Разлика между фантастика и фентъзи

Фантастика срещу фентъзи

На пръв поглед фантастиката и фантазията изглеждат едно и също нещо. Това са думи, които се основават на подобен принцип на неистината. Ако може да се направи разликата между двете направо, значението им може да стане замъглено. Ето защо много експерти са се съгласили да обозначат двата термина със собствени характеристики, така че да има ясно разграничение между тях.

На първо място, има разлика в естеството на понятията, свързани с фантастиката и фентъзито. Следователно, ако искът включва понятия за дракони, принцеси, магьосници и други подобни, тогава горе -долу това е фантазия. Когато искът включва концепции за извънземни, киборги и други подобни, той е част от измислицата. По отношение на персоните дракони и магьосници, тези елементи се считат за архетипове. Те живеят в уникален архетипен пейзаж, който е повлиян най -вече от културата (обикновено европейската култура). С извънземните и киборгите тези елементи са изобразени в пейзаж, който е претърпял големи технологични, както и социални промени. По този начин те са личности, които са различни от това, което съществува в момента.

Второ, фантастиката и фантазията се различават по начина, по който се възприемат. Да, без съмнение и двете са непознати понятия, но в случай на фантастика неизвестното се третира като нещо, което трябва да бъде разбрано, тъй като може да причини голяма промяна в настоящия свят. Във фантазията обаче неизвестният елемент трябва да се цени, защото е странен по природа.

Трето, те също могат да се различават в настройките. Например драконите и магьосниците обикновено се поставят в предишната времева линия. Това означава, че те малко или много са се случвали в миналото. Поради такива характеристики повечето от тези неизвестни в миналото концепции се разглеждат като фантазии. Но с художествената литература концепциите често се прилагат в бъдеще, както в напредналите технологии и други форми на живот в космоса.

За да дадем по -конкретни примери за художествена литература, някои от най -популярните й теми са: Пътуване във времето, дупки от червеи, извънземни и супер интелигентни роботи. Фантазията включва понятия като говорещи животни и растения.

И накрая, измислицата е много по -близо до фактите или всички се основават на факти. Въпреки че те все още не са верни, почти винаги е възможно да са верни. Обратно, фантазиите често са понятия, които са научно невъзможни, както в случая с говорещи растения и летящи коне. Те са тези, които реално не съществуват в реалния живот.

1. Художествената литература е тясно свързана с невероятната наука и напреднали технологии, докато фантазиите са свързани по -близо до архетипния пейзаж, който е културно повлиян, като концепцията за дракони.

2. Художествената литература е предназначена за разбиране, докато фантазиите са повече понятия, които трябва да бъдат обичани и ценени.

3. Като цяло повечето художествени произведения са поставени във футуристичната времева линия, докато повечето фантазии са поставени в миналото.

3 коментара

  1. Страхотна статия, никога не съм мислил за разликите в толкова много подробности.

  2. Харесвам статията, но мисля, че има твърде много за разликата между научна фантастика и фентъзи, а не просто фантастика и фантазия, освен че има много добри неща!

  3. Изглежда, че „фантастичната природа“ може да е разлика в различната култура, докато някои игрални филми се опитват да напишат някои фентъзи елементи, прототип по технологичен начин, които много ме объркват. От вашата статия разбирам това!

    Страхотна статия! Научавам много!

Вижте повече за: ,