Разлика между или и двете

oxford-dictionary „Или“ и „нито“ се използват по почти еднакви начини. И двете могат да се използват като прилагателно, местоимение или съединение. Като прилагателно или местоимение те означават едното или другото.

Като прилагателно: „ Можете да използвате двете ръце, за да го хванете. ”„ Нито една котка не е табби.

И в двата случая те променят съществителното непосредствено след него.

Като местоимение те се използват по сходни начини, но без съществително. „ И двете ще направят. - Никой не хареса звука на това.

И така, в тези случаи каква е разликата? „Или“ е положително, докато „нито“ е отрицателно. Тоест, когато казваш какво е нещо, използваш и двете. Когато казвате това, което не е, тогава е отрицателно. „ Можете да използвате и двете лопати.

Когато ораторът казва това, те казват, че можете да използвате лопатите. „ Не можете да използвате нито лопата.

В този случай ораторът казва, че не можете да използвате лопатите.

През последните години „нито“ изпадна в немилост - „или“ се използва много по -често с „не“. В този случай горното изречение ще изглежда така: „Не можете да използвате нито лопата.“

Сега споменах по -горе, че двойката думи може да действа и като съединители. Там функциите им са малко по -различни, защото променят повече от изречението. „ Можеш или да си купиш компютърната игра, или да отидеш на кино утре. ”„ Или можеш да се събудиш в 5 сутринта, за да нахраниш котката, или котката ще те събуди.

Както преди, „или“ има за цел да каже какво можете да направите. Тук той се използва, за да се направи ясен избор: можете да направите едно или друго. „ Нито можеш да си направиш татуировка, нито да вземеш наркотици. - Нито оранжевата котка, нито черната обичат да се къпят, но бялата.

В този случай ораторът ви казва, че от нещата, за които се отнася изречението, те или не могат да бъдат направени, или не се отнасят за нещо. В последното изречение котките не обичат да се къпят, така че терминът „харесване на вани“ не се отнася за тях.

Но ако се вгледате внимателно, ще видите другата разлика в изреченията: когато „или“ се използва в изречение, се използва думата „или“. Когато се използва „нито“, вместо това се използва „нито“.

„Или“ и „нито“ често се сдвояват с „или“ и „нито“, тъй като те разделят избора, който „или“ и „нито“ означава. „Или“ винаги се използва с „или“. „Нор“ не трябва винаги да се използва с „нито“, но често носителите на езика не го правят по този начин. Думата „нито“ изпада в полза на родния английски, дори повече, отколкото „нито“, защото се използва дори по -малко от „нито“. „ Нито папагалът, нито кучето се разбират.

Въпреки че това е правилно, носителят на езика вероятно ще използва различна структура на изречението за тази мисъл: „ Папагалът и кучето не се разбират.

Това също е правилно и затова „нито“, нито „нито“ се използват по -рядко: по -лесно е да се каже „те не“, отколкото „нито това, нито онова“. И все пак „нито“ и „нито“ все още се използват в официалното писане и когато писателят иска да имитира по -стари форми на английски, така че това все още е нещо, което трябва да знаете.

Думата „или“ може да се използва и като наречие. „ Ако не ядете зеленчуците, няма да имате и сладолед.

В този случай той променя глагол - думата „имам“, защото казва, че можете да ядете сладолед само ако е изпълнено условието - яденето на зеленчуци.

„Нито“ не може да се използва като наречие по същия начин в официалния английски, въпреки че често се появява на регионален диалект.

Така че, докато и двете думи показват избор и могат да се използват като местоимение, съединение или прилагателно, човек показва какво е избор и един показва какво не.

book-icon Повече ресурси за изучаващите английски език.

Прочетете още статии за ESL

4 коментара

  1. информацията за „или и двете“ е много полезна за мен благодаря, че дадохте информацията.

  2. Благодаря за това. Надявам се да науча и да прочета повече от вас. Бог да благослови! 😉

  3. Благодаря за отговорите, надявам се 2 да се натъкнете отново на вас, момчета

Вижте повече за: , , , ,