Разлика между сексуалността и сексуалната ориентация

Тези две понятия лесно се бъркат, защото изглежда, че линиите между тяхното използване са леко замъглени.   Разликата в значението на двата термина е   лесно се разбира, като се използват тези три думи, кой, какво и как.   Тези думи помагат да се различи значението между двете понятия.  

Сексуалната ориентация се определя от думата СЗО.   Сексуалната ориентация е това кой сте сексуално въз основа на пътя, който сте избрали в сексуално отношение.   Кой се чувстваш като личност.   Има няколко различни пътища, които човек може да следва, показвайки своите сексуални предпочитания.   Какво някога път решите сексуалността е част от начина, по който сте избрали да живеят.  

Сексуалността е какво и как от вашия начин на живот.   Какво правите като човек и как живеете, когато сте избрали сексуалната си ориентация.   Например хетеросексуално лице или хомосексуално лице може да има сексуален фетиш, на който се наслаждават и в който участват, независимо дали са хетеросексуални или хомосексуални.   Сексуалната практика е частта от разбирането за сексуалността, въпреки сексуалната ориентация.   Сексуалността не се определя от това с кого правите секс, а от това как се чувствате, а сексуалната ориентация е от това с кого се идентифицирате сексуално.

Какво е сексуалност?

Сексуалността е „какво“ и „как“ част от разбирането на различните термини.   Какво ви харесва сексуално и как ви харесва тази практика.  

Сексуалността води до вашите сексуални навици и вашите желания.   Възможно е да сте склонни към различни сексуални полове и това е част от вашата ориентация, но в рамките на тази ориентация ще имате сексуални чувства и практики, докато се наслаждавате на сексуалността си.  

Може да сте физически привлечени от мъжки или женски партньори, но все пак ще имате сексуални чувства и ще изпитате сексуалност. Има различни жанрове на сексуални партньорства и може да е ваш избор да останете в безбрачие, но това е сексуален избор, а не вашата сексуалност.  

Какво е забележителното в сексуалността?

 • Сексуалността е усещането за сексуалност, медицинско описано като качество или състояние на сексуалност.
 • Сексуалността е известна със сексуални характеристики като похот, желание, женственост, мъжественост, хомосексуалност, хетеросексуалност, бисексуалност и лесбийство
 • Сексуалността е притежание на сексуална сила.
 • Сексуалността не се определя от това с кого правите секс, а за това как се чувствате сексуално, докато избирате какви сексуални предпочитания по отношение на вашия сексуален партньор имате.

Какво е сексуална ориентация?

Сексуалната ориентация е част от определянето на сексуалните предпочитания.   Кой си ти по отношение на избора на сексуален характер.  

Има няколко определения за сексуална ориентация и всяко определение е свързано с предпочитания от вас партньор.   Хетеросексуален или прав, хомосексуален или лесбийски, бисексуален означава и двата пола, асексуален, изобщо не е привлечен от никакъв пол.  

Има и други различия и думи, използвани за добавяне на категории към тази разнообразна тема.   Полисексуалността се отнася до привличане към партньори от всякакъв пол, които са романтични в сексуалните си практики.   Гейовете или хомосексуалистите предпочитат партньори от един и същи пол, докато терминът лесбийка се отнася до жени, предпочитащи еднополови връзки. Прав или хетеросексуален е терминът, използван за сексуални отношения с противоположния пол.  

ЛГБТ се използва за описание на лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални.   Въпреки че транссексуалността е свързана с тези термини, това е решение за пол, а не непременно сексуална ориентация по отношение на сексуалните предпочитания.   Съществува още съкращение от LGBT, което означава лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и странни или разпитващи.   Всички тези термини се отнасят до това кой е човек в зависимост от сексуалната му ориентация.  

Изследванията са идентифицирали няколко биологични фактора, които влияят върху сексуалната ориентация.   Гените, пренаталните хормони и мозъчната структура на човек могат да окажат влияние върху сексуалната ориентация на човека.   Хората притежават два набора хромозоми.   Двете х хромозоми, свързани с женски, и х и ай хромозома, свързани с мъжкото развитие.   Процесът на стимулиране на мъжкото развитие се задвижва от андрогенните хормони, главно тестостерон.  

Новообразуваните тестиси на плода са отговорни за секрецията на андрогенния хормон, който стимулира развитието на плода и влияе върху развитието на мозъка и сексуалната ориентация.  

Какво е забележително в сексуалната ориентация?

 • Сексуалната ориентация се определя от избора на човек кой е той сексуално.
 • Сексуалната ориентация може да включва партньори от един и същи пол, противоположни полови партньори, множество партньори или изобщо без партньори.
 • Учените имат теории, че сексуалната ориентация се влияе от сложна комбинация от генетика, хормони и влияния на околната среда.   Въпреки това, няма съществени доказателства, че родителските или ранните детски преживявания са част от сексуалната ориентация.
 • Сексуалната ориентация варира от континуум само от общуване с противоположния пол до взаимоотношения и привличане към еднополовия човек.  

Влияние върху сексуалността срещу Сексуална ориентация  

 1. Сексуална ориентация:  

Сексуалната ориентация е мотивирана и повлияна от избора на партньор на човек, чрез това кой се чувства.   Сексуалната им мотивация се определя от начина, по който се чувстват в своите сексуални предпочитания.   Чувството им за поведение и идентичност е свързано с това кои се чувстват и общността , към която принадлежат чрез техния сексуален избор.

 1. Сексуалност:

Сексуалните желания и удовлетворението от партньора, с когото са емоционално свързани, се влияят от това какво и как   от   начина, по който изразяват своята сексуалност.   Изразяването на тяхната сексуалност не се определя непременно от сексуалната им ориентация, тъй като сходните сексуални практики могат да бъдат привлекателни за няколко различни форми на сексуална ориентация.   Сексуалността не се определя непременно от сексуалната ориентация, а се влияе от дейностите, които водят до наслада в техните сексуални практики.

 1. Медицински фактори:

Учени и медицински специалисти предполагат, че хормоните и генетиката могат да повлияят на сексуалната ориентация.   Андрофилия е терминът, използван за описание на мъжествеността, а гинефелията се използва за женственост.   Консенсус на научното мнение е, че тези две влияния са част от сексуалната ориентация и човек не избира своята сексуална ориентация, а се влияе от баланса на мъжествеността или женствеността.   Учените не са убедени, че родителските стилове и детският опит играят роля в влиянието върху сексуалната ориентация.

Сексуалността срещу сексуалната ориентация: В таблична форма

Резюме на сексуалността и сексуалната ориентация

 • Сексуалността и сексуалната ориентация са тясно свързани, тъй като се отнасят до сексуалните предпочитания и дейности, но не са абсолютно еднакви.
 • Сексуалността преминава границата на сексуалната ориентация, тъй като вашата сексуалност все още ви позволява да имате различни сексуални желания и практики в рамките на вашия избор на сексуална ориентация.
 • Сексуалността и сексуалната ориентация могат да бъдат повлияни от медицински фактори, когато решавате за сексуалната ориентация, от която сте част, и тази ориентация има известно влияние върху вашите сексуални желания.
 • Сексуалната ориентация е по -специфична за групата и се определя от сексуалните предпочитания.   Сексуалността е свързана с това как се чувствате сексуално.   Вашата сексуална ориентация определя сексуалната група, с която се отнасяте, и тази група може да бъде отворена за различни сексуални практики, които са общи за тяхната група и за външни лица в тяхната група.
 • Сексуалността и сексуалната ориентация играят роля в това да знаете кой сте и групата   в обществото, към което принадлежите.   Знанието към коя група принадлежите влияе върху начина ви на обличане и хората, с които общувате.   Понякога вашият избор може да доведе до сексуална дискриминация.
 • Сексуалността е част от това да си мъж или жена, ти си роден със сексуална страна на характера си.   Когато мъжът или жената узреят, те ще направят личен избор, който определя тяхната сексуална ориентация.   Техните предпочитания ще бъдат очевидни, когато те   гравитират към избраната от тях сексуална група. Тяхната сексуалност ще бъде част от живота, който водят и със своите сексуални практики в рамките на групата за сексуална ориентация, към която принадлежат.
Последни публикации от Кристина Уидър ( вижте всички )

1 коментар

 1. Трябва да участвате в конкурс за един от най -полезните уебсайтове онлайн. Горещо препоръчвам този сайт!

Вижте повече за: ,