Разлика между пустиня и десерт

Пустиня срещу десерт

Някои думи имат сходен правопис, но имат различно значение. Това може да предизвика объркване, особено ако разликата им е само една буква, която липсва от една. Такъв е случаят с думите „пустиня“ и „десерт“.

Думата „пустиня“ се използва като прилагателно, съществително и глагол. Като съществително се отнася до безплодна и пуста област, която е суха и пясъчна. Има малко или никакви валежи с малко растителност и температури, които могат да бъдат много горещи през деня или много студени през нощта. Като прилагателно се използва за означаване или отнасяне към пустиня или за неща, които могат да се видят в пустиня като пустинен оазис или пустинен пясък. Може да се отнася и до израза „просто пустини“ или нещо, което човек заслужава като форма на награда или наказание. Като глагол се използва за означаване на акт на изоставяне или бягство от някого или нещо без никакво намерение да се връща. Примерите са:

"Пустинята е суха земя." (Съществително) „Изгубеният шофьор шофира повече от пет часа, преди да се натъкне на пустинен оазис“. (Прилагателно) "Тя имаше никаква представа, че той ще я изостави, само защото на дребната кавга". (Глагол) Думата „пустиня“ идва от старофренската дума „дезертьор“, което означава „пустош“ или „пустиня“. Той идва и от латинските думи „desertum“, което означава „нещо изоставено“ и „deserere“, което означава „изоставен“.

Думата „десерт“, от друга страна, идва от среднофренската дума „десерт“, която означава „последен курс“ и думите „des“, означаващи „премахване“ или „отмяна“ и „сървър“, което означава „да сервирам“. За първи път е използван през 1600 г.

В Съединените американски щати десертът е последното ястие, докато във Великобритания това е ястие, което се състои от пресни или захаросани плодове, ядки или бонбони, което се сервира веднага след курса, наречен десерт в САЩ. Обикновено това е сладко ястие като пудинги, сладкиши, сладолед и сладкиши. Примери за десерти са: пайове (ябълка, лимонено меренге, яйце), сладкиши (шоколадов крем, чийзкейк, плодов кекс), сладкиши (мъфини, сладкиши, тирамису) и пудинги.

Използва се като съществително, което е синоним на думите: сладки лакомства, сладък курс, замразено лакомство или пудинг. Пример за използването му в изречение е: „Той беше толкова сит; не му оставаше място за десерт. "

Резюме:

1. Думата „пустиня“ се отнася до: суха област, неща, които се отнасят или принадлежат на пустиня, и актът на бягство от нещо или някой, докато думата „десерт“ се отнася до последния курс на хранене. 2. Думата „пустиня“ идва от старофренската дума „дезертьор“, което означава „пустиня“, докато думата „десерт“ идва от среднофренската дума „десерт“, което означава „последно ястие“. 3. Думата „пустиня“ може да се използва като съществително, като прилагателно и като глагол, докато думата „десерт“ се използва само като съществително.

Прочетете още статии за ESL

Вижте повече за: ,