Разлики между хинди и арабски

Хинди срещу арабски

Ако не сте запознати с езици, особено с нови, този въпрос със сигурност би създал объркване. Когато говорим за хинди и арабски, за това говорим за ябълки и портокали. Но за непознат ум, двете могат да бъдат доста сходни и по този начин много объркващи. И така, какви са разликите между хинди и арабски?

За да разграничим двата езика, първо трябва да дефинираме всеки един. По този начин ще разберем явната разлика между двете и няма да се бъркаме. Така че, нека първо да разгледаме езика хинди.

Хинди е език, диалект от народния език на Делхи. Основно се говори в районите на Делхи, Индия, Западен Прадеш и южния регион на Утаракханд. По време на управлението на Моголската империя той е бил известен като урду или езикът, който се говори в дворовете на империята. По принцип Индия и Пакистан говорят на този диалект и историята го отделя като единствен диалект, различен от урду. Имаше стандартизации, направени и направени така, че да го превърнат в легитимен диалект, а не само в народен език, говорен от някои. Така той става официален през 1881 г. и Индия приема хинди.

Хинди се основава на диалекта хариболи и се стандартизира, за да се оформи като един от официалните езици на Индия. Имаше ясно изразена разлика от майчиния диалект урду по време на стандартизацията. Хинди се говори главно в Индия.

Източникът на объркване е персийското и арабското влияние върху хинди. Историята на Индия е имала векове, в които персийският език е бил използван на индийския континент. По този начин е безопасно да се каже, че тя е била силно повлияна. Също така, арабският е повлиял на персийския език, като по този начин преплита тези три езика в този курс.

Така че, нека да разгледаме арабския език в този момент. Арабският е езикът, който се говори от арабския народ, започващ през 6 век сл. Хр. Има два вида арабски, съвременният стандарт и класическият. И двете се говореха, но класическият се използваше в литературата по -често, докато съвременният е официалният език, използван в официални разговори и документи. Съществуват множество вариации поради етническата принадлежност, но съвременната стандартна форма на арабски постигна добър напредък към еднообразие.

По принцип говореният арабски може да се чуе и намери в Близкия изток и северната част на Африка. Има много вариации и с възрастта си еврейският, хинди и дори египетският език са силно повлияни от класическата арабска езикова форма. Разбира се, това е повлияло на много регионални диалекти през това време. Дори Европа е използвала литературен арабски език в изследванията на науката, математиката, философията и др. Заети думи от този исторически език все още съществуват и със своя престиж той е много жив и днес. Освен това арабският не е изначален в смисъл, че е повлиял и от гръцкия, еврейския и сирийския език, но това доказва, че има здрава основа, което го прави уникален и до днес.

И двете са написани без нашата азбука, но са изписани със свои уникални знаци. Ако човек трябва да изучава езиците на арабски или хинди, тогава трябва да се научи как да чете и пише символите. Това прави нещата много класически, уникални и учени да се изучават едновременно. Ако човек има време да прелиства книги и дори интернет, със сигурност може да забележи разликите между двата езика. От тяхната история и топографско местоположение на употреба можете да заключите, че тези езици са уникални и различни един от друг. За да научите наистина разликите, човек трябва да погледне и тяхната история, като това, което направихме, и да започнем оттам, за да ги оценим наистина.

Резюме:

 1. Езикът хинди произхожда от Индия, докато арабският е от Близкия изток.
 2. Тъй като персите отдавна са повлияли и на Индия; арабският език също повлия на хинди.
 3. И хинди, и арабският език имат различни знаци, символизиращи техните азбуки.

Прочетете още статии за ESL

12 коментара

 1. Хинди не произлиза от урду. Моля, направете повече изследвания, преди да поставите нещо в блога си.

  Хинди произлиза от санскрит, древен език на арийците.

  • Санскритът няма никакво отношение към арийците ... Персите са арийци и не говорят санскрит ...

   • Hindvi е конструиран до голяма степен от санскритски заемни думи, които са били „омекотени“ за „бол-чал“ (обикновена реч). Той също така абсорбира персийски и чрез персийски, арабски заемни думи и се развива като смесен или счупен език на комуникация между новопристигналите имигранти и местното местно население на Северна Индия. Той пътува на юг и запад, докато Султанатът се разширява отвъд гангските равнини. Той се превърна в национален език по време на колониалния период, когато британците започнаха да го култивират като стандарт сред държавните служители. От осемнадесети век хиндви започва да цъфти като литературен език. В течение на друг век се разделя на хинди и урду, като първите представляват санскритско пристрастие, а второто - персийско. Днес хинди е написан на деванагари, докато урду е написан на персона-арабска писменост.

   • Предистория: Периодът на пракрити и класически санскрит (датите са приблизителни): 750 г. пр.н.е.: постепенно появяване на постведически санскрит 500 г. пр.н.е.: пракритските текстове на будистите и джайнистите произхождат (Източна Индия) 400 г. пр. Н. Е.: Панини съставя своята санскритска граматика (Западна Индия ), отразяващ прехода от ведически към панински санскрит 322 г. пр.н.е. [Vidhyanath Rao] 100 BCE-100 CE: Санскрит постепенно замества Prakrit в надписи 320: Появява се писмеността Gupta или Siddha-matrika.

    Apabhranshas и появата на стария хинди: 400: Apabhransha във Vikramorvashiyam на Калидас 550: Дхарасена от Валабхи споменава литературата на Apabhramsha 779: Регионалните езици, споменати от Udyotan Suri в „Kuvalayamala“ 769: Siddha Sarahpad съчинява Дохако, от Бухак 800: санскритската литература след това време е коментар. [Vidhyanath Rao] 933: Шравакачар от Девасена, считан за първата хинди книга 1100: Съвременната писменост на деванагари се появява 1145-1229: Хемачадра пише по граматика на апабранша

    Упадък на Apabhransha и появата на съвременния хинди: 1283: пахелис и мукарис на Khusro. Използва термин „Hindavi” 1398-1518: Произведенията на Кабир бележат произхода на периода „Nirguna-Bhaki” 1370-: Периодът на любовни истории произхожда от „Hansavali” от Асахат 1400-1479: Райгу: последният от великите поети от апабрамша 1450: „Saguna Периодът на Бхакти ”започва с Рамананда 1580: Ранна Дакхини творба„ Калмитул-хакаят ”на Бурхануддин Джанам 1585:„ Бхактамал ”на Набхадас: разказ за хинди бакта-поети 1601:„ Ардха-Катанак ”от Банарасида, първа автобиография на хинди 1604: „Ади-Грант“-компилация от произведения на много поети от Гуру Арджан Дев. 1532-1623: Тулсидас, автор на „Рамачарита Манаса“. 1623: „Гора-бадал ки ката“ от Джатмал, първа книга на диалект Хари Боли (сега стандартният диалект) 1643: Традицията на поезия „Реети“ започва според Рамчандра Шукла 1645: Шахджехан изгражда крепостта Делхи, езикът в местността започва да бъде наречен урду. 1667-1707: Композициите на Вали стават популярни, урду започва да замества фарси сред благородството в Делхи. Често се нарича „хинди“ от Сауда, Меер и др. 1600-1825: Поети (от Бихари до Падмакар), подкрепяни от владетели на Орча и други области.

    Появява се съвременната хинди литература: 1796: Най-ранният тип печатна деванагари печат (Джон Гилкрист, Граматика на езика Хиндоостани, Калкута) [Дик Плокър] 1805: Премсагар на Лалу Лал, публикуван за Форт Уилям Колидж, Калкута [Дейзи Рокуел] 1813-46: Махараджа Свати Тирунал Рама Варма (Траванкор) съчинява стихове на хинди заедно с южноиндийски езици. 1826: „Udanta Martanda” хинди седмичник от Калкута 1837: Phullori, автор на „Om Jai Jagdish Hare” роден 1839,1847: „История на хинди литературата“ от Garcin de Tassy на френски [Daisy Rockwell] 1833-86: Гуджаратски поет Нармад предложи хинди като национален език на Индия 1850: Терминът „хинди“ вече не се използва за това, което сега се нарича „урду“. 1854: „Самачар Судхаваршан” ежедневник на хинди от Калкута 1873: „Padarth-vigyan” (химия) на Махендра Бхатачари (химия) на хинди 1877: Роман „Bhagyavati” от Шраддхарам Фулори 1886: „Периодът на бахаранду” на съвременната хинди литература започва 1893 Основаването на Нагари Прачари Sabha in Benares [Daisy Rockwell] 1900: Започва „периодът на Dvivedi“. Националистически писания 1900: разказ „Индумати“ от Кишорилал Госвами в „Сарасвати“

   • Арийците са индианци, а не персийци, моля, научете се правилно

  • Искам да кажа, че от урду, както е написано в тази статия, няма място.

 2. Здравейте, имам известие тук за арабския език. Арабският език е по -стар от споменатия в горния текст (6 век пр. Н. Е. !!) по това време Той е бил добре развит, зависим и уникален език (Коранът е завършен и запазен в умовете и сърцата на мюсюлманите от столетието; това е достатъчно, за да се докаже това) и древните арабски стихотворения и история също илюстрират тази точка. Както и първите арабски научни правила и лекарства, записани върху стари документи и върху камъни или дърво, които все още се използват досега, са друго доказателство.

  Благодаря

  • Шестият век е от 500-599 г., Коранът е разкрит едва няколко години след този век в началото на 7 век. (Не знам доколко е развит арабският, но си представям, че дотогава ще бъде напълно развит

   • 6 -ти век? пич, не. Арабският беше добре в стандартизацията през II-III век. Това означава, че е съществувал и преди това хаха. През 6 -ти век азбуката е повече или по -малко униформена, а до 7 -ми век тя е ипи с гласните и точките върху буквите. Казано по -просто, хората НЕ са започнали да говорят арабски в края на 6 -ти век, те са говорили по -арабски по -рано. Класическият арабски е формата на арабския, който е дошъл преди/по време на исляма, с изключение на MSA и диалектите, и е много напреднал. Преди това е имало по -слабо развити езикови форми, но те са били там. Така че е погрешно да се твърди, че хората са започнали да говорят арабски още през 6 -ти век, когато тогава вече е бил много развит език.

 3. Какво, по дяволите, е Западен Прадеш ?? В Индия няма държава/провинция, наречена Западен Прадеш. Тази статия е пълна с грешки, неточности и анекдоти, третирани като факти.

  Хинди произлиза от Khari boli, който от своя страна е изкривена версия на 5000 -годишен санскрит. Много езици в Индия и Европа са получени по този начин и принадлежат към индоарийското семейство езици. Граматиката на хинди е взета направо от граматиката на санскрит. Няколко други езика от това семейство, които все още се говорят в Индия (но не станаха толкова популярни като хинди), са Avadhi, Bhojpuri и др. Пенджаби, Rajasthani, Gujarati, Bangali, Oriya също са от едно и също семейство с голямо регионално влияние.

  Урду произхожда от периода на Моголите, когато мюсюлманите започват да разговарят с местните. Те използваха граматиката на хинди и подходящи думи, които им бяха известни - персийски. Така че урду не е нищо друго освен граматика на хинди с персийски речник.

 4. Както беше казано по -горе, хинди не се появява от урду ... както всеки език го прави, той също е приел някои арабски думи по време на моголския период ... авторът се нуждае от образование ..

 5. Арабските хинди са различни да! Хинди и урду произлизат и от (техния майчин език) Khariboli (докато санскрит е тяхната прабаба)! Класическото арабско съществуване е едва от края на 7 -ми век, никога преди, а може би дори от 8 -ми век, защото това е времето, когато започват да пишат книги на арабски!

  1. Санскрит е централен/южноазиатски език (област на югоизток от Афганистан, Пакистан (с изключение на Белуджистан) и северозападна Индия). 2. Думата -Стан/-Стан е санскрит, а не персийски или арабски ... 3. Парси и Пали, Пракрит и т.н ... са получени от този език (санскрит) 4. След това (#3) дойдоха луди монголи и 5. След те, лудите ислямски терористи/джихадисти дойдоха (с меча ...) 5. Мюсюлманите пренесоха персийския звук в Делхи с някои арабски думи, но произношението на тези думи беше получено от Парси ... 6. Местните все още говореха на стария хинди което произлиза от санскрит ...

  Докато мюсюлманите говореха този език, но използваха някои свои думи. Този новоразработен език се нарича урду и е бил използван в двора на Моголите от владетелите. Но в края на 18 -ти век сикхите (/Пенджабис) и махаращрите унищожиха почти 80% от империята на Моголите и централния север (Утар Прадеш и област) Индия използваше по това време за хиндустански език: каяста (писменост)

  7. Англичаните дойдоха след това и играха играта разделяй и владей. Мюсюлманите искаха това, защото винаги искат тяхната религия и култура да бъдат номер едно ... Така че те приеха отново за хиндустани тяхното Персо-арабско писание (като по време на разцвета на империята на Моголите). Докато индусите и джайнистите/будизмът отново използваха деванагари писмеността!

  Мохамед Али Джина беше егоист и невежество, „ти ни хвърли на вълците“ (каза Бача Хан). Светският Пакистан е създаден, защото мюсюлманите искат собствена страна. Коранът забранява на мюсюлманите да работят при индуистко/дхармично или друго религиозно правило, мюсюлманинът може да работи само за/при мюсюлмански шеф. Пакистан сега е ислямска република, която не успя като светска държава да осигури миноритарите за безопасност. Лахор и Карачи бяха толкова развити, защото повече от 70% от магазина, земята, недвижимите имоти бяха в ръцете на сикхи или индуси.

  8. Санскрит/хинди и индийски език повлияха английския, по време на колониалното време. 9. Не знам много за арабския, но знам, че иврит и санскрит са много по -стари и и двете са повлияли на арабския.

  Също така, не забравяйте, че арабският не е научен език като латински или санскрит. Арабският открадна числената система и светът смята, че е арабски ... Това е същото и за математиката, физиката, химията ... Докато Парси повлия на арабския с изкуство и поезия ... Латинският принос с биологията и Гърция с географията. Всъщност правилната дума не се влияе, всички знаят, че ислямът е дошъл с меча ... Убивал е хора, изгарял е книги и е откраднал знанията и богатството им.

  Няма доказателства за арабската наука от 100 -та година. Докато има повече от достатъчно доказателства за останалите 4 езика. Това е и причината, поради която персите/иранците са много горди със своята култура (история и култура).

  А еврейският/египетският ... беше доста преди арабския, така че можете да се обзаложите, че мюсюлманите също са откраднали думите/знанието от тези хора. Защо друго мислят, че искат да убият всички евреи и индуси (Пакистан направи това от 30% малцинства през 1948 г. до по -малко от 4% за 60 години)?

  Учих история и освен това изучавах няколко езика (испански, латински, френски, английски, холандски, немски, хинди, Гърция, маи, инки, египетски <които също изучавах). Думите на санскрит могат да бъдат намерени на почти всички езици (Америка, Европа, арабските страни и Азия), дори на японски и руски, които никога не са били колонизирани от санскритски говорители или други хора. Този език всъщност не е език, а научен ред на писане на дума с букви вместо цифри. Дори днес се използва ... От Nasa, Microsoft, Google и други големи компании за програмиране на техния софтуер.

  И ако не вярвате на това ... Знаете ли защо Хитлер използва свастика? Той беше очарован от санскрит и знанията, които бяха изследвани и написани с този език. Дори днес в Германия има най -много университети извън Индия, които ви предлагат класове по санскрит. Най -хубавото е, че за да дадете йога на други хора, трябва да прочетете Бхагавад Гита, но нацистка Германия искаше офицери/войници от най -висок ранг да прочетат тази книга ... В днешно време дори мюсюлманите от Пакистан се връщат към корените си и вместо това посещават уроци по йога на отиване до джамията/Масджид.

  Следващият език ще бъде санскрит, класически китайски/мандарин, японски и Mranmabhasa (Мианмар).

  PS Никога не казвайте нещо, което не знаете със 100% сигурност 😉 Слушайте фактите на Satya Sheel и това, което написах, или разберете сами. Ще откриете, че мюсюлманите не са изучавали никоя област на медицината освен Аюрведа и са я превели на арабски!

Вижте повече за: , , , ,