Разлика между MD и PA

MD срещу PA

Много бъдещи студенти по медицина са объркани по отношение на ясните разлики между лекар и асистент. За да изясним различията, трябва да разберем изискванията, които ще доведат човек до професия PA или MD и задълженията, свързани с всяка от тях.

По принцип, за да се квалифицирате като лекар, човек трябва да посети и да завърши акредитирано медицинско училище, което също е лицензирано. Що се отнася до ПА, човек трябва да завърши курса на асистент на лекаря и в зависимост от състоянието да получи разрешение за изпълнение на повечето задачи, изпълнявани от лекуващия лекар, включително преглед на пациента, поставяне на диагноза и даване на рецепти. Но най -важното е, че ПА винаги трябва да работи под наблюдението на лекар, което означава, че всяка работа, извършена от ПА, трябва да бъде прегледана от лекуващия лекар.

Тенденцията обаче е, че редица болници и клиники наемат лекарски асистенти по единствената причина, че това е по -евтино от наемането на лекари. Но най -добрата препоръка все пак ще остане човек да посети лекар за някои сериозни заболявания.

Изискванията за образование за лекар са бакалавърска степен с подходящите математически и естествени предпоставки, четиригодишно медицинско училище, разделено на 2 години паралелки и 2 години стаж. В допълнение към това и в зависимост от избраната специализация, може да се наложи да вземете 3 -годишно пребиваване. Това би добавило до 11 години обучение след гимназията.

За лекарския асистент човек трябва да продължи програма за ПА, която може да отнеме приблизително 2 години (26 месеца). Въпреки че бакалавърската степен не е от съществено значение, мнозинството от кандидатите, които са приети в програмата PA имат бакалавърска степен и известен опит в здравеопазването. По време на работата си от ПА може да се наложи да посещават курсове за опресняване и редовно да проверяват клиничните си умения.

Основните задължения, които АП изпълнява, включват преглед на пациенти, тяхното лечение, вземане на медицинска история на пациента, диагностициране на състояния, предписване на лекарства и много от задълженията, които един лекар ще изпълнява. Всичко това обаче се контролира от MD. MD е най -високото ниво в областта на медицината и следователно лекарят трябва да изпълнява всички свързани с медицината задължения изцяло и самостоятелно.

Резюме 1. MD е лекар, докато PA е асистент на лекар. 2. MD работи автономно, докато PA винаги работи под надзора на MD. 3. Медицинският лекар изисква почти 11 години след гимназията, за да се квалифицира като един, докато ПА се нуждае от приблизително 2 години и известен здравен опит. 4. По -евтино е да наемете PA, отколкото MD.

9 коментара

 1. Бих искал да разширя това като хирург, който е работил заедно с PA в продължение на няколко години и бивш преподавател по A&P по програма PA. Повечето от моите PA са също толкова умни, ако не и по -умни от много лекари, които срещам. Не вярвам, че тежестта на симптомите на човек диктува кой трябва да види при дадено заболяване. Съществува погрешно схващане за взаимодействието между ПА и МД. В моята практика, в зависимост от процедурата, която трябва да се извърши, повечето от операциите могат да се извършват от PA самостоятелно. При по -технически операции може да имам ПА там, за да помогна, тъй като те са по -квалифицирани от медицинския персонал и всъщност преподават по Медицинския модел на медицината (а не по Модела на медицинската сестра). Тук се извършва „надзорът“. По време на първото ми пребиваване като интернист, ПА бяха напълно автономни, имаха свой собствен набор от пациенти и взеха свободата за лекарите, които бяха навън. Не знам нито една болница, наемаща БА с 2 години образование. Може би през 60 -те години, но сега повечето, ако не всички програми са магистърски. Селективността и конкуренцията на тези програми ги правят още по -трудни за влизане от някои медицински училища. Двама от моите минали ученици сега притежават собствена практика.

  Обичам медицината и всичко, което тя може да предложи. Той непрекъснато се променя и има нови иновации, които ни помагат да предоставим качествено здравеопазване на пациентите. Моят съвет към всеки, който планира да започне да се занимава с медицина, е да обмисли защо искате да влезете в областта. Ако парите са мотиватор, както е за много хора, когато решават полета, които да влязат в работната сила, бих разгледал по-задълбочено какво е необходимо, за да стана лекар-лекар. Времето и парите далеч ще надвишават възможностите за печелене след пребиваване. Ако не сте решили какво искате да правите или сте специализирали в областта на медицината, бих взел предвид много потенциала за растеж и лекотата на промяна на специалностите, открити, като станете PA. Ако сте сигурни, че посещавате Вътрешни болести, Семейна медицина или Педиатрия. Спестете си неприятностите и отидете в PA училище. Не си струва да губите време и пари, за да станете и доктор по медицина в тези области и да печелите по -малко, отколкото печелят някои ЗП и НП.

  Може да е трудно да се повярва, но има специализирани лекарски асистенти и медицински сестри, които имат по -голяма печалба, с много по -малък дълг от много лекари. Това е свят на практичност и въпреки че според мен медицинската професия е най -почтената и най -възнаграждаващата сфера, в която да работите. Реалността е, че размерът на дълга, който човек поема в тази област, е много по -малък от този които просто завършват бакалаври и работят в областта на финансите, не си заслужават в много отношения.

  С всичко казано, сега не мога да кажа, че съжалявам за решението си да премина медицинското си обучение, но ако знаех за възможността да стана ПА, щях да разгледам силно плюсовете и минусите на двата маршрута, за да стана практикуващ, преди да се задълбочи в такова решение.

  Успех на всички бъдещи карачи.

  • Съгласен съм с голяма част от казаното от вас и се радвам, че някой най -накрая уважава нашата професия -Анон PA -C

  • Бих искал искрено да благодаря на д -р Haberstein за коментарите му относно опита му с PAs.

   Що се отнася до първоначалното обяснение за разликите между MD и PA, призовавам писателя да провери отново фактите си. Посещавах училище в колежа „Олдърсън Бродус“ в Западна Вирджиния, където се изисква да има много специфични предпоставки курсове като анатомия и физиология, патология, химия, смятане, в допълнение към бакалавърска степен. Това беше строга програма по модел на медицинско училище, както бе споменато от д -р Хаберщайн. Бях горд, че завърших с магистърската си степен по асистентски изследвания и седем години образование. Предпоставката, че всеки ПА навсякъде има само две години образование, е неточна. През 70 -те години започва като бакалавърска степен, а сега завършваме и акредитираме институция с магистърска степен по медицина. Трябва също така да преминем PANCE (Национален сертификационен изпит за помощник-лекар), за да започнем практиката и PANRE на всеки 6-10 години веднъж на практика. От нас се изисква да сме в крак с най -новата информация с продължаващо медицинско образование. И накрая, това е специална надеждна връзка между PA и техния ръководен MD или DO, спечелен чрез отдаденост и добра практика на медицината. И накрая, намирам схващането, че единствената причина болниците да наемат лекуващи лекари е второстепенна спрямо финансирането, което е обидно за усилията и уменията на лекарските асистенти навсякъде. Ние ставаме все по -важни в областта на медицината и подозирам, че ще видите увеличаване на броя на асистенти лекари, защото много лекари, като д -р Хаберщайн, както и пациентите, са осъзнали нашите заслуги.

 2. Благодаря за такъв информативен отговор! В момента съм студент и започнах да търся медицинска кариера още от гимназията. След като направих повече изследвания, за да определя къде искам да отида в медицината, възникват много въпроси и въпроси, особено дебатът между NP, PA и MD. Една от най -големите разлики между годините, прекарани в училище, е моделът, който научавате, когато станете NP или PA/MD.

  Каква е разликата между сестринския модел и медицинския модел?

  Повечето програми за ПА изискват клинични часове, за да ви разгледат за прием. Как бих могъл да получа клинични часове, когато имам бакалавърска степен по биология, когато завърша?

 3. Повечето PA програми изискват бакалавърска степен. Трябва също така да се отбележи, че повечето програми за ПА имат почти същите математически и научни предпоставки като медицинските училища. Единствената разлика обикновено е статистиката, а не смятането, липсата на втори семестър от органичната химия (която някои медицински училища отказват) и добавянето на микробиология с лаборатория. Също така, повечето програми за ПА изискват хиляди часове пряк здравен опит (платен, без засенчване или доброволчество), който повечето кандидати за медицински училища нямат. Докато маршрутът на медицинското училище е по -строг и по -дълъг, влизането в училище по ПА не е разходка в парка.

 4. Притеснявам се, че се очаква да платя същото, когато видя ПА, както го правя, когато видя лекар. Това не би могло да се очаква в никоя друга област. Например, адвокат не може да начислява същите на час като адвокат. А що се отнася до MD, който трябва да контролира и/или преглежда всичко, направено от PA. Това просто не е вярно. Те контролират само на хартия и рядко, ако изобщо, преразглеждат. И всеки път, когато съм виждал ПА, трябваше да посетя повторно. Не казвам, че не са квалифицирани - просто казвам, че не са лекари.

  • Това е така, защото параюристът не е лицензиран да практикува адвокат. PA е лицензиран да практикува медицина. Съвсем различни сравнения.

 5. Е, докато дава големи глави на ПА, той обижда медицински сестри, които работят в операционната!

 6. Аз съм работник по наранявания, сега знам какво е ПА, който видях късмет, за да получа такъв, който живея на 35 мили до най -близката болница, клиника. Д -р, S тук са на макс./ За мен вижте друг лекар. Бих могъл да отида в друга клиника, която е на 50 мили в едната посока, следващата клиника е на 130 мили до Кламат есен или. Живея между ок. или или. Lakeview или. има PA. че аз виждам причина за разстоянието. Така че сега WCI каза, че не мога да използвам тогава. а само поради това трябва да прецизирам грижите извън мрежата си. Сега ръководство за работник Наскоро НАРАНЕТЕ НА РАБОТАТА. Каза как мога да получа медицинско лечение. Има списък, в който се посочва .a ANP, OR CP OR MD NP OD OS PA. МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ КАКВО С ТОВА. БЛАГОДАРЯ ТИ. PS.STESSOUT

Вижте повече за: , , ,