Разлика между етика и ценности

Етика срещу ценности

Всеки човек има определени определени стойности и определен етичен кодекс, който е много ценен. Някои хора, които не знаят точната разлика между „ценности“ и „етика“, често използват двете думи взаимозаменяемо. Въпреки че тези две неща са различни, те заедно формират основата за вземане на решения.

Какво представляват ценностите? Те са основните вярвания, които индивидът смята за верни. Всеки индивид има набор от ценности, чрез които гледа на всички неща, а също и на света. Може да се каже, че повечето хора никога няма да се отклонят от своите ценности. За ценностите може да се каже, че са водещите принципи в живота на човек. „Стойността“ може да се определи като мост, чрез който индивидът взема решение относно добро и лошо, правилно или грешно и най -важното или по -малко важно.

Етиката е насоки или правила, които се определят за общество или организация, а не за отделен човек. Етиката може да се дефинира като набор от правила, формулирани от държава, компания или някои институции. Етиката се основава главно на морални ценности. Етиката не е, че е определена за конкретно общество, но се основава главно на добродетели, права и задължения. Например задължението да се въздържате от престъпления, убийства и изнасилвания е етичен аспект. Етиката също е изградена върху лоялност, честност и състрадание.

Ценностите са много лични, докато етиката е много обществена. Може да се види също, че ценностите и етиката понякога могат да бъдат в конфликт. Дори ако някой има определени ценности, той няма да може да приема определени решения въз основа на етичните кодекси. Въпреки че абортът се счита за легален, повечето хора не го одобряват морално.

Резюме:

1. Ценностите са основните вярвания, които индивидът смята за верни. Всеки индивид има набор от ценности, чрез които гледа на всички неща, а също и на света. 2. Етиката е насоки или правила, които се определят за общество или организация, а не за отделен човек. 3. За ценностите може да се каже, че са водещите принципи в живота на човек. „Стойност“ може да се определи като мост, чрез който индивидът взема решение относно добро и лошо, правилно или грешно и най -важното или по -малко важно. 4. Етиката може да се дефинира като набор от правила, формулирани от държава, компания или някои институции. Етиката се основава главно на моралните ценности.

4 коментара

 1. Цялата тази статия е изключително сложна и лошо изложена. Първо заявявате, че ценностите са „основни убеждения, които индивидът смята за верни“. Ако вярвам, че тревата е зелена или че къщата ми е на 2,34 мили от моето училище, какво общо има това с ценностите или нещо добро или лошо ??? Това няма абсолютно никакъв смисъл! Не би ли имало по -смисъл да наречем стойност нещо като „преценка за стойност“? Затова решаваме какво трябва и какво не трябва да правим въз основа на преценки за стойност? Това прави много по -смислено, когато обсъждаме правилно и грешно, добро и лошо, важно и не важно.

  След това продължавате да определяте етиката като правила на поведение, формулирани от общество или организация. Какво, по дяволите, говориш ?! Какво е обществото, освен съвкупността от индивиди? Как може хората да нямат етика и кодекси на поведение, но едно общо общество може? Това са глупости. След това опростявате етиката до „набор от правила“. Какво общо има етиката с шофирането от дясната/лявата страна на пътя ?? Можете да докажете, че логистичната еднородност има присъща стойност, но това е много по -различно изявление от „нейното морално право да шофира от дясната страна на пътя“!

  Нека да направим мисловен експеримент и да кажем следното: Аз като индивид вярвам, че честността е нещо добро и затова е нещо, в което трябва активно да участвам. Има редица причини, поради които човек би повярвал в това; може би защото вярвам в божествен мандат; може би вярвам, че честността прави живота ми по -лесен; може би вярвам, че ще ми се случи нещо ужасно, ако излъжа. Във всеки случай, няма значение кой, човек вярва, че честността има някаква СТОЙНОСТ, аз избирам честността пред нечестността, защото смятам, че първата е с по -висока стойност от втората. Какво се случва, когато реша, че винаги трябва да бъда честен, да речем, защото вярвам, че честността винаги ще има по -висока стойност от нечестността? Вие сте създали устойчив и единен модел на вяра, основно кодекс за поведение за себе си. Няма ли смисъл просто да наричате вашия устойчив кодекс на поведение вашата ЕТИКА?

  Мисля, че това, което искате да кажете е следното: Ценностите са ИНДИВИДУАЛНИ преценки за стойност. Етиката е устойчива система от вярвания ОТНОСНО какво трябва и какво не трябва да правим, СЪСТАВЕНА от непротиворечиви ценностни преценки.

  Разбира се, не всички биха се съгласили с това, което току -що казах, но мисля, че има много повече смисъл от глупостта, която сте написали. Също така човек трябва да бъде много внимателен, когато използва термини като морал, но това е съвсем друг въпрос.

  • Интересно.

   Така че живея в общество, където етично, тормозът и назоваването на имена се считат за грешни. Направете анкета и мнозинството ще остане така.

   Аз също живея в общество, където някои хора имат ценности около тормоза и издирването на имена, които са в противоречие с тази по -широка етика. Например, публикуването на отговори на нечий опит да обясни нещо и включване на пренебрежителни или обидни препратки към автора, вместо на отговор на аргумента. Примерите могат да включват „gobbledegook“ или други термини, които предполагат критика към уменията, характера на познанията на автора, а не директно адресиране на аргумента.

   Критичното мислене във философията ни учи, че е грешка да атакуваме пратеника.

 2. Бях доста развълнуван, когато попаднах на този уебсайт, тъй като той се опитва да прави разлика между термини, които трябва да бъдат разграничени. Академиците обикновено са твърде заети да се възхищават, отколкото да отговорят на наборите важни въпроси, които изброихте.

  Както обаче каза лицето от 27 март 2011 г., не вършите добра работа. Въпросите, които се опитахте да решите, не могат да бъдат смучени от палеца просто така. Редица въпроси трябва да бъдат балансирани едновременно.

  Дискусия: Разлика между етика и ценности a. Проблемът е, че държава или организация също формулира набор от ценности. Това е обичайна практика в днешно време във всяко организационно развитие. б. Мисля, че тази дискусия обърква „етиката“ с етиката. • не успява да разграничи етичните ценности от другите ценности. • Пренебрегва да спомене, че „науката“ на етиката е отражение на това как се използват  ценностите,  хората изграждат своя собствена йерархия от ценности и  човек трябва да бъде отговорен както за ценностите, които избира, така и за това как конструира йерархията на стойности за конкретно решение.  етичните ценности са свързани с други видове ценности (това е моята собствена малка опашка).

  Опитах се да прочета някои други елементи от този уникален набор от различни малки рубрики. За съжаление не стана по -добре. Затова ви съветвам да оттеглите всички рубрики за сравнения, свързани с етиката, морала и ценностите, или първо да направите някои домашни работи - съветвам ви да започнете със Станфордската енциклопедия по философия, която е свободно достъпна онлайн. Вярвам, че и вие ще намерите достатъчно ангажирани хора, за да участвате, тъй като, както казах, това е ценен фокус, който създадохте, но той трябва да бъде по -чувствителен към всички нюанси, припокривания на разновидности и неясноти, присъщи на областта, която докосвате.

  Един последен съвет: когато сравнявате две концепции, винаги е реално да споменете и областите, които те споделят. Много рядко две понятия живеят в напълно различни светове.

  Късмет.

 3. Доста съм впечатлен от всички плюсове и минуси на учените ... .За мен не е зле да ги използвам, като ги разменяме от неспециалисти ... .. Особено когато двама учени не са универсално ясни и имат противоположни мнения ...

Вижте повече за: