Разлика между Diatribe и Pejorative

Диатриба срещу Пейоратив

Може да не сте наясно с това, но хората около вас може би вече са дали или казали много диатриби или пейоративи срещу вас в миналото. Ако не сте запознати с тези два термина, тогава може да сте по -запознати с отрицателните забележки. Да, диатрибите и пейоративите са два вида негативни коментари. Или чрез говорене или писане, тези забележки са нечий негативен израз чрез думи. Ето как различавате двете.

Диатрибът често се счита за „тираж“. Използва се от някои, за да покаже силно неодобрение. Думите, използвани при даването на забележките, са остри и горчиви. Диатрибите се характеризират с придружаващото ги негативно отношение от този, който ги дава. В известен смисъл той е неотменим и подчертава една грешка след другата. През повечето време този, който казва диатриба, може да го каже за продължителен период от време, без да обръща внимание на това, което някой друг може да каже.

Пежоративът има по -предразсъдъчен характер. Характеризира се с фраза или дума (и), които носят някаква негативна мисъл, която може изобщо да не е отрицателна за някои. Добър пример е, когато попитате приятеля си дали сте добре изглеждащ, а след това идва друг човек, който ще ви каже, че сте просто „сладък“. За вас това може да е обида, тъй като смятате сладкото за малко комплимент, докато този, който ви казва такова, всъщност не означаваше така. Думите „пънк“ и „хакер“ също се използват често като пейоративи.

Пежоративите могат да изразят известна степен на неодобрение, а в някои случаи и незначителна критика. Някои хора казват, че пейоративите са по -честни забележки, тъй като обикновено се казват в момента. Така че, когато някой ви каже унизително, може да не е същото при следващата ви среща. Това често се случва между приятели. За разлика от това, диатрибите са по -сурови и по -сериозни по природа, но все още могат да зависят от това как се тълкуват. Гневът обикновено кара човек да даде диатриба. Този вид забележка обикновено се дава между враговете.

Резюме:

1. Диатрибите са по-сериозни и по-лоши забележки от пейоративите. 2. Диатрибите са по -сходни с тиражите, докато пейоративите са по -близо до критиките. 3. Пежоративността се смята за по -предразсъдъчна и е малко по -честна от диатриба. 4. Диатриба се дава от някой, който има много отрицателен темперамент по време на произнасянето на забележката. 5. Диатрибите имат тенденция да стимулират аргументите и да ги удължават за неопределено време.

Прочетете още статии за ESL

Вижте повече за: , ,