Разлика между коса и козина

Коса срещу козина

Телата на животните са изградени от клетки, които заедно образуват орган. Всеки орган на тялото има индивидуални функции и те съставят телесни системи, които имат специфична работа в тялото. В тялото има девет органни системи:

Мускулно -скелетна Храносмилателна Циркулаторна Респираторна Пикочна Нервна Репродуктивна Лимфоретикуларна Сензорна

Всеки от тези органи е покрит със защитни слоеве, които ги предпазват от наранявания и бактерии. Кожата е защитно покритие на тялото и в същото време действа като сетивния орган. Той от своя страна има покритие, което го защитава.

При бозайниците това покритие е под формата на коса или козина. Състои се от кератин, влакнест протеин, който е и основният компонент на ноктите, перата и кожата. Освен че осигуряват защита, косата и козината също осигуряват изолация. Въпреки че и двете имат еднакъв химичен състав и функции на тялото, те се използват за обозначаване на различни видове защитни покрития. Козината се използва за обозначаване на телесната покривка на животните, въпреки че понякога, когато покритието е грубо или рядко, се нарича коса.

Козината може да се отглежда като еднослойна или наслоена, като в този случай тя се състои от смляна коса или подкосъм, който е за изолация, дълга коса, която е за защита, и средна козина, която понякога може да се появи между двата слоя. Думата „козина“ произлиза от старофренската дума „fourrer“, което означава „обшивам, облицовам“ или „покривам“. Тя от своя страна идва от протогерманската дума „fodram“, означаваща „обвивка“. Първата му записана употреба за обозначаване на животински покрив е през 15 век.

Косата, от друга страна, се използва за обозначаване на телесната покривка на хората. Докато козината може да има слоести текстури или композиции, косата има една текстура или състав и те растат независимо една от друга. Косата също има тенденция да расте по -дълго и е по -фина и мека. Той има следните слоеве: косменият фоликул или луковицата, която се намира в дермата; кората, която съдържа кератин; и медулата, която е отворена зона в центъра на косъма. За разлика от козината, косата не може да осигури толкова защита от топлината, студа, дъжда и други природни сили, изискващи от хората да носят и дрехи. Думата „коса“ идва от староанглийската дума „haer“, която е от протоиндоевропейската дума „ker“, което означава „настръхване“.

Резюме:

1. Косата е външната обвивка на хората, докато козината е външната покривка на животните. 2. Косата е по -фина и мека от козината. 3. Косата расте по -дълго, докато козината обикновено е къса. 4. Косата се състои само от един слой, докато козината се състои от три слоя коса: подкосъм, защитна коса и косъм. 5. И косата, и козината са изградени от кератин и имат същите функции, но козината осигурява по -голяма защита и изолация от студа в сравнение с косата.

Прочетете още статии за ESL

3 коментара

  1. Боже ……. Харесвам този уебсайт …… .. Толкова знаещ !! Продължавайте така момчета ...... осигуряваш студенина на много колебливи умове !!

  2. Благодаря ти. Оценявам много всеки имейл, който ми изпратите.

  3. Благодаря много, сър, винаги получавам много важна информация чрез вашите имейли ... thnx отново.

Вижте повече за: , ,