Разлика между редактиране и корекция

edit Редактиране срещу корекция

Много хора използват термините редактиране и корекция взаимозаменяемо, но всъщност има съществена разлика между двете. И двете думи се отнасят до проверка на документите за точност, но има нещо повече в процеса от това.

Корекцията е по -скоро просто упражнение, отколкото редактиране. Корекцията се извършва, когато проверявате документ за правописна и граматическа точност, както и като проверявате дали синтаксисът е в ред. Програми като Microsoft Word ни помагат да коригираме собствената си работа, като включва инструменти като функцията за правопис и граматика. На тях никога не трябва да се разчита изцяло, тъй като програмата няма възможност да открие някои контекстуални грешки или ще ви каже, че нещата са неправилни, когато не са в този случай. Винаги трябва да проверявате собствената си работа и ако документът е особено важен, накарайте друг човек да го провери и за вас.

Редактирането е много по -сложен процес от коректурата. Със сигурност редактирането се занимава с редактиране, но има нещо повече за редактиране, отколкото за поправяне на правописни грешки или граматически грешки. Когато редактирате текст, разглеждате документа като цяло и проверявате дали е съставен по възможно най -добрия начин. Редактирането може да включва проверка на факти, за да се гарантира, че информацията, включена в текст, е точна. Това може да включва много изследвания, което е една от причините редактирането да отнема много повече време, отколкото коректурата.

Редактирането включва и проверка дали документът има смисъл като цяло и няма основни несъответствия. Това често включва няколко редакции на текста и може да изисква части от документа да бъдат премахнати, променени или да се добави повече текст, за да стане комуникацията по -ясна. Когато редактирате документ в Microsoft Word, можете да използвате опцията за проследяване на промените, която подчертава предложенията оригиналният автор да използва в своя документ.

Корекцията е съществена част от създаването на добър документ, защото грешките и лошата граматика възпрепятстват комуникацията и намаляват валидността на това, което се опитвате да предадете. Представете си, че ви е представен документ, написан от учител, пълен с правописни грешки: бихте ли им се доверили да учат детето ви добре? Вероятно не.

Редактирането е важен процес, който увеличава максимално ефекта на парчето, което пишете. Ако документът е добре написан и редактиран, той ще бъде точен и лесен за четене и разбиране.

Резюме: 1. Корекцията проверява документите за правописни, граматически и синтаксични грешки 2. Корекцията е част от редактирането 3. Редактирането включва и проверка на цялостната структура на документа за непрекъснатост 4. Редактирането може да включва проверка на документа за фактическа точност

Прочетете още статии за ESL

4 коментара

  1. С удоволствие прочетох вашия блог и съм съгласен с всичко, което казвате ... всъщност мисля, че съм изпробвал всички ваши предложения в един или друг момент. Не намирам, че то насърчава хората по един или друг начин.

  2. Има още по -голяма разлика между корекция на документ и копиране на набор от корекции за печат на книга. Последното не четеш нищо! Сравнявате ръкописа с копиране ... символ по символ, ред по ред, включително всички разстояния и размери на шрифта, за да сте сигурни, че е идентичен с ръкописа и отговаря на еднородността на спецификациите на книгата.

Обратни обрати

  1. Разлика между Illustrator и InDesign | Разлика между | Illustrator срещу InDesign
  2. Разлика между разделителната способност и DPI | Разлика между | Резолюция срещу DPI

Вижте повече за: , ,