Разлика между Мумбай и Бомбай

Мумбай срещу Бомбай

Мумбай и Бомбай не трябва да се бъркат помежду си, защото се отнасят до едно и също име на града. Просто Мумбай е новото име на столичния град Махаращра, докато Бомбай беше предишното му име.

Мумбай е наречен главен финансов район на Индия и не е изненадващо най-населеният град в Индия. Всъщност тя има повече от 20 милиона жители, които дори намаляват гъстотата на населението на самата столица на страната - Ню Делхи. Като център за търговията и търговията в страната, Мумбай е признат в цял свят като важен алфа глобален град с най -голям БВП в по -голямата част от Азия (особено сред страните от Централна, Западна и Южна Азия) и притежаващ най -голямо богатство сред всички други ключови градове в страната.

Географски, Мумбай се състои от седем големи острова, които някога са били под властта на португалците преди превземането им от Източноиндийската компания. Арабско море граничи с няколко свои граници. Споменатите острови преди това бяха пълни със села като Уорли и Гиргаум, чиито имена отекваха в региона и бяха записани в разказите на известни пътешественици като Ибн Батута. През 18 век британците създават пристанище в района, което допринася за бум в растежа на населението и развитието на инфраструктурата. Общото население изглежда расте неконтролируемо, като по този начин засенчва отделните села и се слива, за да се превърне в столичния град, известен днес като Мумбай.

В исторически план португалският писател на име Гаспер Корея е първият отговорен за въвеждането на термина „Bom baim“, който означава „добър, малък залив“. Едва през 17 век британците, които започват да окупират района, официално променят името на града на Бомбай. И така, името „Бомбай“ стана официалното му име в продължение на много векове след това.

По -късно местните жители на града (предимно гуаджаратски и маратски) почувстваха необходимостта да преименуват града след края на британското императорско управление и че той трябва да бъде кръстен на Мумба, името на богинята Кали и Ааи, което означава „майка“ на родния език на маратхи. Ходът за промяна приключи със създаването на новото име на града Мумбай. Независимо от това, само заради Парламента от 1997 г. се осъществи официалният преход към новото име на града, въпреки че новото име вече се осъществи през 1995 г.

Имаше много причини за смяната на името. Първо, той служи за укрепване на местната идентичност на маратхи. Второ, „Бомбай“ звучеше като повредено алтернативно английско име за „Мумбай“, което много от местните не харесваха. И накрая, името „Бомбай“ донякъде напомня на британското колониално наследство.

Резюме:

1. Мумбай е новото име за главния финансов район на Индия. 2. „Бомбай“ е предишното име на „Мумбай“, който е столичният град Махаращра. 3. Португалски писател е измислил името „Бомбай“, което произлиза от термин, който означава „добър, малък залив“. Малко след това британците официално го променят на Бомбай. 4. Новото име на града „Мумбай“ е резултат от сливането на името на богинята Кали „Мумба“ и маратската дума за „майка“ „Аай“.

2 коментара

  1. Харесвам този сайт, защото получих правилния отговор с този сайт.

  2. Харесвам този уебсайт, защото получих верния отговор за моето съмнение 🙂

Вижте повече за: ,