Разлика между емоционалната привързаност и психологическата привързаност

Емоционална привързаност срещу психологическа привързаност

Привързаността е форма на силна невидима връзка, която съществува между индивидите. Тези връзки обикновено присъстват между деца и техните възрастни болногледачи или други значими (т.е. майки). Алтернативно, някои връзки са чисто професионални по същество, които съществуват между двама индивида, които дори не се познават толкова много. Независимо от това, повечето от тези привързаности са взаимни по природа и се разбират взаимно въз основа на чувството за защита, безопасност и сигурност.

Вижда се, че бебетата имат една от най -силните емоционални привързаности към своите грижещи се. Всеки път, когато са отделени от тях, те веднага се изпълват с тъга. В резултат на това се появява тревожност поради страха им от изоставяне и отхвърляне. Те използват плач, защото това е (за тях) най -ефективният инструмент, използван за привличане на вниманието на основния болногледач.

На теория децата (бебета и малки деца) използват емоционалните си привързаности, за да придобият самочувствие. Всеки път, когато човекът, към когото са емоционално обвързани, е точно наблизо, той ще има енергията и смелостта да изследва света, тъй като се чувства по -сигурен с тях до тях. По ирония на съдбата, когато същите тези деца пораснат по -късно, ние, възрастните, те по -късно ще се притеснят за наличието на такива емоционални привързаности, може би поради нуждата им от независимост.

Много психолози твърдят, че емоционалната привързаност е резултат от прилив на чувства, които идват от емоционалната страна на човека или ума. За разлика от това, психологическата привързаност е свързана с логическия сегмент на човешкото същество. И така, ако чувствате, че сте влюбени в определен човек, тогава сте емоционално обвързани. Въпреки това, ако познавате или трябва да останете или да бъдете със същия този специален човек, когото обичате, тогава показвате психологическа привързаност. Емоционалната привързаност има нужда от любов и приемане.

В друг смисъл психологическата привързаност е свързана с нечията нужда от сигурност и безопасност. Ако е налице, това помага да се увери човек в присъствието му в този свят. Това е като да сте психологически обвързани с някого, защото имате нужда от него или нея, за да успеете в живота. Добър пример е вашата привързаност към вашия учител, шеф или работодател.

Резюме:

1. Емоционалната привързаност се вижда най -добре в много интимни или силни взаимоотношения, като например между децата и техните основни болногледачи. 2. Емоционалната привързаност има чувства, произхождащи от емоционалната страна, докато психологическата привързаност има чувства, произхождащи от логическото измерение. 3. Психологическите привързаности помагат да се осигури присъствието на човека в този свят. 4. Психологическата привързаност обикновено се проявява в по -повърхностни отношения като между служител и работодател, учител и ученик, шефът и субектът.

Вижте повече за: