Разлика между сок и сироп

Сок срещу сироп

Мнозина се опитаха да използват взаимозаменяемо думите „сироп“ и „сок“. Това обаче не трябва да се прави. Сокът е много различен от сиропа. Като начало сокът е извлечената течност от пулпата на плода. Така че, когато механично смачкате пулпата, в крайна сметка ще получите сок. Произведен от латинското понятие „jus“, сокът е буквално течният компонент на плодовете и зеленчуците.

За разлика от това, сиропите обикновено са по -дебели и по -вискозни от соковете. Разтворените захари съдържат голям процент в състава на сиропа. Всъщност това е препарат, приготвен, когато разтваряте захар с вряща вода. Човек може също да разтвори естествени сокове като сокове от клен и сорго, за да създаде сиропи.

Сиропите са изкуствени, сладки течни препарати, докато сокът е по -естествена течност, идваща от плодове или зеленчуци. Ако обаче разгледате внимателно компонентите на сока, може да се изненадате, че той все още се състои от много естествени захари. Това е причината повечето сокове да идват като сладки течни напитки. На всичкото отгоре соковете съдържат много здравословни хранителни вещества от оригиналния плод или зеленчук, от който са взети. Единственият недостатък е, че влакната в плодовете обикновено не са включени в сока.

При приготвянето на сиропи трябва да добавите в сместа някои допълнителни захари и изкуствени подсладители. Течностите, идващи от консервирани плодове, също са сиропи. Това означава, че сиропите са като преработени сокове. В тази връзка те обикновено издържат по -дълго в сравнение с обикновените сокове, които лесно ще отидат на вятъра, ако не се използват. Предимството на по -дълъг срок на годност (най -вероятно поради добавянето на консерванти) всъщност не печели битката за избор на потребителите, тъй като повечето преработени сиропи нямат основните хранителни вещества, които обикновено присъстват в соковете. Независимо от това, производителите на сироп могат лесно да добавят изкуствени хранителни вещества, за да подобрят здравословното съдържание на своите продукти.

И накрая, някои сиропи сега се правят без захар. Това става чрез включване на заместители на захар като глицерол и сорбитол, които да заемат мястото на обикновените захари.

Резюме:

1. Сокът е течността, извлечена от пулпата на плодовете или зеленчуците; в процеса не участва топлина. 2. Сиропът се получава чрез поставяне на захар във вряща вода, като по този начин се разтваря. Процесът обикновено включва топлина. 3. Сиропите обикновено са по -вискозни от естествените сокове поради наличието на разтворени захари. 4. Сокът е по -естествен препарат, който съдържа повечето от оригиналните хранителни вещества, идващи от плодовете или зеленчуците, от които е взет. Сиропите са по -изкуствени по природа.

Вижте повече за: ,