Разлики между хинди и хиндустани

Хинди срещу хиндустани

Индия и Пакистан са завладяващи места с много интересни хора. Мъжете и жените от двете места се обличат креативно и говорят по толкова интересен начин. Начинът, по който човек се облича, и жестовете му вече предават нещо. Действията говорят по -силно от думите, както се казва, но думите заедно с действията са далеч по -ефективни от действията сами. Без думи човек не може напълно да разбере действията на човек сам. Неправилното тълкуване на деянието ще сполети лицето, на което е предадено.

Хората от цял ​​свят говорят различни езици. Те общуват със собствения си език, за да предадат своите идеи, мнения и чувства един към друг. Без общ език те няма да могат да разберат какво си говорят. Всъщност езикът е необходима среда за започване на разговор между хората. В тази статия ще обсъдим два типа езици, основно въртящи се около страната Индия и съседната й страна Пакистан. Нека сега научим разликите между хинди и хиндустани.

Нека първо поговорим за хинди. Знаете ли, че хинди е широко разпространен индо-арийски език с приблизително 487 милиона говорещи? Това е доста цифра, нали? Хинди е само един от официалните езици в Индия. Хората предимно от Делхи, Утаракханд, Раджастан, Джаркханд, Харяна, Утар Прадеш, Чатисгарх, Мадхя Прадеш, Химачал Прадеш и Бихар използват хинди като основен език. Говори се и в известни региони в северните и централните райони на Индия. Хората от Непал, Бангладеш и Пакистан също знаят и разбират езика хинди. Фиджийците от индийски произход също говорят хинди. Въпреки че хинди е официалният език за гореспоменатите региони, хората в Индия използват английския като своя езикова среда, когато се занимават с национален бизнес.

От 4 -ти век след Христа хората започват да използват езика. През тези времена хинди е написан на брахми. До 11 век сл. Н. Е. Писмеността на хинди е написана с азбуката Деванагари. Сценарият по това време е силно повлиян от санскрит. Книгата на Джон Гилхрист „Граматика на езика Хиндоостани“ е първата книга, отпечатана на хинди през 1976 г.

От друга страна, хиндустани е основният език на Пакистан, въпреки че е език, използван в някои части на Индия. Около 325 милиона души са носители на хиндустани. За разлика от езика хинди, хиндустани е написан на арабска писменост. Хиндустани има два официални регистри, стандартен хинди и стандартен урду. Тези два официални регистри са получени от диалекта Khari Boli. Този език също заимства своя речник от персийски. Хиндустани се появява през 13 век от н.е. в градовете Делхи и Меерут. Популярността на хиндустани се увеличава, когато известни хора като Амир Хосров, Кабир, Даду и Рахим използват езика като средство за своите творчески поети.

Хиндустани стана широко разпространен в съседните региони и държави с разширяването на мюсюлманското управление. Носителите на хиндустани са пътували до някои отдалечени части на Индия. Те станаха търговци, занаятчии, войници и дори администратори. С тяхното силно влияние сред хората, броят на говорещите хиндустани като техен втори език продължава да се увеличава. Приблизително 125 милиона души използват хиндустани като втори език.

Резюме:

 1. Хинди е широко разпространен индо-арийски език с приблизително 487 милиона говорещи. Около 325 милиона души са носители на хиндустани.

 2. Хинди е един от официалните езици на Индия, докато хиндустани е основният език на Пакистан.

 3. Разликата между хинди и хиндустани е главно в техния сценарий. Езикът хинди се състои от думи главно от санскрит, докато хиндустани има думи предимно от персийски. Когато се говорят тези два езика, има само малки разлики в граматиката.

Прочетете още статии за ESL

6 коментара

 1. Ще съм благодарен, ако в тази статия урду получи мястото си, което заслужава.

 2. Съгласен съм с Хусейн. Хинди се говори в Индия и езикът, който се говори в Пакистан на „урду“, а не хиндустани. Хинди и урду произлизат от хиндустани, което допълнително произлиза от диалекта хариболи от Делхи. Урду широко използва персийски и арабски думи, докато хинди е санскритизирана версия на хиндустани.

 3. Да - горните момчета са прави. Хиндустани е майчиният език на хинди и урду, като и двете са производни на хиндустани. Хинди се говори предимно в Индия, където като урду в Пакистан (и сред много от южноазиатската мюсюлманска общност).

 4. Тази статия има за цел да замени урду с хиндустани и отличава хинди от хиндустани. Това е неправилно. Хиндустани е ДВЕ хинди и урду.

  Хинди и урду са двете различни форми на хиндустани. Нищо сложно. Хиндустани не е непременно хинди, тъй като и хинди, и урду са хиндустани. Но хинди винаги е хиндустани, тъй като и хинди, и урду са хиндустани.

 5. Неправилно. Хинди е санскритският оригинал. Той беше копелен под окупацията на моголите, за да създаде лингва франка, наречена хиндустани. Персийските арабски думи бяха въведени, тъй като граматиката е усъвършенствана и гъвкава. Когато е написано на арабски език, хиндустанският бастун е известен като урду. Граматически урду е хинди.

 6. Не съм сигурен колко хора трябва да коментират тук, преди тази статия да бъде преработена.

  Хинди е подмножество на хиндустани, също като урду. Никъде хиндустани всъщност не се говори в оригиналния си вид. Хората в Индия говорят предимно хинди (и малко урду), докато цял Пакистан говори урду (а не хиндустани).

  Изглежда, ако замените думата „хиндустани“ с „урду“ в тази статия, всичко останало ще си дойде на мястото.

Вижте повече за: , , , , ,