията ме помоли да направя сертификат за следдипломна квалификация, след което завърших диплома, след което завърших магистърска степен.

    Сега въпросът на Министерството на образованието тук, в ОАЕ, е дали моят HND, сертификат за следдипломна квалификация и диплома за завършила диплома са еквивалентни на „степен Bachulaer“? Това е много важно за моя договор, ако това стане, аз съм на сигурно място, ако не, тогава договорът ми ще бъде прекратен веднага. Моля, намерете ми официалния отговор, за да мога да изпратя и двете, Университетския отдел по човешки ресурси, както и министерството на образованието.

    Искрено оценявам вашето любезно сътрудничество и с нетърпение очаквам да се чуя от вас.

    С уважение Haydar Hassan [email protected]

  2. Хей, искам да задам няколко въпроса по тази тема, току -що завърших и исках да вляза в университета, но съм доста объркан и не знаех как да различа тези 2. Кандидатствах за HnD в системата на наказателното правосъдие, възможно ли е да кандидатствам дори бакалавърска степен? Прочетох някои други източници, в които се казва, че HnD е еквивалент на бакалавърска степен. Наистина имам нужда от вашата помощ, благодаря. Пс: образователната система в Бруней е малко по -различна, така че може да не е същата като уестърните.

Вижте повече за: