Разлика между GMT и BST

GMT срещу BST

Тъй като Земята е елипсовидна и обикаля около Слънцето по своята орбита, съществува огромна разлика във времето между различните страни, разположени в различните й части. Жителите му създават часови зони, които се основават на времето, когато средното слънце преминава през обсерваторията Гринуич в Лондон. Това се нарича средно време по Гринуич (GMT), което е часова зона, подобна на универсалното координирано време (UTC). Това означава слънчево време, което се наблюдава в Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон и е известно също като зулуско време.

Използването му започва в Обединеното кралство през 1800 -те години, когато нацията прави някои промени в морския си капацитет. Използва се за изчисляване на тяхната дължина въз основа на меридиана на Гринуич. Морските моряци от други страни по -късно адаптираха тази практика, което доведе до използването на GMT като световна отправна точка за часовите зони в различни части на света. Той използва две различни конвенции за номериране на часове.

Една конвенция посочва обед като нулев час въз основа на работата на Птолемей. Това не означава непременно, че това е точното време, когато слънцето пресича меридиана на Гринуич поради неравномерния наклон и орбита на Земята. Това доведе до създаването на измислено средно слънце, което е средногодишната стойност на неравномерното движение на слънцето, като по този начин се нарича името Гринуич средно време. Другата е гражданската конвенция, която се отнася за полунощ като нулев час, която се основава на практиката на римляните.

Днес GMT се използва в Обединеното кралство само през зимата. През лятото той използва британското лятно часово време (BST). Това е часовата зона или гражданското време, използвано в Обединеното кралство, което изпреварва средното време по Гринуич с един час (GMT/UTC + 1). Той беше представен и стана много популярен в началото на 1900 -те години. Използването му започва в началото на летните месеци, които започват в последната неделя на март и завършват в последната неделя на октомври.

Това беше замислено като лятно часово време, добавящо час към GMT, за да се използва удължената лятна светлина. В продължение на две години той беше адаптиран от Обединеното кралство като стандартно време, но по -късно беше върнат на лятно часово време поради увеличаване на произшествията през деня.

Резюме:

1. GMT е средно време по Гринуич, докато BST е британско лятно часово време. 2. GMT е подобно на координираното универсално време (UTC), което е стандартната часова зона в света, докато BST е GMT ​​плюс един час. 3. Използването на GMT и BST започна в Обединеното кралство, като GMT се използва през зимата, а BST през лятото. 4. GMT използва фиктивно средно слънце, докато BST не го използва. 5. GMT се използва от британските моряци от началото на 1800 -те години, докато BST е въведен в началото на 1900 -те. 6. Използването на BST в Обединеното кралство започва в последната неделя на март и завършва в последната неделя на октомври, докато използването на GMT започва в деня след края на BST.

2 коментара

  1. Добър ден! Използвате ли Twitter? Бих искал да ви следя, ако това е наред. Определено се радвам на вашия блог и с нетърпение очаквам нови публикации.

  2. Намирам вашия сайт за много полезен и го използвам често.

Вижте повече за: ,