Разлика между Под и Долу

Има много малка разлика между под и под. И двете са предлози, което означава, че нещо е по -ниско или по -малко от нещо друго. Обикновено под се използва по -широко, отколкото по -долу и ако има известна загриженост под коя дума да се използва безопасният избор .

Думата под може да се използва, когато някой или нещо е под контрол, под ново управление или под командването на. Тези сценарии дават на един човек власт над някого и другото лице е под това правомощие. Един елемент е по -нисък или под контрола на друг. Под се използва по -малко, отколкото в числово изражение. Например в класа имаше под пет ученика.

Разлика между Под и Долу

Има многобройни изрази, използващи думата под пред друга дума:

 • Под стрес - чувство на натиск от емоционална ситуация.
 • Под нечие влияние - да бъдеш контролиран от някой друг.
 • В процес на изграждане - строителни работи, които не са завършени.
 • Под заклинание - омагьосан или контролиран от магия.
 • Под натиск - чувство, принудено да вземеш решение.

По -долу е много близко по значение на под и тъй като и двата са предлози, и двете се използват по един и същ начин, за да опишат позицията на нещо или някого. По -долу се използва по -често за описание на обекти на различни нива, например снимки на стена. Една снимка може да е под другата. Температурите и нивата на водата се регистрират под определена височина.

По -долу са използвани с думи като морското равнище, повърхността и линията на бедността всички измервания на числови нива.

 • Под повърхността - точно под горното ниво
 • Под прага на бедността - точно под линията да бъдеш беден и нуждаещ се.
 • Под морското равнище - земя, която е под нивото на морето.

Обратното на по -долу е по -горе, показващо отново как тази дума е свързана с разстоянието между нещата, докато обратното на под е над показва думата като част от покритие. Когато заспите , лежите под завивките.

И двете думи имат някои интересни идиоми.

Под солта : Ако сте „под солта“, вие сте поставени на позиция под вашата стойност. През Средновековието солта, ценна стока, е поставена в средата на масата. Главата на масата беше човек с най -висок ранг, така че ако сте поставени по -ниско на масата под солта, вие сте по -малко важни.

По -долу: Това е термин за голф, използван за описване на играч, който играе под необходимия брой удари в определена дупка на голф игрището. Той също така описва как се чувства човек, ако не е наистина добре.

Под колана : Термин, който произтича от бокса. Не се допуска удряне под колана. Казва се, че недобър коментар е под колана - несправедлив.

Под дъх : говорете тихо, така че коментарът наистина не се чува.

При метеорологични условия : не се чувствам много добре.

Играчът на голф, който играе под номинала, може да се чувства под времето. Отдолу и отдолу изглеждат много сходни, биха ли могли да бъдат взаимозаменяеми? Да, възможно е да играете под номинала, но не под времето!

Последни публикации от Кристина Уидър ( вижте всички )

5 коментара

 1. Все още не ми е ясна тази разлика. Казвате ли, когато не сме сигурни коя дума да използваме, използвайте под, но когато говорите за позиция или неща, които казвате по -долу. Опитвам се да използвам тези думи в предлог на място, защото за мен е под, когато и двете повърхности се докоснат, под капака и отдолу, когато има минимално разстояние между повърхностите, но какво ще кажете под масата, има разстояние, защото маса между. Ставам луд heeeeelp pleeeeeaaaaaee

  • До Джени.

   Под не се използва само когато има контакт между обекти, но когато нещо е „покрито“ с нещо, като „да бъдеш под чадър“. Чадърът не докосва човека, но вие сте покрити от него. Същото като „под масата“. Повърхността или горната част на масата покрива нещо.

   Напротив, долу не покрива и не защитава нищо: диванът е под картината (която виси на стената).

   Надявам се това да помогне. Наздраве!

 2. Как голфърът не се чувства добре, когато играе под номинала? Мислех, че използването на по -малко удари се счита за по -добро в голфа.

  С най -добри пожелания Даниел

 3. добре само една заявка, която давате дълги разлики, която е трудно да се разбере като „Има много малка разлика между под и под. И двете са предлози, което означава, че нещо е по -ниско или по -малко от нещо друго. Като цяло под се използва по -широко, отколкото по -долу и ако има известна загриженост под коя дума да се използва безопасният избор. “ моля поправете този проблем

 4. Има много малка разлика в използването на под и под. Според мен по -долу може да се използва за неща, които са неподвижни, например магазинът му се намира под моята къща, докато под се използва за движими неща, например котката е под масата.

Вижте повече за: ,