Разликата между Pidgin и Lingua Franca

640 пиксела-Learning_Arabic_calligraphy

С развитието на цивилизацията, изобретателност на човека е произвела много чудеса. Той е единственото същество, за да са в състояние да изваят на околната среда, за да отговарят на променящите се нужди. Човекът е и единственото живо същество да има създаден език, за да общуват с други хора от един и същи вид. Многобройните форми, че този език е необходимо, е доказателство за креативността на човека. Всеки регион има специфична език на базата на много фактори като географски граници и политически пристрастия и доминации. С движение на хора по целия свят за търговия, експанзия и колонизация, много нови езици и форми на езици изникнали основана на потребностите и лекота на общуване. Нека да обсъдим две от тези трябва базирани езикови форми, които се ражда в света - Pidgin и Lingua Franca.

Какво е лингва франка?

Лингва франка е създаден общ език, който позволява на хората, които нямат общ роден език, за да комуникират един с друг. Този общ език е било създадено от различни езици или приеме доминиращ език. Той е в основата на езика на търговията, където се пресичат международните граници. Lingua Franca, което означава свободен или безплатен език на италиански, е бил използван за първи път през средновековието от търговци в Европа. Всяка страна в Европа има свой национален и регионален език, говорен от неговите носители на езика. Когато те трябваше да общуват помежду си по време на бизнес и търговия, те се нуждаеха обща среда за комуникация и по този начин е роден Lingua Franca. Това не е била ограничена от никакви граници и националности. Това е смесица от италиански, провансалски, испански, португалски, турски, френски, гръцки и арабски. Това позволи на хората в европейските страни да говорят помежду си на език, разбираем за всички, за да се направи търговията. Това беше и средство за комуникация, използвани от роби и техните господари, които иначе не са имали общ език.

Сега Lingua Franca е започнало да означава всеки език, който се използва като общ език с хората, говорещи различни езици. Това прави използването на съществуващ език като лингва франка, където на майчин език на една държава, отива в чужбина и се превръща в език на друга държава. Езикът, който се превръща в Lingua Franca обикновено е с господстващо политическа държава, която господства над други страни. Английски момента Lingua Franca е в много части на света, където английският не е роден език. Това е дошъл да бъде, защото на влиянието Англия имаше навсякъде по света по света чрез своята колонизация политика. Индия има хинди като свой национален език, но английският е универсален език там и се използва като език на бизнеса, търговията и образованието в цялата страна. Lingua Franca е известен също като международен език, търговията език, спомагателно и езиковото контакт.

Какво е Pidgin?

Pidgin е подобен на Lingua Franca, но това не е майчин език. Това не се говори от всяка страна, като единствен език. Той е творение на базата на необходимост. Когато една група от хора, които нямат общ език се съберат и да са принудени да общуват, високоговорителите може би използвате думи, те знаят, в опростена форма, за да разберат другите, което те трябва да предадат. Това е повреден форма на език, или на няколко езика в рамка за конкретна причина, обикновено търговията. Той разполага с ограничен речников запас и е изкривена форма на участващите езици. Някои pidgins стават Лингва Франкас , но не всички Лингва Франкас са pidgins. От Pidgins са езици на удобство, те не положи много внимание на граматиката или езикова елегантност. Някои pidgins се говорят в продължение на период от време и да станат на родния език на следващото поколение на високоговорители. След това те се наричат ​​креолски. Например, Pidgin English е комбинация от английски и роден език на народа на Папуа Нова Гвинея. Може да се каже, че Pidgins са хибридни езици.

Прочетете още статии за ESL

Вижте повече за: