Разлика между собствеността и отчетността

Собственост срещу отчетност

Тези дни чуваме много въпроси относно разликата между собствеността и отчетността. Работодателите и служителите са донякъде объркани какво означават тези двамата или дори какви са различията им. От вицепрезидентите, с които успях да говоря по дадените теми, те са напълно сигурни в различията по отношение на двете. Първо, какво означават буквално „собственост“ и „отчетност“, ако ще ги потърсите в произволен речник?

Собственост

Състоянието на собственик; да притежава, да претендира с законност.

Отчетност

Състоянието на отчетност ; някой, който отговаря за конкретен проект или сметка; лицето е длъжно да отговаря за всичко, свързано с неговата отговорност, в случай че се обърка; отчетност.

От тези две определения ясно виждаме колко различни са, но често неразбрани. Тези термини обикновено се използват в работен сценарий. Пример за това е:

Рей е повикан от шефа си за среща при закрити врати. Той е трудолюбив и ефективен ръководител, така че шефът му реши да го повиши. След това той беше превърнат в мениджър на отдел и му беше казано: „Рей, ти си отговорен за екипа си.“

„Отчетен“ тук означава, че Рей ще се погрижи екипът му да се представя добре и че трябва да увеличи максимално потенциала на всеки човек в своя екип. Какъвто и ресурс да имат, той трябва да се използва добре, за да свърши работата.

Ако Рей иска да превъзхожда, той трябва да поддържа усещане за собственост. Той притежава екипа в смисъл, че ако той третира работата като нещо изключително за него или че има претенции в нея, ще има привилегията да каже, че той е ръководител на екипа, ако работата беше свършена чудесно. Той ще се грижи за отбора, защото той е екипът. Той притежава работата на екипа.

И така, какво ще стане, ако един от членовете на Рей не направи това, което се изисква от него? Кой ще бъде отговорен? Неговият член носи отговорност за себе си защо не е завършил работата си. Същото важи и за Рей. Като „собственик“ или лидер, неговата работа е да свърши работата правилно и според нуждите на шефа си или техните клиенти. Ако той се е подхлъзнал и не е наблюдавал неуспеха на члена си, това ще бъде и неговото падение.

Може би Рей не е чувствал, че трябва да се справя добре с нещата, тъй като е бомбардиран от идеи, че е просто работник, и по същия начин Рей даде на члена на екипа си същата идея. Кой ще бъде вдъхновен да работи, ако чувствата му бъдат смазани или омаловажени? Това наистина е въпрос на човешко поведенческо обучение.

Така че най -доброто, което могат да направят мениджърите, е да създадат работно местообитание, което да помогне на служителите им да подобрят работата си, като по този начин ще доведе до по -голямо участие и собственост. Това ще представи на служителите, които избират чувство за собственост, и ще могат да го демонстрират. Няколко примера за постигане на това са:

Да усетят, че за тях се грижат. Чувството за самодостатъчност, за да направят своя избор, който може да повлияе на работата им. Да им дадете проблеми, по които да работят и да решават, които са интересни, както и предизвикателни. Усещането, че работата, която им е възложена, има голямо значение и значение за организацията. Асоциация и сътрудничество. Да могат да се свързват с работата си, екипа си, бизнеса и института. Предоставяйки им работата си заедно с работни места, които са удовлетворяващи и блестящи.

За мениджърите те ще могат да напредват в собствеността, като изграждат работно място, което да бъде мотивиращо и удовлетворяващо. Дори и да има само малки жестове, представени, въпреки това, в своята най -искрена форма на внимание и загриженост, тези жестове ще изминат много дълъг път. Показването му на екипите също ще ги накара да се почувстват важни и различни.

Резюме:

1. „Собственост“ е претендиране за конкретно нещо или ситуация. Това е изключителното право да притежаваш определената отговорност. „Отчетност“ е отговорност по определено задължение. 2. Тези термини се използват в бизнес/професионалната/кариерната сфера. 3. Един е отговорен в определена ситуация до степен, в която той или тя се чувства собственик на това. Това е по -добре, защото работата ще се извършва по -подходящо. Ако чувството е просто отчетност, тогава отговорният човек просто чувства, че е работник. Човекът, който чувства, че той е този, който претендира за конкретна работна ситуация, тогава ще бъде мотивиран още повече поради собствеността. Той много добре може да каже, че това е МОЯТ екип, МОЯТА работа.