Разлика между такива и подобни

Такива като vs Like

Докато „като“ може да се използва като наречие, „като“ може да се използва като наречие, прилагателно или предлог в изречение. „Такива като“ и „подобни“ се използват и за описание на неща, хора и идеи.

Разликите между „като“ и „като“ са много слаби, че хората често ги пренебрегват. Изборът на кой да се използва може да бъде объркващ, въпреки че разликите им не са толкова забележими. Ето какво ги прави различни: „Харесва“ се използва, когато се говори за сходства, които са неопределени или много значими. Използва се за описание на нещо, което има същите характеристики като друго и което се използва в комбинации.

Пример: „Ан обича косматите животни като зайци и хамстери.“ В това изречение е посочено, че Ан обича косматите животни, но това не означава непременно, че харесва зайци и хамстери. „Харесва“ се използва при сравняване на неща или лица със сходни качества, количества или степен.

Пример: „Джон е умен като Петър“. В това изречение се казва, че и Петър, и Йоан са умни. „Харесва“ не се нуждае от препинателни знаци като запетаи или двоеточия.

Пример: „Хамстерите са космати същества, точно като морски свинчета и зайци.“ В това изречение не е необходимо да се използват запетаи или двоеточия. „Като например“ се използва, когато говорим за конкретни хора или неща.

Пример: „Умните хора като Джон и Петър най -вероятно ще успеят в избраната от тях кариера.“ Твърди се, че и Джон, и Петър са умни и вероятно ще успеят. Използва се за посочване на определени неща или лица като примери, когато обектите за сравнение са сигурни.

Пример: „Моето куче Сушине обича да яде сладка храна като шоколади и бонбони.“ Шоколадите и бонбоните са примери за сладка храна. Използва се и при изброяване на конкретни артикули.

Пример: „Плодовете като портокали, ябълки, грозде и папая са богати на витамин С.“ Използва се за определяне на плодове, богати на витамин С. Въпреки че не е необходимо, много хора използват запетаи или двоеточия преди или след „като например“.

Пример: „Малките космати животни, като кучета и котки, са обичайните любими домашни любимци на малки деца. В това изречение е необходимо да се използват запетаи, за да се посочат дадените примери. „Like“ се използва за изключване на определени неща при сравняване на елементи, докато „like“ се използва за включване на определени неща. И двете „като“ и „подобно“ могат да се използват вместо другите. Те могат да бъдат разменени. Който и да избере да използва, смисълът на изречението ще остане същият.

Резюме:

1. „Харесва“ се използва, когато говорим за неопределени прилики между хора или неща, докато „като“ се използва, когато говорим за конкретни лица или неща. 2. „Подобно“ се използва при сравняване на хора или неща и описване на приликите между неща или лица, докато „като“ се използва за даване на конкретни примери, особено когато обектите за сравнение са определени. 3. Когато използвате „харесва“, запетаи или двоеточия не са необходими. Но когато се използва „като например“, запетаи или двоеточия обикновено се използват преди или след него.

Прочетете още статии за ESL

4 коментара

 1. Леле… точно обяснение.

 2. Тази статия е доста объркваща. Ако „подобни и такива, които могат да бъдат разменени“, и „който от тях избере да използва, смисълът на изречението ще остане същият“, каква е разликата между тях ???

  • Подобно ”се използва при сравняване на хора или неща и описване на приликите между неща или лица, докато“ като например ”се използва за даване на конкретни примери, особено когато обектите за сравнение са категорични

  • Здравей Мирел Колбърт,

   Бих искал да ви кажа, че значението на „той“ и „тя“ е едно и също, но единствената разлика е полът. По същия начин всеки има своята специална цел да съществува.

   Благодаря ти.

Вижте повече за: