Разлика между медитация и Sleep

Медитация и сън, така да обхваща различни етапи на съзнанието и най-вече да доведе до по-отпуснато състояние. Това е причината, поради която някои, които медитират евентуално отклонение за сън и че някои хора, които практикуват редовно медитация твърдят, че се нуждаят от по-малко време за сън. Въпреки това, те са се различават осезаемо като медитация включва основно съзнание и подсъзнание умове, докато спя главно обхваща подсъзнанието и в безсъзнание.

Какво е медитация?

Медитацията идва от латинската дума "meditatus", което означава "да мислят" или "да отразяват". По принцип се определя като действие за постигане на по-дълбоко отпуснато състояние чрез концентрация и дишане. Това се практикува в различни култури от древността и редица проучвания в подкрепа на твърдението, че лекарството може да намали тревожност, стрес, депресия, болка, гняв, както и други свързани с това въпроси благополучие. Следователно, някои организации включват медитация в рутинните им да се подобри благосъстоянието на работниците и служителите, студентите и т.н.

Тъй като тя се влияе от безброй традиции и вярвания, медитация има различни видове и много от тях имат няколко подтипове. По-долу са някои от най-често срещаните видове:

 • внимателност

Това може да стане почти навсякъде като основна практика е да се превърне в напълно наясно на околната среда и нечии усещания и дишане.

 • Милостта или Metta медитация

Както подсказва името му, този тип има за цел да се култивира любов и доброта от наличието отворен ум да получават и дават такива нагласи. В съчетание с дихателни техники, индивидът повтаря положително послание, докато не ескалира чувствата си на състрадание и любов.

 • Прогресивна релаксация или Body Scan

Практикуващите сканират тялото си (обикновено от краката които са разположени отгоре) и позволяват напрегнатите чувства да бъдат освободени.

 • Дзен

Водещ началото си от будизма, това е свързано с определени пози, стъпала, и духовни елементи. Основната цел е да се постигне по-спокойна позиция с подходящо дишане и спокойно мислене.

 • трансцедентален

Чрез фокусиране върху мантра, практикуващи може да се издигне над текущото им съзнание за по-духовно състояние.

Какво е съня?

Сънят идва от думата "Gothic" sleps и Merriam-Webster я определя като " естествен периодично спиране на съзнанието". В това състояние, почти всички волевите мускули се инхибират което води до намалена способност да реагират на сигнали за околната среда. Препоръчително е да има седем до осем часа сън.

Пълен цикъл на сън отнема средно 90 до 110 минути. По този начин, човек, който спи в продължение на 8 часа ще има четири до пет цикъла. Това е причината да усеща себе си като съзнава време на прехода от NREM (без бързо движение на очите), за да REM (бързо движение на очите). По-долу са петте фази на съня.

 • Етап 1: лек сън

Това е преходът от съзнанието за загуба на съзнание и спящия може лесно да се събуди. Повечето хора изпитват падане усещане, което е последвано от внезапни мускулни контракции.

 • Етап 2: Подготовка за Deep Sleep

Мозъчните вълни стават по-бавно и температурата на тялото, както и сърдечната дейност се забавя. Ето защо ние се чувстваме по-студено време по-дълбоките фази на съня.

 • Етап 3: Deep Sleep

Делта вълни, много бавни мозъчни вълни, като се редуват с по-бързи, но по-малки мозъчни вълни.

 • Етап 4: Продължаване на Deep Sleep или много дълбоко Sleep

Вълните мозъка са почти напълно делта и ако се събуди, лицето ще се чувствате дезориентирани за кратко.

 • Етап 5: REM съня

вълни мозъчни наподобяват тези на буден етап и въпреки че очите са затворени, очните ябълки се движат бързо от страна до страна, по този начин, бързо око-движение. Това се нарича също така мечтания етап, в който настъпва интензивен мозъчната дейност.

Разлика между медитация и Sleep

 1. съзнание

Медитацията включва основно съзнателно и подсъзнателно ниво, докато спя предимно кавъри на подсъзнанието и в безсъзнание. В сравнение с кът за спане, като цяло е по-лесно да се премине от медитативно състояние към нормалното будно съзнание.

 1. Видове

Има редица видове медитация като внимателност, тялото сканиране и Дзен; много от тях са подтипове също. От друга страна, сънят има пет етапа.

 1. Дължина

Препоръчително е да има 7-8 часа сън всеки ден, докато медитацията може да продължи в продължение на няколко минути (обикновено 30 минути), а някои го направи за няколко часа.

 1. Обучение или Инструкции

Практикуващите трябва да следвате инструкциите или трябва да премине обучение, преди те да могат да овладеят техники за медитация или стъпки от определен тип. Въпреки това, сънят е просто инстинкт за нуждата на организма да си почине и да се възстанови.

 1. поза

Някои пози могат да бъдат необходими за някои видове като Zen, Ведическата и йогийски медитации. Що се отнася до сън, няма строго необходимо пози, за да го постигне.

 1. концентрация

Има много неща, концентрация, участващи в медитация като практикуващият трябва да се обърне внимание на дишането си и се стремят да постигнат обособен когнитивно състояние. Напротив, сън просто често идва естествено за хората с по-малко усилия.

 1. Духовност или трансцендентална Experience

В сравнение с сън, медитация е по-свързан с духовната връзка. Тези, които се постигне много дълбоко медитативно състояние почувствате остро чувство на вътрешен мир и ярък връзка с космоса. Сънят не ви дава този вид чувство.

Медитация срещу Sleep

Обобщение на медитация срещу Sleep

 • Медитация и сън, така да обхваща различни етапи на съзнанието и най-вече да доведе до по-отпуснато състояние.
 • Медитацията като цяло се определя като действие за постигане на по-дълбоко отпуснато състояние чрез концентрация и дишане.
 • Някои видове медитация включват внимателност, дзен, тялото сканиране, милост, и трансценденталната.
 • Сънят е "естественият периодично спиране на съзнанието".
 • Медитацията включва основно съзнателно и подсъзнателно ниво, докато спя предимно кавъри на подсъзнанието и несъзнаваното
 • Сънят продължава повече от медитация.
 • Медитацията има много видове, докато сънят има 5 етапа.
 • Медитацията включва инструкции и пози, докато сънят не притежава нищо.
 • Медитацията изисква много концентрация в сравнение със съня.
 • В сравнение с сън, медитация е повече свързана с духовно или трансцедентално преживяване.

Вижте още за: ,