Разлика между ценности и вярвания

belief Ценности срещу вярвания

Познаването на разликата между вашите вярвания и ценности може да бъде малко объркващо. Хората използват и двете, за да ръководят своите действия и поведение и да формират отношението си към различни неща, но те са съществено различни.

Убежденията са убежденията, които обикновено считаме за верни, обикновено без действителни доказателства или доказателства. Те често, но не винаги са свързани с религията. Религиозните вярвания биха могли да включват вярата, че Бог е създал земята за седем дни или че Исус е Божият син. Религиите, различни от християнството, също имат свои собствени вярвания. Нерелигиозните вярвания могат да включват: че всички хора са създадени равни, което би ни насочило да се отнасяме с еднакво уважение към всички, независимо от пол, раса, религия, възраст, образование, статус и т.н. Обратно, някой може да повярва, че всички хора не са създадени равни, което води до расистки и сексистки ценности и нагласи.

Вярванията са основно предположения, които правим за света и нашите ценности произтичат от тези вярвания. Нашите ценности са неща, които считаме за важни и могат да включват понятия като „„ равенство, честност, образование, усилия, постоянство, лоялност, вярност, опазване на околната среда и много, много други понятия.

Нашите убеждения израстват от това, което виждаме, чуваме, преживяваме, четем и мислим. От тези неща ние развиваме мнение, което считаме за вярно и неподвижно по това време. От нашите убеждения ние извеждаме нашите ценности, които могат да бъдат правилни или неправилни в сравнение с доказателствата, но въпреки това остават верни за нас.

Възможно е нашите вярвания и ценности да се различават с течение на времето, когато срещнем доказателства или имаме опит, който оспорва досегашните ни възгледи. Обратно, нашите убеждения и ценности също могат да бъдат подсилени чрез опит или доказателства. Например, някой, който вярва в Бог, може да потвърди тази вяра, когато види, че любим човек се възстановява отрак и го вижда като чудо, предадено от Бог. Въпреки това, човек може да разтърси и промени вярата си в съществената доброта на човешките същества, ако има наистина ужасно преживяване.

Всеки има вътрешна система от вярвания и ценности, които е развивал през целия си живот. Те могат да произтичат от религията или да се развиват отделно от религията.

Резюме 1. Вярванията са понятия, които считаме за верни. 2. Вярата може да дойде религия, но не винаги 3. Ценностите са идеи, които считаме за важни. 4. Ценностите определят начина, по който се държим, общуваме и взаимодействаме с другите 5. Вярата и ценностите определят нашите нагласи и мнения.

Прочетете още статии за ESL

20 коментара

 1. Мисля, че пропускате нещо, като се фокусирате само върху „големи“ вярвания като религия или политика. Тези вярвания вероятно ще бъдат трайни и се променят бързо само в отговор на някакво изключително събитие. Малко като това как една река постепенно ерозира един бряг, за да измести курса си в продължение на хиляди години, но може един ден да се спука от бреговете си и да намери нов курс, в отговор на язовир, който се пробива нагоре по течението.

  Имаме обаче и безброй малки убеждения, като „Вярвам, че в хладилника има мляко“. Този вид убеждения се променят през цялото време в отговор на сензорни данни или дори интроспекция (когато осъзнаем, че две вярвания се изключват например). В епистемологията вярата е компонент на Знанието; другите компоненти са Истина и Гаранция (т.е. имам основателна причина да вярвам, че е Истина).

  Мисля, че фразата „обикновено без действителни доказателства“ е безполезна тук. Нещо като „в границите на нашата способност да възприемаме света директно“ би помогнало за контекстуализирането на убежденията, като същевременно заобиколи целия философски дебат относно индукцията. Някои вярвания имат по -здрави основи от други, но всички вярвания са ограничени от неспособността ни да взаимодействаме с Вселената, освен чрез нашите (ненадеждни) сетива.

 2. Просто имам въпрос. На кого е тази снимка в горната част на статията?

  • Това е Jeebus.

   • Изображението е Че Гевара ( http://en.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara ).

    По отношение на „големите“ вярвания срещу „малките“ вярвания. Какви са вярванията? Може ли човек да „повярва, че в хладилника има мляко“? Да имаш в съзнанието си идеята, че ако отвори вратата на хладилника, ще намери мляко - ако твърдението „вярвам, че в хладилника има мляко“ има за цел това да е идеята - тогава вярата не е за мляко, но уверение, че човек има доверие в паметта си и разчита на обстоятелствата, които може да са довели до това млякото да е в хладилника, и че всъщност ще намери млякото, след като вратата се отвори. Така че „вярвайте, че в хладилника има мляко“ не е малка вяра, това е мисъл, формулирана върху идеята за вярвания („големи вярвания), формулирана в оригиналната статия; „Големи“ убеждения като доверие (доверие в собствената памет за това как млякото е попаднало в хладилника; доверие, че никой не е взел мляко от хладилника, без да ви информира за такова, доверие, съчетано с разсъждения, основани на доказателства, че никой не е проникнал в Вашата къща и взе млякото от хладилника и т.н.), така че МИСЛЕНЕТО - може би по -точно, ПРИЗНАВАНЕ - че в хладилника има мляко не е вяра, а заключение, основано на убеждения и разсъждения. Според мен по -полезна конструкция за разбиране на поведението произтича от такава, в която убежденията са само „големите“ убеждения - както сте ги характеризирали - и от които убеждения (тези „големи“ убеждения, базисни основи на приетите (срещу доказани ) истини) водят до ценности (приоритети - при които се грижим за нещо повече от нещо друго), които, съчетани с разсъждения, водят до поведение/избор на действие/реч/решение/и т.н.

 3. Днес имах един мъж от Пакистан да ми каже, че в тяхната страна те имат ценности, аз казах, сър, ние също имаме ценности, тогава другият пакистинец каза, че трябва да разбера и да приема, че те имат повече ценности, отколкото ние. Аз съм испанец и другият човек в стаята беше черен, чувствах се унижен. Какво трябваше да кажа?

  • Бих му казал, че съм доволен, че той държи толкова скъпо ценностите на своите култури, но той трябва да разбере, че всяка култура има свои собствени ценности. Някои култури дори имат някои от същите. Но не е негово място да преценява културите на другите, ако наистина никога не е отделял време да ги научи и разбере. Също така поставянето на число само по себе си „колко“ има човек е просто малко хвалене и се счита за грях в някои култури

 4. @Дженифър: Всички имаме ценности, не повече от другите. Ние имаме своите приоритети, а той има своите. Аз съм млад чернокож южноафриканец, ти си испанец, а той е пакистанец, какви стандарти използва, за да измери колко повече ценности има от нас? Той брои ли числата, теглото или размера? Това, което той поставя в горната част на списъка си със стойности, стойността, която оценява повече, може да не е непременно еднаква за вас и мен, но ние имаме нашите бройки, които също оценяваме еднакво. Мисля, че той просто беше стереотип и гледаше отвисоко към други националности, което не е приемливо в наши дни.

 5. Благодаря

 6. Скъпа разлика, Между:

  Искам разрешение за включване на PDF копие на няколко „Разлики между“ уеб страници в защитен с парола курс на докторско ниво по етични дилеми и връзка към него от работна страница за обучение. Връзките към уеб сайтовете на живо ще останат активни в PDF копията.

  http://www.12vn.net/business/difference-between-ethics-and-morals/

  http://www.12vn.net/miscellaneous/politics/difference-between-law-and-ethics/

  http://www.12vn.net/language/difference-between-values-and-beliefs/

  Благодаря ти Илейн Хубер

  • Ние даваме разрешение да използваме исканите 3 страници в рамките на честната употреба, при условие че е даден подходящ кредит (връзка към страницата). С уважение, Натан

 7. Уважаеми администраторе, смирено искам вашето любезно разрешение да използвам страниците относно „различията“ между: 1. закон и етика; 2. етика и ценности; и 3. ценности и вярвания 4. етика и морал

  за моята първа година бележки за лекция за право и етика. Източникът ще бъде потвърден.

  Поздрави,

  Атанчо

 8. Докато чета всички горепосочени комуникации, обичам да споделям какво разбираме. Това, което ценим, е, защото вярваме в тях. И вътре в вярата имаме ценности. Това разбрах. Моля за вашите мнения.

 9. 1. Дали добра стойност действително е фиксирана при някои хора 2. Независимостта на ценностите на хората, местата и времето 3. Защо мислите така

 10. Като човечество, ние се управляваме от редица ценности и вярвания и в зависимост от вашата култура, раса и част от света, в който сте израснали в някой друг възглед за живота, винаги ще се различава дори в една и съща култура, раса и религия. Нашето възприятие ни дава различни гледни точки дори след като научим една и съща информация, защото сме личности. Интелектуално разумът събира информация и я прилага към онова, което смятаме за истина. Той ще се различава всеки път, когато никога няма да сме в пълно съгласие и да правим едни и същи неща, освен ако по някакъв начин не сме потиснати от информацията, която диктува нашето мислене. Изборът винаги е разпространен, това ни прави различни от животните; които имат вроден набор от инструкции за живот и ние трябва да научим нашите от родителите или възпитателя за инструкции. И така, за да обобщим, кой наистина може да прецени какви ценности и вярвания наистина означават, без да им нанася мнение въз основа на това, което са възприели в живота? Станахме хора, които искат да знаят, но нямат представа какво да знаят ... размишлявайте върху това.

Обратни обрати

 1. Разлика между фундаменталист и екстремист | Разлика между | Фундаменталист срещу екстремист
 2. Разлика между клюки и слухове | Разлика между | Клюки срещу слухове
 3. Разлика между православни и католици | Разлика между | Православен срещу католик
 4. Разлика между образование и учене | Разлика между | Образование срещу учене
 5. Разлика между RMS и PMPO | Разлика между | RMS срещу PMPO

Вижте повече за: , ,