Разлика между Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ)

Кувейт срещу Обединени арабски емирства (ОАЕ)

Кувейт и ОАЕ са две различни арабски държави в Близкия изток. Причината, поради която някои се бъркат с двете, вероятно се дължи на близостта им до Арабския полуостров. Тези две нации всъщност се различават в много аспекти: местоположение, площ на земята, икономическо положение и валута сред много други различни характеристики.

Кувейт се намира в североизточната част на Арабския полуостров. На юг се намира Кралство Саудитска Арабия, а на север е Ирак. Терминът „Кувейт“ всъщност е взет от арабската дума „акват“, която означава крепост, построена в близост до водоем. Той има площ от 17 820 km2 и има процъфтяващо население от 3,6 милиона. Столицата на Кувейт е град Кувейт.

ОАЕ, напълно известни като Обединените арабски емирства, е по -скоро федерация, отколкото единична държавна единица. Към това описание ОАЕ са известни с алтернативното си име Емирства. По отношение на Арабския полуостров, той се намира някъде в югоизточната част. На запад се намира Саудитска Арабия, а на юг е страната Оман. Разположен на Арабския полуостров, той споделя същите морски граници като Иран, Катар, Ирак, Бахрейн и Кувейт. Общата му площ е много по -голяма от тази на Кувейт 82 880 км2.

Федерацията на ОАЕ е наречена като такава, защото се управлява от различни емири (или принц), а именно: Умм ал-Кувейн, Абу Даби, Фуджейра, Рас ал-Хайма, Шарджа, Аджман и Дубай. Всички те управляват съответните си емирства, които някога са били наричани Trucial States. Подобно на повечето страни от Близкия изток, ОАЕ не са толкова благословени с валежите и толкова като Кувейт. Вярвате или не, Кувейт има само около 1 % от общата си площ като обработваема земя.

Има много други различни характеристики между двете. Валутата на ОАЕ е дирхам, докато кувейтският динар е паричната деноминация за Кувейт. Както бе споменато, правителствената структура, използвана в ОАЕ, е федеративен тип управление, който сложно свързва седемте си емирства, докато суверенната нация Кувейт практикува конституционна монархия с парламентарна система. ОАЕ дори има президент, който отговаря за вътрешните отношения между всяко емирство. Наличието на такова всъщност не предполага конституционен тип управление.

Икономически, Кувейт има повече запаси от суров петрол (класиран на 5 -то място) от ОАЕ, дори ако последният вече е класиран като 6 -ият по големина запас от нефт в света. Той (Кувейт) изобилства от петрол, който представлява 80 % от годишния доход на правителството им. Кувейт дори се смята за 11 -тата най -богата нация на планетата. За разлика от това, ОАЕ разширяват своите икономически способности, различни от зависимостта от петрола, като се насочват към туризма, което се доказва от бързия и безпрецедентен растеж на туризма в седемте емирства, особено в Дубай.

Резюме:

1. Кувейт се намира в североизточната част на Арабския полуостров, докато ОАЕ е в югоизточния сектор. 2. Столицата на Кувейт е град Кувейт, докато столицата на ОАЕ е Абу Даби. 3. Обединените арабски емирства имат по -голяма площ от Кувейт. 4. UAE е федерация, съставена от седем различни емирства, управлявани от техните емири. Кувейт е конституционна монархия. 5. Кувейт е по -богат и има повече петролни запаси от ОАЕ.

1 коментар

  1. Кувейт е богат туризъм, а Ливан е голям камък на бременна жена

Вижте повече за: ,