Разлика между срам и срам

Срам срещу срам

Смята се, че думата срам произлиза от древна дума, означаваща „покриване“. Следователно, срамът буквално означава „покриване на себе си“. Това е човешка емоция, която е почти извън контрола на човек. Съзнаването или осъзнаването на състоянието на срам е известно като „чувство за срам“. Това може да е пряк резултат от срамното преживяване или смущаваща ситуация или позор. Външни фактори, като хората, също могат да предизвикат срам върху някого, независимо дали човекът го осъзнава или не. В по -често срещан сценарий състояние на срам може да бъде приписано на някого, което е известно като „да се срамувам“, чрез действия или изказване. Също така „да имаш срам“ не означава да осъзнаваш състоянието на срам, а по -скоро означава да имаш някаква сдържаност срещу причиняването на срам или обида на другите и да нямаш срам, е по същество да нямаш сдържаност да засрамиш или обидиш другите.

Срамът е емоция, през която човек преминава, когато смята, че някои негови действия не са подходящи за обществото. Това включва определена степен на загуба на достойнство, в зависимост от ситуацията. Срамът и срамът са много сходни, но има две различни черти; срамът може да възникне от индивидуално действие, познато само на себе си, докато това не е така със смущение. Освен това неудобството е резултат от действие, което може да не е социално подходящо, дори ако не е морално погрешно.

Много ситуации могат да доведат до срам и смущение. За разлика от срама, срамът не винаги се причинява сам, но срамът почти винаги се причинява сам, с изключение на ситуации, в които той е „възложен“ отвън. Срамът може да бъде много лична емоция, отнасяща се до личността на някого, както в случаите, които може да са просто резултат от нежелано внимание или просто твърде много от него, по лични въпроси на някого.

Възможно е също да се почувствате срамежливи и смутени едновременно, особено в ситуации, например, когато човек бъде хванат да дава невярна информация или да казва лъжа за известна истина. Въпреки това, в ситуации, в които очевидно е допусната грешка , няма срам, а само срам. В някои култури е неудобно да бъдеш виждан гол или полугол, но това също не води непременно до срам. Някои личности, особено тези, които са перфекционисти, може да имат нарушено психическо състояние поради краен страх от срам.

Резюме 1. Срамът е резултат от някакъв социално неприемлив акт, докато срамът е резултат от социално неподходящ акт, който може да не е морално погрешен. 2. Срамът не зависи от личността на някого, докато срамът може да зависи от чертите на личността, като хората, които са много пазени в личния си живот. 3. Срамът може да бъде резултат от индивидуално действие, непознато за другите, докато срамът често е резултат от това, че другите знаят за такъв акт.

Прочетете още статии за ESL

Вижте повече за: , ,