Разлика между Utopia и Dystopia

Utopia срещу Dystopia

"Утопия" и "дистопия" са двете страни на една и съща монета. Те виждам една наука настройка измислица на двете крайни точки. Литература обяснява и двамата в един по-дълбок начин. Но по дефиниция "утопия" е настройка на обществото или на общността в която хората изпитват идеала и възможно най-съвършения живот. От друга страна, "дистопия" подчертава пълната противоположност, която е място на изключително неприятно условия на живот и труд за повечето хора. Повечето или всички обществени и правителствени системи са в лошо състояние.

"Utopia" е това, което много би си помислил, като рай. Терминът е въведен за първи път от Томас Мур в официалната си публикация, озаглавена "Утопия" през 1516. В своята утопия, той описва един въображаем и самотен остров, където всичко изглежда, че работи безпроблемно. Това е като да гледаш синьо небе, топла и ярка слънчева светлина, работещи в чисти, просторни сгради, дневна с приятелски лица, ще работа щастливо и хармонично съжителстват с всички.

Въпреки това, има една причина, поради която много хора се признае една утопия като чиста художествена творба. Това е така, защото самата идея за утопия изглежда невъзможно. Истински, материален свят на съвършенство не може наистина съществува. В интерес на истината, "утопия" се превежда буквално като имагинерна добро място, което не съществува физически. Този вид свят не е просто нереалистично, но и непрактично.

От друга страна, по-ужасяващи свят, известен също като анти-утопия или kakotopia, е напълно недоразвита. "Dystopia" също е измислен в същото време като "утопия". Въпреки това, използването й става известна едва в края на 19-ти век. В дистопичното свят, небето е скучна. Слънцето не може да бъде блестящ, а сградите са най-вече в руини. Хората (ако има такива вляво) са досадни и недружелюбни. Отивате на работа винаги е болезнено преживяване и всеки изглежда не са се заселили на различията си, все още. А дистопичното свят е като създаването на популярния филм "I Am Legend", където главно действащо лице (Уил Смит) се оказа единственият оцелял от разрушената цивилизация.

В няколко публикации, в ужасяващи настройката се също guised като нещо подобно на утопична общество. Това е просто, че по-нататъшното потапяне в това общество, в последствие ще се научат, че има прекомерен контрол, репресии и насилие. Това описание на практика се вписва в идеята за полицейска държава, където голяма сила се използва за контрол на гражданите. В тази връзка, на хората, които притежават власт да стане много по-напреднали и прогресивна, отколкото останалата част, което също подчертава различен разделянето на различни класове или касти (т.е. горната, средни и по-ниски класове).

Резюме:

1. "Utopia" е това, което най-много ще се разглежда като рай. Всичко изглежда да е добро и гладко протичащ с правилния баланс на социалните, правителствени и религиозни системи и др. 2. "Dystopia" е обратното на "утопия", защото всичко изглежда се небалансирана, хаотична, беззаконна, непокорен, мръсен, насилие и други подобни. 3.Because на гроба на злоупотребата с тези, които имат голяма сила, дистопичното общества са склонни да станат технологично напреднали като ясно определени системи каста.

5 коментара

  1. Благодаря, че ми помогна с англоезичен вестник. 🙂

  2. Хм. Моето управление на работното място е поставил утопична цел за трудов стаж на служителите ни (всеки е грижовна и полезно). На практика, компютрите не работят добре, съвършенство се очаква и вина изместване е често срещана, висшето ръководство ние поема всички те могат да "ре-инженер" работа, така че е необходимо по-малко време, и има широко недоволство като резултат. Не е взето, когато хората напускат или биват уволнявани предизвестие - едно просто намери своя имейл вече не са в системата е ... Следователно, ние като че ли по-скоро като дистопичното общество осъзнаеш, че зад теоретичната утопия ние се таксуват да създаде за нашите служители. Аз съм с облекчение видя, че утопия е просто понятие, което никой не очаква да съществуват на земята.

  3. Това помогна на тооолкова много ви благодаря за тази информация

Вижте още за: