Разлика между урду и пенджаби

Урду срещу пенджаби

Пенджаби има малка прилика с урду. Повечето от хората, които говорят урду, могат да разберат писмено пенджаби с определени трудности, но ще им е трудно да разберат писмената писменост.

Пенджаби, който се предлага на шахмухи и гурмухи, е индо-арийски език. Този език се говори главно в северозападните части на Индия и някои региони на Пакистан. Пенджаби е официалният език на щата Пенджаб. Това е вторият по големина език, говорен в провинция Пенджаб в Пакистан.

Идвайки на различни диалекти, диалектът Маджи е един от най-използваните диалекти и също е престижен. Другите диалекти, които се използват, включват: Pothowari, Chenavari, Shahpuri, Hindko, Malwi, Doabi, Pwadhi, Dogri, Multani и Dhani.

Езикът се е появил като език през 11 век и следите могат да се видят в писанията на единадесетите Нат Йоги Чарпатна и Горакшанатх. За писане на пенджаби се използват различни скриптове. Широко се използват скриптове Shahmukhi и Nastaliq.

Урду е официалният език на Пакистан и също се използва широко в Северна Индия. Урду също е индо-арийски език, който води началото си от Индия. Известно е, че урду произхожда от или около Ню Делхи. Този език се развива поради персийското влияние. Той се развива като част от взаимодействието между персийските езици и санскритския език. Урду е разработен главно във военните лагери, а самата дума „урду“ означава „армия“ на турски.

Урду азбуката се основава на скрипта Nasta'liq. Урду идва главно с четири диалекта: дахни, рехта, пинджари и съвременен народен урду.

Резюме:

1. Пенджаби, който се предлага на шахмухи и гурмухи, е индо-арийски език. 2. Урду също е индо-арийски език, който води началото си от Индия. Известно е, че урду произхожда от или около Ню Делхи. Той се развива като част от взаимодействието между персийските езици и санскритския език. 3. Този език се говори мъжествено в северозападните части на Индия и някои региони на Пакистан. Пенджаби е официалният език на щата Пенджаб. 4. Урду е официалният език на Пакистан и също се използва широко в Северна Индия. 5. Влизайки в различни диалекти, диалектът Маджи е един от най-използваните диалекти в Пунайби и също е престижен. 6. Урду има азбука, базирана на скрипта Nasta'liq. Урду идва главно с четири диалекта: дахни, рехта, пинджари и съвременен народен урду.

2 коментара

  1. Урду се говори и в Южна Индия. Факт, който липсва, опитвайки се отново да раздели север и юг?

    • Само в Хайдерабад, Теленгана и Карнатака и твърде мюсюлманите го говорят като религиозна идентичност. Индусите от Виджаявада не разбират урду.

Вижте повече за: