Разлика между конотация и денотация

Конотация срещу денотация

Термините "конотация" и "означение" понякога погрешно разменени заради тяхната прилика по отношение на звука произношение. Независимо от това, двете трябва да се третират по различен начин, тъй като се използват различно във философията, лингвистиката и граматиката.

Означение е всъщност думата е буквален смисъл. Като такъв, той се разглежда като „дефиниция в речника“. По този начин, когато търсите думата „змия“ в речника, ще се натъкнете на най -денотативната й дефиниция като всяко влечуго, дълго, стегнато и често отровно цилиндрично животно, което се среща в умерените или тропическите райони, което се характеризира като безкрако и люспест.

Конотацията е много различна, защото се отнася до по -хлабавите асоциации към определена дума. Той може да включва и емоционалния вход, свързан с определен термин или дума. Конотативното определение или описание съжителства със своето денотативно значение. И така, когато ви попитат за конотативното значение на думата „змия“, един от най -добрите ви отговори може да бъде „опасност“. Свързването на „злото“ със змии също е доста приемливо. Друг пример е определянето на „роза“ денотативно като вид червено цвете с венчелистчета, докато конотативно като романтичен символ, или свързването му с Деня на влюбените.

Друга важна характеристика на денотацията е нейният ограничаващ, но по -описателен характер. Ако от вас се иска да се дефинира какво е стол, най-вероятно ще каже , че това е просто типичен мебел, която обикновено има задна част за поддръжка, когато се опитате да падне обратно в седнало положение. Той също така има основа за сядане и четири крака, които поддържат самите мебели. Това определение е често вярно за повечето случаи , когато става дума за стандартен тип кресло.

Ако обаче бъдете попитани за конотацията на думата „стол“, можете да говорите за нея по различни начини. Единият е като му придадете положителна конотация, когато ходите няколко часа и най -накрая намерите стол, на който да седнете. Друг начин за конотация е отрицателното впечатление, когато давате отрицателна забележка „Глупав стол!“ защото се спънахте в него, докато ходехте през класната стая през нощта, когато светлините бяха угаснали.

Резюме:

1. Обозначението е действителното буквално определение или значение на дума или термин. Това е определението в речника. 2. Конотацията е асоциация на термин. Той може да бъде и емоционален вход към думата, като по този начин я прави по -образна и внушаваща. 3. Обозначението дава по -ограничена, но описателна дефиниция на термин. 4. Конотацията може да има различни описания, повлияни от настроението, емоциите, преживяванията и сезона, наред с други фактори.

Прочетете още статии за ESL

5 коментара

  1. Много полезно благодаря!

  2. Благодаря, беше много проницателно

  3. Благодаря, това измина дълъг път при решаването на някои проблеми за мен. Благодаря отново.

  4. Не използвам английски bcoz на тази тема, но ви благодаря, за да мога да защитя моето c o. Благодаря ти още веднъж.

Вижте още за: ,