Разлика между стреляща болка и радиационна болка

Стреляща болка срещу излъчваща болка

Болката е много мъчително преживяване за много хора. В повечето случаи това е просто симптом на по -голям проблем. Болката може да има много видове или класификации. Тя може да варира от най -леката до най -агонизиращата форма. Тя може да бъде както физическа, така и емоционална. От физическа гледна точка има някои видове болка, които трябва да се разберат. Две от тях са излъчващата болка и стрелящата болка.

Стрелящата болка се характеризира като дискомфорт, който произхожда от определено място или регион и ще се прояви близо до или в този регион. Независимо от това, той все още може да се премести на друго място, но само в непосредствена близост. Обичайните причини за стрелба болка са увреждане на нервите и дразнене. Други причини включват наличието на бъбречни камъни, артрит и все по-популярния кариес.

Излъчващата болка е различна, тъй като болката обикновено не се проявява директно върху засегнатата област. Механизмът е по същия начин, по който слънцето може да излъчва лъчите си. Това означава, че излъчващата болка се е разпространила от действителната област на патологията. Като такава, излъчващата болка се характеризира като разпространяващ се вид болка, която се разширява навън, като по този начин образува по -широка област на нараняване.

Ако имате скъсан лумбален диск, в крайна сметка ще почувствате излъчваща болка в долните крайници. В този пример истинската патология се провежда в гърба ви, докато проявата на болка се е разпространила далеч до краката ви. Това е възможно поради взаимовръзката на нервните влакна от гръбначния стълб към долните крайници. Друго състояние, което води до излъчваща болка, е ишиас (компресия на седалищния нерв, която се проявява с изтръпване на краката).

Излъчващата болка може да служи и като нормален компенсаторен механизъм на организма. Да предположим, че си наранил десния глезен. Шансовете са, че левият ви глезен също ще ви нарани, сякаш излъчва, защото това ще помогне за намаляване на натоварването и теглото на засегнатия ви глезен.

Стрелящата болка е по-фокусиран вид болка, която наистина се усеща върху действителната област на патологията. В общия смисъл стрелящата болка има по -тясна област на дискомфорт в сравнение с излъчващата болка. Но все още не можете да отхвърлите тежестта на болката при стрелба. Въпреки че обикновено е по-тесен в сравнение с площ излъчваща болка, тя всъщност се наблюдава, за да бъде малко по-болезнено, отколкото на последните , тъй като областта на болката е била концентрирана в по-малък район. Ето защо тя е наречена „стрелба“, защото има чувството, че някой ви е застрелял. Според някои практикуващи лекари болката при стрелба е много подобна на пробождащата болка - същото чувство, което ще изпитате, когато бъдете намушкани с остър предмет като нож.

Резюме:

1. Стрелящата болка е по -локализирана в областта на патологията, докато излъчващата болка може да се усети в по -далечна област, различна от действителната област на патологията. 2. Излъчващата болка е по -разпространена от болката при стрелба. 3. Излъчващата болка обикновено включва нервите и понякога може да бъде форма на нормален компенсаторен механизъм от тялото. 4. Като цяло болката при стрелба е по -болезнена от излъчващата болка, но може да се окаже, че последната е по -дискомфортна, тъй като засяга по -голям брой мускулни групи (по -голяма площ).

Вижте повече за: ,