Разлика между изплюване и повръщане

Изплюване и повръщане

Повръщането и изплюването са две различни неща. Когато детето ви повръща, наистина можете да видите насилствено изхвърляне на стомашно (стомашно) съдържание, използвайки устата като изходна точка. Това се случва, когато има силно свиване както на диафрагмата, така и на коремните мускули, при които стомахът е в отпуснато състояние.

Това явление всъщност е резултат от стимулиране на центъра за повръщане на мозъка, известен като продълговатия мозък. Тази мозъчна структура може да бъде предизвикана от много фактори като: (1) наличието на вредни химикали в циркулиращата кръв, (2) неприятни миризми, ярки светлини и други смущаващи пейзажи, (3) стимул на средното ухо, както в случай на движение болест, а също и (4) Дразнене на стомашно -чревния (стомашно -чревния) тракт вероятно поради блокиране или възпаление. Когато детето ви повръща упорито, редно е да се свържете с вашия педиатър, тъй като това може да е нещо много сериозно.

Често срещано при по-малките бебета, изплюването е различно, защото това е просто плавният поток на стомашното съдържание от устата на бебето. Изплюването се случва често през първите няколко месеца от живота на вашето бебе. Като такива, погълнат гърдата мляко бавно се изхвърля обратно от устата на бебето най-вече след като са били хранени. Това очевидно е резултат от незрелия стомашно -чревен тракт на бебето, водещ до неравномерно движение на храната от стомаха до горния стомашно -чревен тракт (хранопровод и след това уста).

Възможно е да се изплюе, защото бебето може да е изпило твърде много течност или мляко от това, което стомахът му обикновено побира. Друга причина е, когато той пие твърде бързо, например когато се храни с бутилка с голямо отворно зърно, а също и несъзнателното поглъщане на твърде много въздух от храненето. Това е причината, поради която трябва да се оригвате от време на време, особено след хранене.

Както бе споменато, изплюването може да бъде осуетено, ако бебето се изреже правилно след хранене. Може също да се разглежда като част от нормалния растеж и развитие на бебето. Никога по никакъв начин не е патологичен, освен ако не се среща много често. Това не води до обезводняване или отслабване на бебето. При нормални обстоятелства изплюването ще се реши само преди края на бебето (преди 12 -месечна възраст).

Резюме:

1. Повръщането е силното изхвърляне на стомашното съдържание от стомаха към устата и след това навън, докато изплюването е по-бавно и плавно изхвърляне на течности от устата. 2. Повръщането причинява дискомфорт и болка на бебето. Повръщането (изхвърлен материал от устата) също обикновено е в големи количества. При изплюване бебето може просто да изплюе една супена лъжица течност повече или по-малко. 3. Повръщането обикновено се дължи на патологични причини, докато изплюването е само част от нормалния растеж и развитие на бебето. 4. Повръщането (особено ако е продължително) е причина за тревога, за разлика от обикновеното изплюване.

Вижте повече за: