Разлика между Ротари и Кръгово движение

Ротари срещу Кръгово движение

Много хора смятат, че когато видят кръгово кръстовище, винаги го разглеждат като кръгово. Е, това не е напълно вярно, тъй като някои от тези така наречени кръгови кръстовища (понякога написани като кръгови) всъщност са ротари. Без предоставяне на визуална илюстрация може да е малко сложно да се представи разликата между двете. Но когато всъщност видите тези два типа кръгови кръстовища, ще бъдете изумени да разберете, че всъщност не е толкова трудно да се опишат техните уникални характеристики.

По -модерните кръгови кръстовища се смятат за изгодни в сравнение с ротациите (иначе известни като кръгове за движение) в много аспекти. Първото е добивът. Ограничението при ротациите е, че трафикът, който влиза в кръга, може да попречи на циркулиращия трафик. И така, в условията на интензивен трафик често може да се очаква задръстване. За да намалят тежестта на такова сериозно препятствие, инженерите подчертаха, че ротациите имат по -големи кръстовища от кръгови кръстовища, за да предлагат по -дълги разстояния на тъкане. Сценарият е различен при кръговите кръстовища в смисъл, че входящият трафик ще отстъпи върху общия циркулиращ трафик. Това е една от причините кръговите кръстовища да са по -ефективни от ротациите по време на интензивен трафик. Също така в тази връзка разстоянията на тъкане не са толкова необходими, поради което кръговите кръстовища се създават, за да станат по -малки кръгови кръстовища от ротациите.

Следващото предимство на дизайна на кръговото движение е неговото отклонение. Този кръг създава форма на зона на отклонение около така наречения „централен остров“ (зоната, образувана от вътрешния кръг на кръстовището), която помага да се контролира скоростта на превозните средства. По този начин произшествията се намаляват значително. Това отклонение също създава пропуски в трафика, които улесняват влизането на други превозни средства в кръстовището. Обратно, въртящият се изглежда има непоследователен дизайн, който позволява високоскоростен трафик. Бързо навлизащият трафик също така намалява пропастта, което води до сериозни инциденти с висока скорост.

В кръговите движения има нещо, което наричате дизайн на ракетата. Това позволява подобряване на капацитета на трафика на кръстовището. С ракетата пресичащите сеулици не трябва да са широки, като по този начин спестяват нуждата на правителството от повече земя и пари. Поради лошото състояние на входящия трафик в ротациите, сигналът може да бъде безполезен на такова кръстовище. По този начин ротариите трябва да имат по-широки улици между кръговете, което всъщност е допълнително препятствие както за земята, така и за парите.

Резюме:

1. Кръговите кръстовища са по -модерни и ефективни от ротациите. 2. Затварянето е по -често в кръгово кръстовище с въртящ се стил. 3. Ротариите имат по -големи кръгови кръстовища и предлагат по -дълги разстояния на тъкане. 4. В кръговите кръстовища се случват по -малко произшествия (по -ниски нива на катастрофи), отколкото при ротации. 5. Пресечните улици в кръгово движение обикновено са по -тесни.

3 коментара

  1. Имахме ротари в Мейн, Ню Хемпшир и Масачузетс за еони. Доколкото знам, всички те имат същото правило като съвременното кръгово движение: отстъпвайте пред човека, който вече е в кръга.

    • Съгласен съм. Ротариите в Масачузетс, където израснах, имаха същото правило, поддаващи се на трафика вече в ротационния.

  2. Много добре направено! #Rounadbouts

Вижте повече за: