Разлика между зъболекар и зъболекар

Зъболекар срещу зъболекар

В областта на стоматологията и ортодонтията, освен известните ви зъболекари, в грижите за пациенти със зъби или устна кухина се занимават и други професионалисти. Двама от които са зъболекар и зъболекар. Тъй като не всички хора им обръщат специално внимание, техните роли и отговорности са донякъде объркани. За да изтриете облака от неразбиране, прочетете нататък.

DA или зъболекар е може би най -важният партньор на зъболекаря. С него наоколо общото натоварване на зъболекаря се намалява значително. Задължително е да имате наблизо такъв, който да е готов да работи ръка за ръка със зъболекаря. Прокуратурата има обширно описание на длъжността. Той е този, който подготвя всичко от името на зъболекаря, така че последният просто да се появи за реалното предоставяне на стоматологично лечение. Някои от най-забележимите му задачи включват: подготвя и стерилизира зъбни инструменти и тави, обработва лабораторната работа, подлага пациента на рентген и, разбира се, помага на зъболекаря през целия процес на лечение.

Дори и с тази голяма част от отговорността, DA не се изисква да получат лиценз за практикуване. Повечето ще получат сертификат за по -малко от една година обучение. Независимо от това, има някои лицензирани DA с по -разширена роля, като например ръководене на прилагането на временни зъбни коронки, полиране на зъби и извършване на други свързани форми на стоматологично лечение, докато се наблюдава от зъболекар.

Въпреки че просто се счита за незадължителна добавка към стоматологичните практики, хигиенистите обикновено присъстват в най-успешните практики. DH, или зъболекар, е този, който с готовност наблюдавате, че върши бележка. Те са отговорни за пародонталното картографиране, а също така играят жизненоважна роля в обучението на пациента за правилните учения за здравето на зъбите със специален акцент върху превантивните грижи. Те са отговорни и за премахването на конците и зъбните превръзки.

ДГ трябва да завършат препоръчителните кредити в училище за хигиена, което обикновено обхваща 2-4 години. На всичкото отгоре от тях се изисква да издържат държавния изпит, за да получат лиценз.

Що се отнася до заплатата, прокурорите печелят средно около 34 000 долара годишно, въпреки че този брой може да достигне до 60 000 долара в зависимост от обстановката и разширените роли. За разлика от това, хигиенистите обикновено достигат 66 000 долара годишно според статистиката от Бюрото по труда за 2008 г. Някои ЦТ се наемат на договорна основа в зависимост от търсенето.

Резюме:

1. Зъболекарските асистенти се считат за допълнителна ръка на зъболекаря, защото му помагат по време на процедурите и помагат за подготовката или почистването на стоматологичното оборудване. 2. Зъболекарските хигиенисти имат по -всеобхватни образователни и лицензионни изисквания в сравнение със случая на зъболекарите. 3. По -голямата част от стоматологичните хигиенисти печелят повече от зъболекарите. 4. Зъболекарските хигиенисти съсредоточават особено внимание върху осигуряването на превантивни грижи, преподаването на здраве и обработката на пародонталните карти.

Вижте повече за: