Разлика между MDF и плоскости от частици

MDF срещу плочи от частици

Поради бързото изчерпване на масивната дървесина и трудностите при получаването на големи плоски панели, човекът се научи да създава изделия от дърво, които да отговарят на неговите нужди; те се наричат ​​инженерни дървета, за които MDF (ПДЧ със средна плътност) и ПДЧ са само два примера. Основната разлика между MDF и ПДЧ е плътността, тъй като първата е много по -плътен продукт от втората. Разликата в плътността произтича от начина, по който са създадени. ПДЧ идва от дървесни отпадъци като стружки, стърготини и дори дървени стърготини, които след това се нанасят със смола и се пресоват. Въпреки че MDF преминава през същия процес, се използват само дървесните влакна. Влакната, извлечени чрез дефибратор, са много по -здрави и водят до по -равномерен състав на дъската.

За крайния потребител основната разлика между ПДЧ и MDF е здравината. По -високата плътност на MDF го прави по -здрав и по -устойчив на счупване при големи натоварвания. Това е много важно при направата на рафтове, които ще държат тежки предмети като консерви. За продължителен период от време, плочите от ПДЧ могат да започнат да провисват поради постоянното тегло. MDF също е склонен към провисване, но е по -устойчив в сравнение с ПДЧ. С MDF можете да изграждате малко по -големи повърхности и да не страдате толкова много, колкото ако сте построили същата повърхност с ПДЧ.

Една област, в която MDF може да бъде малко по -лоша от ПДЧ, е понасянето на винтове. Поради ориентацията на влакната, често е необходимо да се пробие пилотен отвор преди завинтване на MDF плоча. В противен случай винтът може да разпръсне влакната достатъчно, за да започне пукнатина.

Както винаги, с по -голяма сила идва и по -висока цена. Като цяло MDF плоскостите струват повече от ПДЧ. Но все пак зависи от компанията, която ги произвежда, и качеството на работата им. Строен MDF може да струва по -малко от висококачествени ПДЧ, но също така ще има по -малка здравина.

Резюме:

1.MDF е по -плътен от ПДЧ 2.MDF е по -здрав от ПДЧ 3.MDF няма да провисне толкова, колкото ПДЧ 4.MDF е по -податлив на цепене от ПДЧ 5.MDF може да бъде по -скъп от ПДЧ

Вижте повече за: ,