Разлика между Has и Had

„Имам“ срещу „Имам“

Изреченията са езикови изрази, които използват думи, които са групирани по смисъл, за да изразят изявление, въпрос, възклицание, искане, команда или предложение. Състои се от клауза или две или повече клаузи, съдържащи субект, който обикновено е съществителна фраза и предикат, който е глаголна фраза.

Глагол съдържа глагол, който е дума, която предава действие или състояние на битие и обикновено се променя или променя според времето, аспекта, настроението и гласа. Тя трябва да се съгласи със своя предмет или обект. Той показва това съгласие в трето лице в единствено число форми на глаголи в сегашно време, които се добавят със „s“, за да образуват правилната му форма.

Глаголите могат да бъдат „непреходни“, което означава, че има само един субект или „преходен“, което означава, че има субект и директен обект. Глаголите обаче са гъвкави и непреходният глагол може да вземе обект и да стане преходен, докато преходният глагол може да изпусне обекта си и да стане непреходен.

„Has“ е преходен глагол, защото изисква директен субект и един или повече обекти. Това е третото лице в единствено число сегашно време на глагола „имам“. Например в изречението: „Джейн има пъпки“, „пъпките“ е прекият обект на „има“. Произхожда от средноанглийската дума „haven“ или „habben“, от староанглийската „habban“, която е подобна на думата „heave“. Това е синоним на думата „собствен“, което означава „да имаш пълни права върху вещ или собственост“, „притежавам“, което означава „контрол и заемане на голямо стопанство“. Също така „заемам“, което означава „задържам и използвам“, и „задържам“, което означава да имаш контрол или да хванеш.

Примери: 1. Той има куче. 2. Той има огромна къща. 3. Тя има химикалка в ръка. 4. Тя го харесва, но има гадже. 5. Котката държи мишката до врата. „Has“ може да се използва и с минало причастие за образуване на перфектното време, както в изречението: „Той е отишъл“. Може да се използва и в глаголна фраза и идиоми.

„Had“, от друга страна, е миналото време на преходния глагол „has“. Това е третото лице в единствено число минало време и минало причастие на глагола „имам“. Това е синоним на думата „взет“, което означава „измамен“, както в изречението: „Той е бил издържан“.

Други примери: 1. Тя има котка. 2. Той имаше куче, но то умря. 3. Има хубава кола. 4. Тя имаше хубава кола, но беше разбита. 5. Той я държи за ръка.

Резюме:

1. „Has“ е третото лице в единствено число сегашно време на „have“, докато „had“ е третото лице в единствено число минало време и минало причастие на „have“. 2. И двата са преходни глаголи, но „has“ се използва в изречения, които говорят за настоящето, докато „had“ се използва в изречения, които говорят за миналото. 3. „Has“ е синоним на думите: притежавам, притежавам, заемам и задържам, докато „had“ е синоним на думата „взето“.

Прочетете още статии за ESL

27 коментара

 1. Оценявам публикацията в блога. Наистина с нетърпение очаквам да прочета повече. Страхотен.

  • За ползване на камарата на представителите „имаше“ окончателно одобрение. Думата „имам“ в изречението правилна ли е?

  • Много чисто. Примерите са хубави. Благодаря много.

 2. добър такъв.

 3. Nice = D помогна много

 4. Най -накрая разбирам 😀

 5. Приятно обяснение

 6. Страхотен!!

 7. Наистина много ценно и добро обяснение

 8. Много благодаря! Искам да практикувам по -често използване на правилна граматика.

 9. много хубав блог, продължавай така 🙂 btw нямам блогове. хаха

 10. Много чисто. Добър.

 11. Не разбирам, защото очаквам само за patern, а не за примери

 12. Това наистина излекува проклятието ми в колежа. Сега съм добре с has and had. Благодарим ви, че използвате най -лесния начин на преподаване.

 13. Страхотен

 14. Много благодаря ... сега разбирам по -добре от преди

 15. Полезно

 16. През последните години общността (има/е наблюдавала) нарастване на доброволчеството.

  Кога да използвате коя?

  Имам чувството, че „видял“ би означавало, че все още се случва, докато „видял“ означава, че е в миналото и вече не се случва?

  Вярно ли е?

  О, и какво да кажем: тя е достатъчно!

 17. Приятно

 18. Бог да те благослови

 19. Е, аз също изчистих съмненията си. Бих искал да дам Kudo's на блога.

 20. страхотен

 21. Здравейте всички, имам нужда от някой, който да ми помогне да науча английски.

  Много благодаря.

Вижте повече за: ,