Разлика между звук и шум

Звук срещу шум

Не е толкова трудно да различите шума от звука. Всъщност е толкова просто, колкото сравняването на изгнил домат от обикновен набор от качествени домати. Шумът е като изгнил домат, докато звукът е като набор от здрави домати.

Звукът е резултат от вибриращия въздух в околността. Вибрацията преминава през въздуха. Той създава различни нива на въздушно налягане (по -високо и по -ниско) чрез компресия и декомпресия на въздуха. Тези вариации пътуват във въздуха под формата на звукови вълни, които са отговорни за създаването на звук. Въпреки че те не могат да се видят, звуците се възприемат от чувството за слух. Една от най-приятните форми на звук е тази, която се генерира от не хардкор музикални инструменти.

Напротив, шумът е вид звук - забележително силен. В тази връзка виковете са перфектните примери за шум. Характеризира се със своята неприятност и досаден характер, които дори могат да доведат до някои физически вредни ефекти. Освен загуба на слуха, шумът може също да предизвика тежки сърдечно -съдови симптоми на повишена сърдечна честота и може да доведе до психологически ефекти, които се проявяват като тревожност, липса на концентрация и дълбока нервност. Може също така да е съвпадение, че терминът „шум“ всъщност е взет от латинска дума, която буквално означава „гадене“.

Освен това шумът е оглушителен през цялото време в сравнение със звука, който лесно може да бъде обработен или слушан от всеки. Това е причината шумът да е вид звук, който е по -малко или най -малко желан. Когато в класната стая има постоянно, силно бъбрине или когато във вашия квартал се провежда мощен рок концерт, човек може лесно да се изплаши поради ужасните шумове, които тези ситуации създават.

И така, бяха използвани много средства за намаляване или контрол на шума чрез инженерни промени на работното място или околната среда. Тапите за уши се използват и на шумни места, за да се избегнат проблеми със слуха. Въпреки това, избягването на източници на силен шум е най -доброто средство за превенция.

По отношение на вибрационните характеристики, звукът е по -редовен, докато шумът има по -неравномерно качество, което постоянно се колебае по привидно неконтролиран начин. Децибел (dB), мярката за силата на звука или силата на звука, се използва за измерване на интензивността на звука или шума. Очевидно звукът с по -висока стойност на dB е по -силен. По -силните звуци, които започват от 120 dB, вече могат да се считат за шум. Обърнете внимание, че плачещото бебе вече може да достигне до 115 dB. Повечето безопасни звуци са по -малко от 100 dB. Херц (Hz) е друга единица, която измерва честотата на звука. Колкото по -висока е честотата, толкова по -висока е височината и толкова по -досаден става звукът.

Резюме:

1. Шумът е подмножество от звук. 2. Шумът е нежелан звук. Той има явно отрицателна конотация за разлика от звука. 3. Шумът е вреден за хората по много начини. 4. Звукът в най -естественото и обикновено състояние е приятен и приятен за слушане. 5. Шумът има по -голяма децибелна маркировка от повечето обикновени звуци.

Прочетете още статии за ESL

3 коментара

  1. Полезен

  2. Полезно, да.

  3. Супер полезно

Вижте повече за: , ,