Разлика между хинди и бенгалски

Хинди срещу бенгалски

Хинди и бенгалски са два езика, които принадлежат към индоевропейското езиково семейство. В допълнение, двамата са членове на индо-арийското езиково семейство. Друга прилика е, че и двата езика се говорят в Индия. Те обаче не се ползват със същия статус.

Хинди и бенгалски имат същия произход в санскритския език.

Хинди е официалният език на Индия. Нарича се още хиндустани и често се комбинира с урду, друг индийски език. Хинди се говори от хинди, най -вече в Северна и Централна Индия.

От друга страна, бенгалският е официалният език на Бангладеш и Индия (като един от 23 -те официални езика). Алтернативното му име е Bangla.

Бенгалският е широко разпространен не само в Индия и Бангладеш. Говори се и в Западен Бенгал, Асам и Трипура. Той също е често срещан в Андаман, остров Никобар, както и бенгалски селища в Северна Америка, Близкия изток, Югоизточна Азия, Европа и Пакистан. Броят на страните, които говорят бенгалски, е приблизително 13 държави. Междувременно хинди се говори само в шест държави.

По отношение на говоренето, хинди е доминиращият език в Индия. Бенгалският го следва. Същото важи и за езиците, които се говорят по света. Хинди е с едно ниво по -високо в сравнение с бенгалския.

Бенгалският обаче има най -много носители на езика (приблизително 193 милиона). Той е по -висок в сравнение със 160 милиона носители на хинди. От друга страна, хинди има най -голям брой говорители. Това е възможно, защото хинди се третира като независим език или като част от комбинация (хинди и урду). Броят на говорителите на хинди е 180 милиона.

Като език бенгалският е разделен на пет големи диалектни групи. Те са: Западна Централна, Бангла, Южна, Северна, Западна граница. Приблизителният брой диалекти е 23. По същия начин хинди също е разделен на твърде много категории като: Ceral, Rajasthani, Bihari, Certral Palari и Western Pahari. Хинди диалектите са приблизително 22 езика.

Писането на двата езика също е различно. Бенгалският език има своя собствена писменост, докато хинди също има своя собствена. Писмеността за бенгалския език се нарича още бенгалски, докато хинди се нарича деванагари.

Бенгалският език има две писмени форми: Sadhubhasa и Cholitobhasha. Хинди има само една форма на писане.

Резюме:

 1. Бенгалският и хинди са общи езици, които споделят едно и също езиково семейство. Те се използват и като официални езици в Индия. Бенгалският има допълнителна функция като официален език на Бангладеш.
 2. По отношение на статистиката и класирането, хинди остава една крачка пред бенгалския. В Индия хинди е първият език, говорен от хората, докато бенгалският е на второ място. В световен мащаб хинди е на четвърто място, а бенгалски на пето.
 3. Статистиката показва, че бенгалският има най -голям брой носители на езика в сравнение с хинди. От друга страна, хинди се говори предимно от хората. Също така, бенгалски се говори в 13 държави. За разлика от това, хинди се говори в шест държави.
 4. При писане на бенгалски, сценарият се нарича още бенгалски. Писмената бенгалска писменост се класифицира в два вида. Един вид се счита за по -висок от другия. Хинди също има свой собствен сценарий, Devaragari.
 5. Бенгалският като термин може да опише хората, езика, азбуката и културата. От друга страна, хинди е термин, който се използва изключително за описване на езика, който се говори и пише от индусите в Индия.
 6. По отношение на диалектите и двете страни имат собствен дял от диалекти. Тези регионални диалекти често зависят от това къде се използват. И бенгалски, и хинди имат пет признати диалектни групи.

14 коментара

 1. Здравейте, това беше много добра статия, бих казал. Бенгалският и хинди имат повече прилики. Човек, който знае чист хинди и разбира лесно бенгалски. Тъй като думите на хинди и бенгалски са еднакви, само местоименията по различен начин. О звук има и 2 букви не присъстват на бенгалски, така че тези букви, когато идват в която и да е дума, получават различно произношение. За напр. Аксай на хинди, а Аккай е бенгалски. Yuva става Java с две букви, освен това само произношението го прави различно. Благодаря

 2. Много добра и информативна статия. Интересно ми е да сравня бенгалски и хинди по отношение на количеството публикувана литература. Някакъв източник на информация за това?

 3. Приятно сравнение! Аз съм бенгалска

  • Знаем, че има разлика между бангла и хинди, но и двете са почти еднакви в писмена форма. Основната разлика е, че на хинди максималните букви са извити, докато на бенгалски буквите са прави. Благодаря.

   • Но дали сценарият е същият? Буквата Т на хинди пише ли се същата като буквата Т на бенгалски?

  • Търся някой как може да ми преведе писмо.

   Поздрави Биби

 4. Защо хинди изпреварва бенгалския?

  • Хинди изобщо не изпреварва бенгалския по отношение на литература, поезия, драма, брой държави, които използват хинди или бенгалски. Хинди изпреварва бенгалския по брой на хората в Индия, които говорят хинди.

 5. Браво CRPF

 6. Какво хинди изпреварва бенгалския? По принцип това не е практически роден език. Той е предписан и структуриран след независимостта от Неру и екипа. Това е смесен език. Всяка дума на хинди трябва да получи източник от санскрит друга форма урду/парши. Когато говорят, хората използват друга дума, а при писане използват друга дума. Той е изцяло смесен и никой не разполага със земен език. Хората в Индия, които са били най -неграмотни в масата и нямат развитие на родния си език в литературата, започват да приемат този език след независимостта. Естествено голям брой са попаднали в този специфичен север и централен индианец. Останалата част от Индия имаше собствен роден език, скрипт и т.н. и те продължиха. Бенгалският е един от най -големите сред тези, които говорят роден език. Друго нещо не е ясно как бенгалски следи хинди, това е шега.

 7. Извинете за питането, просто искам да знам това, може ли Бангладеш да разбере думата, изречена от хинди?

Вижте повече за: , ,