Разлики между някой и някой

„Някой“ срещу „Някой“

„Някой“ се използва, ако се намирате на място, където има много хора наоколо, но не знаете за кого говорите. Звучи объркващо? За да го разбием, ако се използва в изречение „“ „Някой е напуснал стаята и е започнал да крещи силно“, това означава, че не знаете точно кой е напуснал стаята с всички хора наоколо.

„Някой“ се използва, ако се намирате на място и имате предвид човек с леко значение. Например „Някой е напуснал стаята и е започнал да крещи силно“. Използването на „някой“ се отнася до лицето, което вероятно познавате, но непознато в настоящата ситуация.

„Някой“ се използва, ако не познаваме човека и има много хора, от които да избирате. Използването на „някой“ е, когато се отнасяме до човек, но в тесен избор. „Някой“ звучи изключително и официално, докато „някой“ звучи малко неформално. Например „Някой направи деня ми необикновен!“ Използването на „някой“ в този сценарий прави официално признание. „Някой направи деня ми необикновен!“ „Някой“ звучи малко спокойно и неформално. „Някой“ изглежда по -личен, а „някой“ изглежда по -уединен и нематериален. И все пак и двете думи предават едно и също съобщение.

В някои случаи може да сте чували за израза „някой специален“ или „някой специален“. Кое според вас звучи приятно за ухото ви? Нюансът, който получаваме от думата „някой“, е далечен, неясен и нереален.

„Някой“ също звучи привлекателно и симпатично. „Някой“ звучи ангажиращо, но в ограничени начини. Използването на „някой“ е по -подходящ избор в официалното писане, докато „някой“ звучи непринудено и жаргонно. Правилното използване на „някой“ и „някой“ е неясно. И двете думи са взаимозаменяеми. Можете да използвате всяка дума в зависимост от ритъма на изречението, което пишете. Просто има малки разлики между двете, освен правописа, разбира се.

РЕЗЮМЕ:

1. „Някой“ се използва, ако не познаваме човека и има много хора, от които да избирате. Използването на „някой“ е, когато се отнасяме до човек, но в тесен избор. 2. „Някой“ звучи лично, изключително и официално. „Някой“ звучи неясно, неформално и далечно. 3. „Някой“ е по -подходящ за официално писане, докато „някой“ е жаргонен, случаен и неофициален. 4. „Някой“ е приятен и симпатичен; „някой“ няма ангажираност и обжалва само в ограничени случаи. 5. И двете думи имат неясна правилна употреба; и двете имат малки разлики.

Прочетете още статии за ESL

5 коментара

  1. Не съм съгласен, поне от гледна точка на американския английски. Мисля, че няма разлика в денотацията и няма разлика в конотацията. Не мога да се сетя за случай, в който дори да се промени настроението на изречението, включително в примерите, които давате.

    Има няколко случая, при които хора от една или друга география може да предпочетат едни пред други по естетически причини, но всъщност не мисля за случай, при който значението се променя.

    Мога да ги разменя в непринуден чат с приятел, текстови съобщения или официално писмено (което правя доста), без да променя значението. Бих казал 100% взаимозаменяеми, без да променя смисъла.

  2. много добре

  3. Бих казал, че „едно“ и „тяло“ са разлика. Едното е цяло, тялото е само част от едно цяло. „Някой“ е дуалистичен, тъй като предполага разделяне между тяло и ум. „Някой“ ще бъде не дуалистичен, по -цялостен, изцяло или световен, оттук и призивът към тази дума. Мислете за Тялото като за долния аспект на цялото, за по -плътния аспект на Единното. В дуалистичното мислене тялото ще бъде Ин, а Умът ще бъде аспектът Ян. Когато говорите за „някой“, имате предвид по -нисък, по -плътен аспект на себе си. Когато говориш за някого, това е цялостно същество.

  4. Ако прочетох правилно и го опростя, щях да запомня следното: Somebuddy и някой неизвестен.

  5. Можех да съм претендент. Можех да съм някой.

Вижте повече за: ,